Още

  Учени пресъздадоха усещане за дежа-вю чрез компютърната игра „The Sims”

  За повечето от нас чувството е познато – това странно, внезапно усещане, че преживяваме дадено нещо не за първи път. Наречено е дежа-вю – френски израз, който буквално означава “вече видяно“. Но според нови проучвания, дежа вю-то е само това – просто едно усещане и нищо повече.

  За дежа-вю има твърде много възможни обяснения, повечето от тях звучащи като конспиративни теории, които включват свръхестественото (например, че човекът, който е изпитал дежа-вю е бил на това място в предишния си живот), ексцентричното (че човекът е посетил за първи път това място единствено в съня си) и притеснителното (че хората, изпитващи дежа-вю, имат проблеми с фронталния лоб на мозъка).

  Най-приетото обяснение за дежа-вю е, че е свързано с паметта ни. Точно както дадена дума може да е „на върха на езика“, така и даден спомен може да е „на върха на мозъка“ – някъде там, но не достатъчно достижим.

  Именно тези неясноти около дежа-вю изучава Ан Клиъри – когнитивен психолог от Colorado State University, в своите предишни изследвания. При последното си проучване тя твърди, че тези усещания, придружаващи явлението, са единствено това – просто чувства и нищо повече.

  Според Клиъри, човекът, изпитващ дежа-вю, не може да предскаже точно какво ще види в следващия момент по-добре от който и да е друг човек. Уличен пейзаж, пространствено оформление и дори лица могат да изглеждат сходни с други пейзажи, лица и оформления, без да сме си припомнили някакъв далечен, избледнял спомен.

  „Ние не можем непрекъснато да запомняме всичко, което виждаме, но мозъкът ни разпознава приликите. Тази информация възбужда онова усещане, че сме били там преди, но не можем да определим кога или защо. Моята хипотеза е, че дежа-вю е особена проява на запознатост. Имате познания за някакво място, които не смятате, че трябва да притежавате и затова усещането е толкова разтърсващо и поразително“ – твърди Ан Клиъри.

  Тя споделя, че според описанията на различните хора за дежа-вю, то винаги е  съпроводено от усещането, че можем да предвидим какво ще се случи в следващия момент. Затова Клиъри прави проучване, включващо 298 души. Екипът ѝ създава различни обстановки в компютърната игра „The Sims” – оформления, които са пространствено еднакви, но тематично различни – например градина или склад за отпадъци.

  Участниците трябвало да гледат различни видеа, които показват обиколка на поредица от сцени, като всяко от видеата започва с женски глас, който посочва името на сцената, а по-късно го повтаря. След това на участниците са им показани серия от други клипове, показващи съвсем леко променени обстановки. В даден момент учените питали участника дали е изпитал дежа-вю и дали знае какво ще се покаже на екрана в следващия момент.

  Около половината от участниците съобщават, че изпитват дежа-вю, но не можели да посочат точно какво ще излезе на екрана в следващия момент. От това Ан Клиъри и нейният екип правят заключението, че чувството при дежа-вю, че можем да предвидим бъдещето, просто не е реално. Те ще продължат с експериментите, за да установят каква е причината, поради която хората, изпитващи дежа-вю имат усещането, че знаят какво ще се случи.

  Източник: sciencealert.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link