Още

  Холандец събра колекция от 1200, изхвърлени на морския бряг, бутилки с послания

  Вим Круисвейк обича да търси съкровища, а търсенето му обикновено се извършва на брега на Северно море. Вярно е, че съкровището на този холандец не е злато или диаманти, а обикновени парчета хартия, запечатани в стъклени бутилки. През последните 34 години човекът е успял да събере 1200 бутилки със съобщения, а най-интересното е, че той е отговорил на повечето от тези морски писма.

  Днес Круисвейк е на 68 години, а необичайно си хоби започва през 1983 г., когато за първи път открива на местния плаж три бутилки, в които са сложени съобщения с обратния адрес на подателя. Вим пише на всички тези хора и за негова изненада получава отговор и от трите адресата. Такова успешно изживяване възбудило в Круисвейк непоколебим интерес към лова на бутилки със съобщения. Оттогава той редовно плува около брега.

  „Открих себе си, когато намерих бутилки на плажа в Зандвоорт, където живея, и в близост до най-близките холандски острови. Съобщенията в бутилките са много бавна поща. За да намерите бутилка трябва да изчакате ден, седмица или дори месец „, каза Круисвейк. Ако търсенето е успешно, той не отваря находката си незабавно на място. Отваря писмото у дома, за да може една бутилка да му достави удоволствие два пъти – когато се появи на пясъка и когато чете бележката в кабинета си.

  През първите години от своето необичайно хоби холандецът откривал 50 бутилки годишно, но от 2000 г., техният брой спаднал до 20-30 броя годишно. Вероятно причината се крие във факта, че  плажовете се почистват редовно. Освен това, човекът вярва, че развитието на информационните технологии и интернет води до това, че хората започват да забравят за древната традиция на поща в бутилка. „По-рано получавах отговор на половината от моите писма, но сега посланията започнаха да идват много по-рядко. Повечето хора се нуждаят от „незабавно удовлетворение“, признава холандецът.

  Вим Круисвейк е пенсиониран бивш счетоводител има забележителен подход към организирането на странната колекция. Намерени на брега на съобщението (почти всички от 1200), се съхраняват в офис папки и каталози, въпреки че някои от посланията остават в техните бутилки, ако те се различават с необичайна форма или модел. Някои бележки плават дори в епруветки.

  Пощата в бутилка е много древна традиция, а първото споменаване е свързано с древногръцкия философ Теофраст, който е живял около 310 г. пр. Хр. Ученият  използва бутилки за изучаване на морските течения, а съвременните изследователи все още използват този метод в своята работа. Пощата в бутилка помага на специалистите да разработят карта на теченията на Световния океан и да включат дори обикновените граждани в научната работа.

  В миналото бутилираната поща била използвана от изгубени моряци, които призовали за помощ в запечатаните си съобщения. Освен това, такива бележки били хвърляни във водата, за да информират за разрушаването на кораба. Днес посланието в бутилка, изпратено в морето, е в знак на почит – в запечатани стъклени колби понякога слагат пепелта от близки – символично изпращане в последното им пътуване по вълните. По-често обаче, бутилираната поща помага за намирането на нови приятели, чрез кореспонденция, която днес е доста рядко явление. Въпреки, че Круисвейк с примера си показва, че с помощта на писма в бутилки все още е възможно да се запознаете с нови хора.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link