Още

  „Имате право да замълчите…“ – предупреждението „Миранда“

  Всичко започва на 13.03.1963 година, когато Ернесто Артуро Миранда е арестуван от полицията във Финикс заради това, че е откраднал 4 долара от банков служител, както и по подозрения в изнасилване на друга жена. Ернесто имал криминално минало, включително за въоръжен грабеж и опити за изнасилване, нападение и обир.

  Ернесто Миранда е задържан в ареста, но жертвата от сексуалното нападение не успява да го идентифицира като нападателя си. Тогава полицаите започват да разпитват Ернесто за извършените от него престъпления. По това време задържаният е на 23 години, той е социално слаб и необразован. В началото на разпита той твърди, че е невинен, но след 2 часа в участъка, подписва своите самопризнания. По-късно се твърди, че използваните от полицията техники за разпит са били леки и не е имало неприемливи методи, които да принудят Миранда да се признае за виновен.

  Ернесто Миранда

  В съда адвокатите на Миранда се опитват да докажат, че тези самопризнания не са законни, тъй като подсъдимият не е бил наясно с петата поправка на конституцията, тоест той не е знаел, че има право да запази мълчание. Върховният съд решава, че без тези предупреждения, всички изявления, които Миранда е направил, са били постигнати „принудително“ по време на разпитите, поради което са недопустими. Съдът изтъква, че самата форма на разпитите е смущаваща и заподозреният трябва да бъде уведомен за правата си.

  Въпреки това, Миранда получава присъда от 20 години лишаване от свобода. През 1972 година е освободен. След освобождаването си той започва да обикаля баровете във Финикс. На 31.01.1976 година участва в бой и е наръган смъртоносно с нож. Когато полицията пристига на мястото, служителите на реда предупреждават убиеца на Миранда за правата му. Той се възползва от това и не прави изявление. Никой не е осъден за убийството на Ернесто.

  Официалното предупреждение „Миранда“ звучи така:

  „Имате право да замълчите.

  Всичко, което кажете може и ще бъде използвано срещу вас в съда.

  Имате право да разговаряте с адвокат, който да ви представлява по време на разпитите.

  Ако не можете да си позволите адвокат, ще ви бъде назначен такъв, който да ви представлява по време на разпитите, ако желаете.

  Разбирате ли всяко от правата, които ви съобщих?

  Имайки предвид тези права, желаете ли да разговаряте с нас сега?“

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link