Още

  Хора с две сърца или нова човешка раса

  Способностите на човешкото тяло не престават да учудват лекарите и учените. Един от загадъчните феномени са хората … с две сърца. А някои от собствениците на резервно сърце дори не са знаели за своята уникалност.

  През 1905 г. 35-годишният американски дърводелец публикувал във вестник обява, че е готов да завещае тялото си с две сърца на всеки, който ще плати много пари. Той бил изследван от няколко експерти и заключенията им били единодушни – Дърър наистина имал две сърца и бил абсолютно здрав. Група лекари му предложили 10 000 долара за операция, която да извлече едно от сърцата му. Но уникалният човек благоразумно отказал, страхувайки се от последиците от хирургическата интервенция.

  През 1844 г. в Германия се ражда Джордж Айперт – известен мъж с три крака. Той е работил в цирка на големия американски илюзионист Финиъс Тейлър Барнъм, който разполагал с много необичайни хора. Едва през 1906 г., когато Джордж Айперт умира, аутопсията показала, че в гърдите му има две сърца – нито той, нито неговото обкръжение са знаели за това.

  През 1911 г. в Екатеринбург бил публикуван справочник по хирургия, в който се съобщавало за селския фелдшер Владимир Огнивцев, който имал две сърца.

  Медицински запис

  С разработването на медицинско оборудване свидетелствата за хора с две сърца са подкрепени от авторитетни прегледи, при които са  използвани най-добрите уреди и инструменти.

  През 1967 г. в югославския град Жарков, намиращ се близо до Белград, по време на редовен медицински преглед в училище, у момчето Рамео Османи се открило второ сърце отдясно. Рентгеновото изследване показало, че и двете сърца са по-малки от нормалните за тази възраст, но тяхната съвместна работа осигурявала стабилно добро кръвообращение. Момчето изглеждало по-здраво и по-силно от своите връстници.

  Сега Рамо Османи вече е възрастен. Той все още е редовно наблюдаван и изследван от лекарите. Но, освен това явление, тялото на Рамо се различавало от останалите и с друго. Той бил по-издръжлив от обикновените хора, но когато се уморял се нуждаел от по-голяма почивка.

  През 2004 г. второ сърце било открито в едногодишно момче от Грузия, а няколко години по-късно – в 50-годишен мъж от Украйна. У грузинското бебе имало още един кръвоносен орган в гърдите, а при мъжът – в коремната кухина.

  През януари 2004 г. много руски вестници публикули новината за 47-годишния Зяудин Яндиев, жител на село Инари-ки в Ингушетия, на който открили две сърца. Той рядко говорел с лекарите, въпреки че някога е служил в армията и, разбира се, преминал необходимите прегледи за физическа издръжливост. Но никой от лекарите не обърнал внимание на изненадващата аномалия в тялото на Яндиев. Всички обичайно слагали стетоскопа от лявата страна на гръдния кош и определяли параметрите на кръвообращението. Едва в края на 1999 г., когато настанили Зяудин в болница заради отравяне на кръвта, лекарят забелязал, че по време на правенето на електрокардиограма един от електродите рязко се измествал надясно, и така било установено, че пациентът има две сърца! След лечението Зяудин Яндиев преминал цялостен преглед и не се разкрила друга патология. В медицинското му досие се появил запис, че има две сърца – отдясно и отляво. През 2004 г. Зяудин Яндиев е бил хоспитализиран със сърдечен удар на двете сърца. Той бързо се възстановил, но лекарите, за да коментират събитието в пресата, отбелязали: едновременният инфаркт потвърждавал, че двете сърца в организма се държат като едно.

  През 2010 г. възрастен човек влязъл в отделението за спешна помощ във Верона. Неговото име и фамилия, поради медицинска тайна, не достигнали до медиите. Пациентът бил открит на улицата, той имал загуба на съзнание, недостиг на въздух и ниско кръвно налягане. Лекарите предположили, че има сърдечен удар и провели лекарствена терапия.

  По време на прегледа се установило, че човекът има две сърца. Избраното лекарство, поради медицинската грешка, имало противоположен ефект – и двете сърца спрели. Но лекарите с помощта на дефибрилатор успели да ги накарат отново да бият, след известно време мъжът се възстановил и напуснал клиниката.

  Оказало се, че той не е роден с две сърца – вторият орган бил донор, трансплантиран преди няколко години. Трансплантираното сърце се адаптирало добре. Но въведеното неправилно лекарство предизвикало спирането на родния орган последвано от спиране и на сърцето-донор.

   

  Уникални операции

  Операциите, когато лекарите оставят сърцето на пациента на място и трансплантират друго в дясната страна на гърдите, се случват рядко. Една от тях се провела в Лондон през 1996 г. Известният сърдечен хирург Мадди Якуб присадил чуждо сърце на двегодишната Хане Кларк. Сърцето на момичето било два пъти по-малко от обичайното и не могло да издържи натоварването. Мадди Якуб го оставил на място и трансплантирал донорния орган в дясната страна.

  Хана Кларк живее с две сърца в продължение на 10 години. Но през 2006 г. започнала реакция на отхвърляне на донорния орган (именно поради възможността за такава ситуация хирургът не премахнал „родното“ сърце).

  Мадди Якуб вече е пенсионер и не е извършил операцията, а само е съветвал лекарите. Резултатите от операцията ги удивили. Тя била изненадващо лесна, вместо планираните няколко месеца, Хана останала в клиниката само пет дни. Оказало се, че през десетте години от работата на донорския орган сърцето на момичето почивало и се възстановявало, но най-важното е, че докато работело заедно с „двойника“, постепенно родното сърце постигнало всички добри показатели и именно затова тялото започнало да отхвърля донорското сърце.

  През март 2009 г. подобна операция се провела в бразилския град Сао Пауло. Хирургът Алфредо Фиорели извършил трансплантация на донорско сърце, оставяйки сърцето на 53-годишния пациент на място и свързвайки двата центъра за кръвообращение с кръвоносни съдове. Сега бившият пациент се чувства нормално, лекарите му отбелязват, че  „родното“ сърце работи много по-добре, отколкото преди.

  Раждането на нова раса?

  Хората с два кръвоносни органа за дълго време са изучавани от антрополога в университета „Рътгърс“ (САЩ) Сузане Качел. Тя твърди, че системата от едно сърце и два бели дроба произлиза преди около 300 милиона години, когато животните започват да мигрират от водата към сушата. Първоначално в утробата на човешкия ембрион имало две двукамерни сърца, след което те се сливат в едно сърце с четири камери. Присъствието на две сърца в човешкота тяло, според Сузана Качел, е проява на генна памет, когато процесът на сливане на два сдвоени рудимента е разкъсан по някаква причина и във всеки от тях се развива независимо сърце. И ако работата на двата органа на кръвообращението е добре координирана, човек живее нормален здравословен живот.

  В същото време, учените обръщат внимание на факта, че броят на хората с две сърца постепенно се увеличава. Може би природата започва да създава нова човешка раса?

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link