Още

  Интересни факти за бебетата

  Бебетата може и да са хора като нас, но когато са съвсем малки, между нас и тях има съществени разлики. Като цяло още докато са в утробата и малко след това мъниците сякаш са от друга планета и много факти, свързани с развитието им, може да ни изненадат. Ето някои от тях.

  Бебетата са свръхсилни

  Хващало ли е новородено пръста ви? А правило ли ви е впечатление колко силно стиска? Всъщност бебетата са изключително силни и при тях се наблюдава зависимост като при мравките, които могат да носят товар, 50 пъти по-тежък от тях самите. Е, бебетата не са чак толкова силни, но без проблем могат да повдигнат нещо, тежащо колкото тях самите. Което си е впечатляващо!

  Бебетата имат с почти 100 кости повече от нас

  Ето това вече звучи странно! Бебетата се раждат с 300 кости, но докато растат, част от тях се сливат, за да достигнат бройката, която познаваме при възрастните, а именно 206.

  Бебетата имат мустаци и ги ядат

  В четвъртия месец от бременността в плода се развиват мустаци, които след това образуват космена обвивка по цялото тяло. Още преди раждането всички косми падат и се изяждат от бебето, докато е още вътре в утробата. Зловещо, а?

  Бебетата нямат кости на коленете

  Може и да се раждат с 300 кости, но точно на коленете нямат. Т.нар. капачки на коленете се развиват като такива между 3-тата и 5-ата година на детето.

  Бебетата разпознават майка си по миризмата

  Мъниците запомнят миризмата на майка си веднага след раждането и така се научават да я разпознават. Доста по-късно запомнят и образа ѝ.

  Бебетата могат едновременно да дишат и да преглъщат

  Признаваме си, докато писахме текста се опитахме да го направим и ние. Е, безуспешно, защото това е умение, което „е налично“ до около седмия месец. След това става невъзможно.

  Бебетата имат много вкусови рецептори

  Ние имаме вкусови рецептори основно върху езика, докато мъниците имат и на небцето, и отстрани в устата, всъщност точната им бройка е около 10 000. С годините те избледняват и губят чувствителността си.

  Бебетата не плачат

  Тук успяхме да ви изненадаме, нали? Та бебето проплаква още в секундата, в която се появи на бял свят и не спира около 2 години след това, като предпочита да изнася своеобразните си концерти в малките часове на нощта, разбира се.

  Всъщност мъниците не плачат в истинския смисъл на думата, защото не могат да произвеждат сълзи в първите седмици от живота си. И това, което правят, е просто да крещят. Сълзите се появяват след третата седмица от раждането, понякога дори по-късно.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link