юли 16, 2020
19765 Views

Гриселда Бланко – кралицата на кокаина, пред която всички трепереха

Автор:

Сивокоса старица се прибирала към дома си от кварталния месарския магазин, когато била застреляна от преминаваш мотоциклетист. Хората наоколо били шокирани, когато видели убийството на пенсионерката. По-късно научили, че ниската, пълничка 69-годишна жена всъщност е една от най-влиятелните фигури в историята на колумбийската наркомафия. Името на Гриселда Бланко вдъхвало страх само при споменаването му и малцина мафиоти рискували да ѝ се изпречват на пътя.

Гриселда Бланко била смразяваща и авторитетна фигура, в работата на която никой не смеел да се меси. Наркобаронесата, която управлявала огромна колумбийска кокаинова мрежа, елиминирала всички, които ѝ пречели. Казват, че престъпничката е виновна за смъртта на 250 човека, включително на тримата ѝ бивши съпрузи.

Кръстницата на кокаина печелела до 63 милиона паунда месечно с доставки на наркотици в Америка. Историята на тъмния й, но впечатляващ живот става основата на филми, в един от които Катрин Зита-Джоунс се превъплъщава в Гриселда. Дженифър Лопес също влиза в ролята на Бланко.

Но да се върнем в самото начало!

Гриселда е родена в Колумбия. Майка ѝ била проститутка и алкохоличка. Тя жестоко биела дъщеря си още от ранно детство. За да се изхранва по някакъв начин, момичето копаело гробове за убитите по време на гражданската война, която бушувала тогава в страната. Тя се занимавала с проституция и дребни кражби. Говори се, че първото си убийство Гриселда извършила на 11-годишна възраст, помагайки на нападатели да отвлекат 10-годишно момче. Тя застреляла детето, след което родителите му не платили откупа.

В пика на своята „кариера“ в бизнеса с наркотици, Гриселда натрупала богатство от 1,5 милиарда паунда. Тя изкарвала до 63 милиона паунда на месец, превозвайки по два тона кокаин от Колумбия до Ню Йорк и Маями.

Кралицата на кокаина изградила своята наркоимперия с кръвта на тези, които й застанали на пътя. Тя използвала наемни убийци, който да извършват разстрелите, карайки мотоциклет. По-късно самата тя, по ирония на съдбата, загинала от ръцете на убиец-мотоциклетист. Престъпленията на Гриселда спират през 1985 г., когато била арестувана в Калифорния. Полицията намерила наркобаронесата да чете Библията у дома си. Била осъдена на 13 години затвор.

Кокаиновата кръстница затвърждавала властта си като убивала първосигнално. Тя отнемала живота на всеки, който не ѝ угаждал. Гриселда имала цял отряд наемни убийци, наречен Лос Пистолерос. Наркокралицата заповядвала  на убийците да носят части от телата на жертвите си като трофей. Тя лично застреляла двегодишно момче – син на неин враг. Въпреки големия брой убийства, тя била осъдена само за три от престъпленията.

Наричали Гриселда Черна вдовица заради връзката ѝ със смъртта на тримата ѝ бивши съпрузи. За първи път се омъжила съвсем млада за Карлос Трухильо, който се занимавал с фалшификация на документи. Двойката имала трима синове, които по-късно били убити. В началото на 70-те кралицата на кокаина наема убиец за първия си съпруг заради бизнес конфликти.

Вторият съпруг на Гриселда бил наркодилърът Алберто Браво. Именно той я въвлича в търговията с кокаин. Двойката се мести в Ню Йорк и участва в доставката на наркотици в САЩ. През 1975 г. Черната вдовица се скарала със съпруга си заради пари. Между тях избухнала схватка и наркокралицата го убила с изстрел в лицето.

Третият съпруг, Дарио Сепулведа, напуснал Гриселда през 1983 г. и откраднал сина им Майкъл Корлеон, кръстен на героя от „Кръстникът“. Наркобаронесата убила последния си съпруг в Колумбия.

Гриселда обичала луксозния живот. Живеела в луксозно имение в Малибу и се сдобила с мезонет във Флорида. Наркокралицата купувала диаманти и дори поръчала собствена бронзова скулптура.

Говори се, че Гриселда имала много любовници. Редовно провеждала оргии и секс партита.

След освобождаването си от затвора, обаче, Гриселда прекъснала комуникациите си с престъпния свят. Депортирана е в Колумбия през 2004 година. Впоследствие, бившата наркобаронеса приела християнството и се установила в Меделин, където живяла до смъртта си през 2012 година.

Автор: Десислава Михалева

loading...
Категория:
Личности
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *