Още

  Най-необичайните пътешествия

  На 28 април 2001 г. американският милионер от италиански произход Денис Тито се отправил на необичайно пътешествие. Ако Юрий Гагарин е първият човек, полетял в Космоса, тогава Тито е първият, който успял да направи това със собствени пари. Удоволствието от пътешествието струвало на космическия турист 20 милиона долара. Той прекарал 8 дни в орбита, обикаляйки нашата планета 128 пъти. Трябва да се добави, че по това време Тито вече не е млад, той е 61-годишен. Примерът му се оказва заразителен и още няколко души посетиха Космоса, като платиха за това свое удоволствие.

  Искате ли да видите със собствените си очи кораба „Титаник“ потънал през 1912 г.? През следващата година това ще бъде възможно. Две британски туристически агенции – Blue Marble Private и The Bluefish, обявиха, че са готови през 2019 г. да организират пътуването на туристи до останките на легендарния кораб. Клиентите ще могат да се гмурнат с батискаф до дъното на Атлантическия океан, където лежи „Титаник“. Разходите за пътуването при двете компании варират значително: Blue Marble Private оценява услугите си на 105 хиляди долара, а The Bluefish – почти на половината от тази цена. Същевременно потенциалните клиенти са предупредени, че има все по-малко време, за да направят такова пътуване. След 20 години останките на „Титаник“ ще бъдат напълно унищожени. Както виждате, това пътуване не е по джоба на всеки.

  Но можете да се възползвате от нещо не толкова бюджетно, но не по-малко завладяващо, както направи френският пекар от Аркашон Силвен Дорнон, който през 1891 г. решил да ходи на кокили от Париж до Москва.

  Смелият пътешественик преодолял разстоянието от 2800 километра за 58 дни. Журналистът от Владивосток Юрий Шумитски мечтаел да посети Олимпиадата през 1980 г., която се провеждала в Москва. Той отишъл в столицата предварително – година преди откриването на спортния форум, тъй като решил да преодолее цялото разстояние пеша. Средно преминавал по 40 километра дневно. Вярно е, че в Москва пътят на Юрий Шумитски не свършил. След като бил на Олимпиадата, той решил да се разходи до Калининград.

  През 1928-1931 г. Глеб Травин, родом от Псковска губерния, се качил на велосипед и преминал по цялата граница на Съветския съюз. През това време той преодолял около 85 000 километра, освен това почти половината от пътя минавал по крайбрежието на Северния Ледовит океан. Глеб Травин мечтаел за околосветско пътешествие, но да излезе извън пределите на СССР по това време било трудно. Травин си спомнил, че по пътя срещнал пешеходец от Приморието, който отивал пеш в Москва с цяла раница жалби от съселяни. Предал ги на М. И. Калинин и се връщал обратно.

  През 1978г. 39 годишният Ханс Мюликин пристига в Белият дом, след като пропълзява 2600км. от Маршал, Тексас. Краката му били увити с кожа и ламарина. На 22-ри Ноември 1978г. той пълзи две години и половина, само за да чуе, че президент Картър е прекалено зает, за да се види с него.

  Американецът Джон Фогел, който е работил в училище в продължение на много години, веднъж казал на съпругата си, че възнамерява да направи драматична промяна в живота си и да отиде на вело пътешествие от Аляска до Южна Аржентина. Неговите роднини не посмели да го пуснат сам да направи това пътуване и затова жена му и двамата им сина близнаци тръгнали с него.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link