Още

  Хубавеца Флойд – гангстерския Робин Худ

  Чарлз Артър Флойд е роден в окръг Бартоу, Джорджия през 1904г. Седем години по-късно семейството му се мести в малка фермерска общност в Оклахома, където той израства. Като младеж, прекарва голяма част от времето си в близките Канзас, Арканзас и Мисури.

  Родилите му имали малка ферма и едвам свързвали двата края. Баща му правел всичко възможно, за да не вземе банката фермата им. Сушата и пясъчните бури обаче унищожили реколтата и семейството прибягнало до контрабанда на алкохол, за да преживява.

  Charles Arthur "Pretty Boy" Floyd

  През 1921г, Чарлз се жени за 16-годишната Руби Хангроув, с която по-късно имат син на име Джак Демпси Флойд. Парите обаче все не стигали и търсейки по-добър живот, той напуска дома и тръгва да търси работа.

  Престъпен живот

  Чарлз бил готов да работи всичко, но работа просто нямало. Накрая се отказва да търси и с последните си пари купува първия си пистолет. Малко след това, на 18 години, той прави първия си удар и обира местен пощенски клон. Арестуван е като заподозрян, но е освободен, след като баща му лъже, че е бил при него по времето на обира.

  След това хваща влака за Сейнт Луис, където обира $16 000 от магазин Kroger. Парите му стигнали за няколко седмици. С тях си купил скъпи дрехи и вечерял в скъпи ресторанти. Арестуват го именно защото било подозрително, че така внезапно започнал да ходи с нови дрехи и дори карал нов Ford. Претърсват дома му, където откриват част от парите. Осъден е на 5 години. Докато излежава присъдата си, се ражда сина му, а жена му иска развод. Освободен е след 3 години и си обещава повече никога да не попада в затвора.

  Когато се връща във фермата на родителите си, Чарлз разбира, че баща му е бил застрелян при семейна вражда с Джей Милс, който дори не е арестуван за престъплението. Смята се Чарлз го открил и убил с пушката на баща си. След това започва работа като наемник за контрабандистите на алкохол по протежението на река Охайо.

  Charles Arthur "Pretty Boy" Floyd

  Известен със своята картечница, Флойд започва да обира банки в Охайо, а скоро стига и до Мичиган, Кентъки и Оклахома. Дори имало случай, когато за един ден обрал две банки. Заради неговите обири, цената на банковите застраховки в региона скочила двойно.

  Прякорът му „Хубавеца“ се ражда след един от обирите, когато свидетел го описва на полицаите като „младо момче – хубаво, с румени бузи“. Макар да е убил много хора, включително и полицаи, Лойд се превръща в легендарна фигура, след като започва да унищожава ипотечни документи при банковите си обири, като така освобождавал собствениците на ферми от дълговете им. Дори раздава много от парите си на хората. По тази причина местните започват да го защитават и дори го наричат Робин Худ на Куксун Хилс. Флойд бил толкова добре пазен, че можел спокойно да се разхожда посред бял ден и дори ходел на църква.

  Масовото убийство в Канзас Сити

  Един от най-спорните моменти в историята на Чарлз Флойд е участието му в опита за измъкването от затвора на Франк Наш, при който са убити четирима полицаи и самия Наш. Макар в подземния свят да се носели много слухове и легенди за случилото се, Флойд до самия си край твърди, че не е участвал в престрелката и дори изпраща картичка на полицията с послание „Скъпи господа, искам да заявя, че не съм участвал в убийството на полицаите в Кназас Сити. Чарлз Флойд.“ Твърде вероятно е това наистина да е така, туй като Флойд често признавал и разказвал за престъпленията си, а никога преди това не полагал толкова усилия да отрече участието си в такова.

  Charles Arthur "Pretty Boy" Floyd

  Обществен враг номер 1

  На 22 юли 1934г, Джон Дилинджър отива на кино да гледа гангстерския филм „Манхатънска мелодрама“. Полицията и ФБР научават, че той е в киното и го причакват отвън с нареждания да стрелят на месо при съпротива от страна на гангстера. Дилинждър излиза и опитва да извади пистолета си, след което прави опит за бягство, но е застрелян в гръб четири пъти.

  Charles Arthur "Pretty Boy" Floyd

  След смъртта на Джон Дилинджър, Чарлз Флойд се превръща в обществен враг номер 1 и е обявена награда от $23 000 за залавянето му, жив или мъртъв. Преследван от всеки полицай в страната, Флойд се измъква на властите цяла година след престрелката в Канзас Сити, използвайки името г-н Джордж Сандърс.

  Лош късмет и смърт

  На 18 октомври 1934г, Флойд и Адам Ричети напускат Бъфало, Ню Йорк, но заради гъста мъгла катастрофират в телефонен стълб. Страхувайки се, че ще бъдат разпознати, те изпращат две жени да извикат влекач. Възнамерявали да изчакат до пътя, докато автомобилът им бъде поправен.

  На следващия ден обаче, Флойд и Ричети са забелязани да лежат край пътя облечени в костюми и при тях са изпратени полицаи да ги проверят. Забелязвайки полицаите, Ричети се втурва към гората, а Флойд веднага започнал да стреля по шерифа Джон Фулц, ранявайки го в крака, след което избягал в гората.

  След намесата на бившия полицай Честър Смит, снайперист от ПСВ, Ричети бил заловен. Флойд продължил да бяга пеша и се изтощил много бързо. След като на 22 декември се снабдява с малко храна от местна игрална зала, собственост на приятел, Флойд си намира превоз в квартала Ийст Ливърпул. Няколко полицаи обаче го забелязват и той е принуден да излезе от колата и да тръгне да бяга към гората. В този момент полицаите откриват огън към него, ранявайки го смъртоносно. Според друга версия, четирима агенти на ФБР претърсвали района, когато забелязали Флойд да излиза от кола въоръжен и го застреляли.

  Charles Arthur "Pretty Boy" Floyd

  Години по-късно, Честър Смит, бившият полицай и снайперист, включил се в акцията, описва събитията по-различно. По неговите думи, той умишлено ранил Флойд, но не го убил. След като отправил два изстрела към него, Смит повалил Флойд, а после се приближил и го обезоръжил. В този момент, агент Пурвис притичал и му наредил да се дръпне, за да говори с Флойд. След като разпитал гангстера за кратко, но получил само псувни в отговор, той наредил на агент Хърман Холис да стреля. Холис застрелял Флойд от упор с картечницата си, убивайки го на място.

  За Чарлз Флойд има много песни и филми. Във филма „Обществени врагове“ той е игран от Чанигн Тейтъм, но го убиват преди Дилинджър, което е неточно.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link