Още

  Гриселда Бланко – кралицата на кокаина, пред която всички трепереха

  Сивокоса старица се прибирала към дома си от кварталния месарския магазин, когато била застреляна от преминаваш мотоциклетист. Хората наоколо били шокирани, когато видели убийството на пенсионерката. По-късно научили, че ниската, пълничка 69-годишна жена всъщност е една от най-влиятелните фигури в историята на колумбийската наркомафия. Името на Гриселда Бланко вдъхвало страх само при споменаването му и малцина мафиоти рискували да ѝ се изпречват на пътя.

  Гриселда Бланко била смразяваща и авторитетна фигура, в работата на която никой не смеел да се меси. Наркобаронесата, която управлявала огромна колумбийска кокаинова мрежа, елиминирала всички, които ѝ пречели. Казват, че престъпничката е виновна за смъртта на 250 човека, включително на тримата ѝ бивши съпрузи.

  Кръстницата на кокаина печелела до 63 милиона паунда месечно с доставки на наркотици в Америка. Историята на тъмния й, но впечатляващ живот става основата на филми, в един от които Катрин Зита-Джоунс се превъплъщава в Гриселда. Дженифър Лопес също влиза в ролята на Бланко.

  Но да се върнем в самото начало!

  Гриселда е родена в Колумбия. Майка ѝ била проститутка и алкохоличка. Тя жестоко биела дъщеря си още от ранно детство. За да се изхранва по някакъв начин, момичето копаело гробове за убитите по време на гражданската война, която бушувала тогава в страната. Тя се занимавала с проституция и дребни кражби. Говори се, че първото си убийство Гриселда извършила на 11-годишна възраст, помагайки на нападатели да отвлекат 10-годишно момче. Тя застреляла детето, след което родителите му не платили откупа.

  В пика на своята „кариера“ в бизнеса с наркотици, Гриселда натрупала богатство от 1,5 милиарда паунда. Тя изкарвала до 63 милиона паунда на месец, превозвайки по два тона кокаин от Колумбия до Ню Йорк и Маями.

  Кралицата на кокаина изградила своята наркоимперия с кръвта на тези, които й застанали на пътя. Тя използвала наемни убийци, който да извършват разстрелите, карайки мотоциклет. По-късно самата тя, по ирония на съдбата, загинала от ръцете на убиец-мотоциклетист. Престъпленията на Гриселда спират през 1985 г., когато била арестувана в Калифорния. Полицията намерила наркобаронесата да чете Библията у дома си. Била осъдена на 13 години затвор.

  Кокаиновата кръстница затвърждавала властта си като убивала първосигнално. Тя отнемала живота на всеки, който не ѝ угаждал. Гриселда имала цял отряд наемни убийци, наречен Лос Пистолерос. Наркокралицата заповядвала  на убийците да носят части от телата на жертвите си като трофей. Тя лично застреляла двегодишно момче – син на неин враг. Въпреки големия брой убийства, тя била осъдена само за три от престъпленията.

  Наричали Гриселда Черна вдовица заради връзката ѝ със смъртта на тримата ѝ бивши съпрузи. За първи път се омъжила съвсем млада за Карлос Трухильо, който се занимавал с фалшификация на документи. Двойката имала трима синове, които по-късно били убити. В началото на 70-те кралицата на кокаина наема убиец за първия си съпруг заради бизнес конфликти.

  Вторият съпруг на Гриселда бил наркодилърът Алберто Браво. Именно той я въвлича в търговията с кокаин. Двойката се мести в Ню Йорк и участва в доставката на наркотици в САЩ. През 1975 г. Черната вдовица се скарала със съпруга си заради пари. Между тях избухнала схватка и наркокралицата го убила с изстрел в лицето.

  Третият съпруг, Дарио Сепулведа, напуснал Гриселда през 1983 г. и откраднал сина им Майкъл Корлеон, кръстен на героя от „Кръстникът“. Наркобаронесата убила последния си съпруг в Колумбия.

  Гриселда обичала луксозния живот. Живеела в луксозно имение в Малибу и се сдобила с мезонет във Флорида. Наркокралицата купувала диаманти и дори поръчала собствена бронзова скулптура.

  Говори се, че Гриселда имала много любовници. Редовно провеждала оргии и секс партита.

  След освобождаването си от затвора, обаче, Гриселда прекъснала комуникациите си с престъпния свят. Депортирана е в Колумбия през 2004 година. Впоследствие, бившата наркобаронеса приела християнството и се установила в Меделин, където живяла до смъртта си през 2012 година.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови