Още

  Los Glaciares

  Los Glaciares (в превод Глетчерите) е национален парк в Санта  Круз, Аржентина. Разпростира се на площ от 4459 кв.км. и през 1981г. е обявен за част от Световното наследство на UNESCO.

  1apark

  Паркът е създаден през 1937г. и е вторият по големина в Аржентина. Името му идва от огромната ледена шапка на Андите, която подхранва 47 големи глетчера, от които 13 плават към Атлантическия океан. Ледената шапка е най-голямата след Антарктика и Гренландия. Тук глетчерите започват от 1500м надморска височина нагоре, докато в другите части на света са поне на 2500 метра.

  2apark

  Los Glaciares е 30% покрит с лед и приютява две езера. Езеро Аржентино  е най-голямото в Аржентина (1446кв.км.) и е в южната част на парка, докато езеро Виедма (1100кв.км.) е в северната. Двете езера подхранват река Санта Круз.

  6apark

  Районът е естествена среда за живот на щрауси, диви лами, пуми и сиви лисици, които са се превърнали в застрашен вид, както и на над 1000 вида птици (кондори, орли и др.) Между леда и патагонската степ има пищна горска зона, състояща се основно от бук.

   5apark

  Los Glaciares е голяма туристическа атракция и има годишен бюджет от милион долара (1994г.) Началото на туристическата обиколка започва от селото El Calafete на брега на езеро Аржентино.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови