Още

  Храмът на лотоса

  В сърцето на Ню Делхи, оживената столица на Индия, има нещо, което се набива в съзнанието на хората, превзема въображението им и храни любопитството. Това е храмът на лотоса. Със зората на всеки ден, безброй посетители тръгват към него за да видят красотата му и да се потопят в тихата духовна атмосфера.

   4lotos

  От откриването му за посетители през Декември 1986г. храмът е видял милиони хора и се е превърнал в едно от най-посещаваните места в Индия. Величественият лотос се разпростира на зелени поляни и авенюта и покрива площ от 26 акра. Успокояващо тихата молитвена зала и спокойните околности са докоснали сърцата на много посетители, събуждайки у тях желание да търсят вдъхновение и да запазят частичка от него в себе си.

  2lotos

  Като символ на красотата и чистотата, олицетворяващ божественото, лотосът често присъства в индийската иконография. Издигащ се чист и неопетнен от спокойната вода, лотосът е изразът на Бог. Архитектът е използвал този древен индийски символ за да създаде неземна красота и простота, въпреки сложната геометрия.

  7lotos

  Дизайнът представлява наполовина отворен лотос с 27 „венчелистчета” от мрамор. Строежът е отнел почти 10 години и в него са участвали 800 инженери, техници и работници, които са се постарали да реализират една от най-сложните сгради в света. За да се превърне геометрията на дизайн, който няма нито една права линия в истинска сграда са били нужни много усилия и инженерни иновации.

  5lotos

  Храмът може да побере почти 2500 души и има девет врати. Всичко е направено от мрамор, което само допринася за великолепието на сградата. Висок е 40 метра, заобиколен е от девет басейна и изглежда като истински лотос, плаващ във водата.

  1lotos

  Най-интересното в архитектурния шедьовър е смесването на индийската история и култура с модерното инженерство и архитектура.

  3lotos

  Храмът е известен като една от най-посещаваните сгради в света. От 1986г. насам има над 50 милиона посетители.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link