апр. 22, 2012
18854 Views

Христо Проданов – Има ли воля, има и път

Автор:

Историята на един от най-смелите и велики българи започва на 24 Февруари 1943г. Христо Проданов е роден в град Карлово и едва 14-годишен предприема първия си дълъг преход през връх Ботев. Това, което ще накара хлапака да се захласне по алпинизма и години по-късно светът да се окаже прекалено нисък за него, се оказват двама непознати с екипировка за алпинизъм, които преминават през Карлово. Христо, заедно с братовчед си Захари, ги следват до хижа “Балкански рози”, където откриват, че двамата всъщност са алпинисти и хобито им е да изкачват най-високите върхове. Само толкова било нужно на бъдещата легенда. От този момент нататък той прекарва времето си четейки книги за алпинизъм и разпитвайки всеки, който може да му разкаже нещо повече.

Още тийнейджър, Христо обикаля цяла България, докато не остава планина и връх, през който да не е оставил следите си. Така през 1962г. родината няма какво вече да му предложи и той прекосява границата. С невероятна сръчност и логичност, Христо започва да проправя нови пътеки и маршрути, които никой друг не е дръзнал да опита. Без да се спре нито за миг, нашият алпинист гледа от все по-високо. През 1976г. покорява алпийския Матерхорн, където в продължение на цяла седмица, заедно с Трифон Джамбазов, са принудени да останат в изчакване на силна снежна буря.

Връх Матерхорн

Следват няколко седемхилядници – Ленин, Ношак, Комунизъм, Корженевска. Те обаче са нищо в сравнение с постижението на Христо от 30 Април 1981г. В 13:45 часа той стъпва на четвъртият по височина връх в света – Лхотце (8516м.). Тогава става първият българин, изкачил осемхилядник. Мечтата на Христо обаче била друга. Когато се изкачва на Лхотце, той е само на ръка разстояние от покрива на света – Еверест.

Към връх Лхотце

Изминават три години, през които Христо има само една мисъл, само една мечта – да остави следа на най-високият връх на планетата. Така на 20 Април 1984г. българинът започва поход, който ще го превърне в легенда. В 5:45 часа сутринта, Христо тръгва заедно с шерпът Ринджи по най-трудния маршрут към Еверест и без кислород. През онзи ден се случват поредица от събития, които ще се окажат съдбоносни за него. Първоначално Христо е трябвало да се катери заедно с Иван Вълчев, но отказва и така в последния момент се решава с него да е Ринджи. Макар шерпът да е в много добро физическо състояние и да е добре подготвен, той се затруднява при отвесните скали. Двамата по план е трябвало да бъдат третата двойка, отправила се към върха, но те са много бързи и изпреварват останалите групи.

Еверест

Ето, че Христо и Ринджи са вече на 8200 метра височина, но пред тях стои 90-метрова отвесна скала. Българинът се изкачва без проблем, но шерпът не успява. Това вероятно е повратният момент, който ще коства на Проданов прекалено много. Той твърде дълго се опитва да помогне на Ринджи да се изкачи и губи много сили и енергия в опитите си, преди да се реши да продължи сам.

В 18:15 часа по радиостанцията се чува гласа на Христо Проданов – той е на върха! Първият българин изкачил Еверест и четвъртият в света, който успява да го направи сам! И ако това не е достатъчно доказателство за уменията, непоколебимия дух и смелостта на този велик човек, той изкачва Еверест през Април, при нечовешки условия, по най-трудния и жесток маршрут, сам и без кислород.

И така, Христо е на върха. Там остава 33 минути, прекалено дълго – вече е тъмно. Решава да се върне по същия опасен маршрут и то по собствените си стъпки – нещо, което никой друг алпинист не е правил. По пътя надолу силна буря принуждава Христо да чака на открито на 8700м. височина без спален чувал, храна и вода. Температурата е -42 градуса, а мястото се нарича “Зоната на смъртта”. Сигналните ракети в пистолета му се оказват негодни. Следват три драматични денонощия, през които цяла България трепери и се надява българинът да е жив.

Започва спасителна операция – всички, които се намират близо до Еверест се отправят към върха. Според думите на Христо, той най-вероятно се намира някъде до Голямата сива кула на 8700м. височина. Людмил Янков е един от смелите алпинисти, които веднага тръгват да го търсят. За рекордно кратко време успява да стигне почти до върха и не се подчинява на заповедта да прекрати търсенето поради лошите условия. Изминава разстоянието от 1330 метра на един дъх – безпрецедентна саможертва и героизъм. Янков прави нечовешки усилия да открие приятеля си и е на ръба на силите си, но в крайна сметка времето и падането на нощта го принуждават да спре на височина 8500м. – драматично близо до Проданов.

Не говори, не говори. Не заспивай! Ице, ти си голям мъж! Не заспивай, ти си българин! Към тебе тичат, хора тичат към тебе! Не заспивай!

Това са думите, които милиони българи си повтарят в очакване да чуят, че Христо е спасен. За жалост обаче е твърде късно. На 22 Април 1984г. в 19:45 часа по радиостанцията гласът на Христо Проданов се чува за последно. Той остава да спи завинаги под върха, в прегръдката на бялата смърт.

Днес се навършват 28 години от смъртта на Христо Проданов. Въпреки, че така и не се завърна, той завинаги остави следа в сърцата на всички българи и ще бъде запомнен като един голям човек, който заплати с живота си, за да осъществи мечтата си.

Той беше най-смелият, най-достойният – не се отказа пред нищо и се превърна в легенда. Благодарим на този невероятен човек за това, че ни показа какво е кураж, несломим човешки дух и борбеност. Благодарим ти, Христо!

 

 

loading...
Категория:
Личности
loading...

Comments to Христо Проданов – Има ли воля, има и път

 • Много е хубаво, че сте се сетили за Проданов. Наистина интересна е историята за изкачването и героизмът му да покорои връх Еверест!

  Angel април 22, 2012 18:06 Отговор
 • Здравейте!
  Благодаря за възможността да прочета за
  един от великите българи прославили България!
  Чета и си мисля, че нямаме учебник за героите от
  съвремието и празнотата е голяма.
  Децата ни имат нужда да се запознават с възможностите
  днес да запишат своето име в списъка на героите.
  Примерите от миналото са трайни, но примерите днес
  никой не събира и за жалост за тях се пише и говори или само от близките,
  или на годишнини.
  Добре е да се съберат тези бисери в една хубава книжица.
  Министерството на образованието, младежта и науката да я заложат в програмите за обучение.
  Знанието е храна за душата!
  Душата на българина е жадна за доброто и светлото!

  Конова април 22, 2012 18:47 Отговор
 • Христо Проданов е бил човек със силен характер и големи амбиции.
  Жалко, че такъв човек си отиде нелепо, но алпинизма е рисково занимание и нещата често са “на кантар”

  Асен юли 15, 2012 19:25 Отговор
 • Невероятна история. Запалена съм по алпинизма, а датата (22 април)…това е рожденият ми ден! Уникален е животът на този велик българин, изкачил най-високия връх на Земята, който все пак не му е бил достатъчен. Поклон пред паметта на Христо Проданов, най-великият български алпинист!!!

  Лора август 5, 2012 18:10 Отговор
 • Конова, страхотен коментар. Точно на място, много навременна идея.
  Направи фейсбук група и събери съмишленици да подкрепят идеята
  Обществото ни има нужда от малко положителни факти
  Martin Andreeff (ФБ Профил)

  Мартин септември 9, 2014 10:25 Отговор
 • Хубаво е, когато има кой да помни истинските българи.И винаги, когато стане дума за такива хора, има и какво да се допълни. Негови са “Първи български изкачвания”
  -ръба на Бонати, на Пти Дрю
  -реброто Уокър, на Гранд Жорас (и двете с Атанас Кованджиев)
  -ръба Френе на Монблан (с Благой Дживджанов)
  Христо Проданов е единствения алпинист в света, изкачил Западния гребен на Еверест без кислород..
  До края на 20-ти век никой български алпинист не достига неговия брой изкачени 7-хилядници, въпреки, че загива още през 1984г.
  А има и два осемхилядника
  Това е животът на човек, който знае, защо е дошъл на Земята

  Илко Марков януари 12, 2016 22:55 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu