юли 16, 2014
5840 Views

За първи път компютърна програма премина теста на Тюринг

Автор:

За първи път компютърна програма премина теста на ТюрингТестът на Тюринг е базиран на известната игра с въпроси и отговори „Могат ли машините да разсъждават?“, създадена от математика и криптоаналтик Алан Тюрин през 50-те години.

Експериментът цели да покаже дали хората могат да разграничат кога говорят човек и кога с машина.

Ако компютърът мине за човек пред 30% от съдиите по време на 5-минутен чат, значи преминава теста. Никога досега компютърна програма не беше успявала.

Женя Густман е компютърна програма, която симулира 13-годишно момче. Тя е една от петте програми, участвали в ежегодния тест, който се провежда в Лондон.

Женя е разработена в Санкт Петербург, Русия от украинеца Женя Демченко и руснака Владимир Веселов. Програмата е успяла да убеди 33% от 30-те съдии, че е човек.

„Женя се роди през 2001г. Основната ни идея беше да може да твърди, че знае всичко, но заради възрастта му е напълно нормално всъщност да не знае всичко. Дълго време работихме по характера и личността, за да станат правдоподобни.“ – обяснява Веселов.

Търговски обучения - myjobistosell.com

„Тази година подобрихме диалоговия контролер и така разговорите заприличаха повече на човешки, сравнено с програми, които просто отговарят на въпроси. Занапред смятаме да направим Женя по-умен и ще продължим да подобряваме уменията му.“

Професор Кевин Уоруик от Редингския университет добавя: „В сферата на изкуствения интелект няма по-важно и спорно препятствие от теста на Тюринг, при който компютър трябва да убеди определен брой хора, че не е машина, а човек.“

„Подобаващо е, че такова голямо събитие се е случило Британско кралско научно дружество в Лондон, сцена на много големи научни постижения през вековете. Това ще бъде запомнено като едно от най-вълнуващите такива. Някои може да твърдят, че тестът на Тюринг вече е бил преминаван, но това не е така. На това събитие тестовете са независимо проверени и разговорите са неограничавани. При истинския тест на Тюринг въпросите или темите не се определят предварително. Горди сме да обявим, че тестът на Тюринг беше преминат за първи път в неделя.“

loading...
Категория:
В крак с времето
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *