Още

  Хиляди шведи вмъкват микрочипове под кожата. Защо?

  Технологиите се приближават все по-близо до тялото ни – от телефони в джобовете до интелигентни часовници на китките ни. И сега някои хора им дават достъп под кожата. В Швеция – страна, известна с технологичния напредък, хиляди хора вмъкват микрочипове в дланите си. Тези чипове са предназначени да ускорят ежедневието и да направят живота по-удобен: да се улесни влизането в домове, офиси и фитнес зали. Те могат да се използват и за съхраняване на важни спешни контакти, социални медийни профили и електронни билети за събития и железопътни влакове в Швеция. Поддръжниците на чиповете твърдят, че са безопасни и до голяма степен са защитени от хакерство, но един от учените изрази загрижеността си относно поверителността на личните данни за здравето, които могат да се съхраняват в такива устройства.

  Чипове под кожата: бъдеще или настояще?

  Тези чипове, с размер на оризово зърно, обикновено се вкарват в кожата точно над палеца на всеки потребител, като се използва спринцовка, подобна на конвенционалната спринцовка за ваксинация. Процедурата струва около 180 долара.

  Толкова много шведи се подреждат в списъка на чакащи, за да получат микрочипове, че основната компания, която се занимава с поставянето на чипове в страната казва, че не може да се справи с броя на исканията. Повече от 4000 шведи вече са възприели тази технология, а лидер на пазара е Biohax International. Фирмата е създадена преди пет години от Йован Остерлюнд, бивш професионален специалист по пиърсинг. Работейки по този проект седем дни в седмицата през последните две години, в момента той разработва образователни материали за наемане на шведски лекари и медицински сестри, които биха могли да го разтоварят от многобройните му ангажименти. „Да имате различни карти и символи, които потвърждават самоличността ви пред различни системи, просто няма смисъл“, казва той. – Използването на чипове може да означава значително опростяване на съществуването във всички тези усложнени условия.“

  Много от първите поддръжници на използването на чипове излязоха от процъфтяващия Стокхолм. Ерик Фриск, 30-годишен уеб програмист и дизайнер, заявява, че се заинтересувал от технологията веднага след като е чул за нея и решил да си постави чип през 2014 г. „Шведите са много прагматични и самият чип е полезен. И тъй като много хора се познават в технологичната общност – тенденцията се разпространява, хората виждат предимства „, казва Фриск.

  Когато се преместил в общ дом, той организирал чип парти за своите нови съседи. Сега те могат да получат достъп до сграда в Стария град на Стокхолм, в която живеят, като вдигат ръка до цифровия четец на вратата.

  Най-голямата железопътна компания в Швеция започнала да позволява на пътниците да използват чипове вместо билети и смята, че чиповете скоро ще бъдат използвани за извършване на плащания в магазини и ресторанти.

  Остерлюнд вярва, че има две важни причини, поради които микрочиповете започнаха да печелят популярност в Швеция. Първо, страната има дълга история на приемане на нови технологии много преди други държави и бърз преход към това, което може да стане общество, в което изобщо да не се използват пари.

  През 90-те години шведското правителство инвестира в предоставянето на бързи интернет услуги на своите граждани и осигури данъчни стимули на компании, предоставящи на служителите си домашни компютри. Skype и Spotify, добре познати на много от тях, имат шведски корени.

  „Колкото повече чувате за технологиите, толкова повече научавате за технологиите, толкова по-малко се страхувате от тях“, казва Остерлюнд. Само 1 от 4 души, живеещи в Швеция, използват пари в брой поне веднъж седмично. А според централната банка на страната, Riksbank, делът на паричните сделки спаднал от 40% през 2010 г. на 15% днес.

  Втората теория на Остерлюнд е, че шведите са по-малко загрижени за поверителността на данните от хората в други страни, поради високото си доверие в шведските компании, банки, големи организации и правителствени институции. Шведите са свикнали да споделят лична информация с много онлайн търговци на дребно и административни органи, изискващи социални номера. Мобилните телефонни номера са широко достъпни в онлайн бази данни, като хората могат лесно да разберат заплатите на други хора, като поискат данни за данъците им.

  Остерлюнд казва, че личните микрочипове са много по-трудни за разбиване, отколкото много други източници на данни, защото се съхраняват под кожата. „Всичко може да бъде разбито. Но тъй като това е микрочип, ще бъде трудно да направите това. Той е вътре във вас“, казва той. Има няколко известни критици на шведската тенденция за микрочипване и почти никаква регулация от страна на държавата.

  Но Бен Либбъртън, английски учен, живеещ в Южна Швеция, счита, че трябва да се следи внимателно как ще се развият събитията. „Това, което се случва, е относително безопасно. Но ако чиповете се използват навсякъде, всеки път, когато искате да направите нещо и използвате чип вместо карта, ще бъде много лесно за някой да получи личната ви информация.“

  Либбъртън, професионален микробиолог, работещ в областта на научната комуникация, казва, че един от основните му проблеми е как да се използват чипове за обмен на данни за физическото здраве и физическите функции. „Тъй като чипът се имплантира в тялото ви, колкото повече информация, свързана със здравето, се използва и предава чрез него, толкова повече опасения ще се появят от необходимостта да се защити този допълнителен елемент на лични данни“, казва той.

  Въпреки тези опасения, тенденцията не изглежда да спадне. Наскоро едно от съвместните ателиета в Стокхолм е домакин на голяма имплантна вечеринка, на която технологичното стартиране на DSruptive обещава да покаже „ново поколение потребителски импланти“. Устройството ще включва 2 KB памет – два пъти по-голяма от предишните импланти – серия от нови функции и светодиодна светлина, предназначени да подобрят неприкосновеността на личния живот. Светлините ще мигат, ако някой се опита да прочете или да получи достъп до импланта.

  Остерлюнд казва, че по-строгите правила за поверителност на данните, които влязоха в сила в целия Европейски съюз в началото на тази година, също могат да ускорят разпространението на микрочипове.

  „Това е най-сериозният набор от закони, защитаващи индивидуалния интегритет на данните“, казва той. Но този тип регулация не съществува на световно равнище, което може да забави разпространението на тази тенденция на други места.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link