Още

  Интересни факти за електронните пари

  Развитието на електронните технологии напредва все по-бързо. Преди повече от десет години, този напредък докосна и финансовата сфера. Но днес е трудно да си представим съществуването на Интернет без електронните пари и съответните платежни системи.

  Ако смятате, че електронната валута се е появила едва в началото на ХХI-ви век, напълно грешите. Пионери в това направление са САЩ. Там през 1918 г. е осъществено първото безкасово плащане с помощта на обикновен телеграф. Струва си да се отбележи, че това събитие послужило като стимул за създаването и развитието на съвременните онлайн платежни системи.

  Още в началото на 70-те години, почти всички американски, а впоследствие и европейски банки, посредством телеграфния превод, и по-точно кабелната връзка, осъществявали парични транзакции една с друга. Всяко такова плащане било обезпечено със специален книжен чек.

  Но истинският бум във финансовия сектор станал през 90-те години с широко разпространение на World Wide Web, която дава мощен тласък на развитието на тези нови печеливши области, каквато е търговията по Интернет. Но за това беше необходимо да се създаде подходяща електронна платежна система, която да позволява плащането на стоките – както в страната, така и извън нейните граници.

  За баща и създател на цифровото финансиране с основание се счита американският доктор на науките по информатика Дейвид Чаум. Именно той е създал през 1992 г. първата електронна валута, наречена eCash и неговата компания е наречена DigiCash. Това е първата система за електронни плащания в света, тествана и приета от много банки по целия свят.

  Първата национална система за плащане е създадена през 1998 г. под името PayCash, която първоначално е била единствената компания на пазара на електронни разплащания. Но година по-късно се появила младата и обещаваща компания Webmoney, конкуренцията с която PayCash не могла да издържи. След това през 2002 г. системата Yandex решава да се обедини с последната компания, в резултат на което днес се появява популярната услуга Yandex.

  Има няколко начина да се прекрати плащането или да се възстанови: анулиране на плащането по телефон, възстановяване в офис на банката, изплащане чрез онлайн банкиране.

  Почти по същото време, а именно в края на 1998 г., вдъхновен от успеха на другите системи за електронно плащане, японецът Вен Дай, с подкрепата на своя приятел Ник Сабо, решил да създаде изцяло нова цифрова система за плащане, която да е напълно децентрализирана, да няма системен администратор и да е абсолютно независима от всяка държава. Тази смела идея обаче се реализира едва 11 години по-късно.

  Така че през 2009 г. се появила напълно нова парична единица  – Биткойн. Геният по математика и криптография Сатоши Накамото, което в превод от японски означава „ясно мислещия в рамките на системата“, разработи и публикува публично електронната валута Биткойн. Всъщност тази валута е проект с отворен код, който продължава да се развива и подобрява ежедневно. Интересно е, че още през 2010-2011 г. един Биткойн можело да бъде купен само за 5-10 долара, но сега такава парична единица струва поне 600 долара.

  Интересното е, че известният британски милиардер и предприемач Ричард Брансън решил да се заеме сериозно със създаването и организацията на туристическа компания за космически полети Virgin Galactic. В същото време той публично заявил, че плащането ще се извършва с Биткойни.

  Най-голямото учебно заведение в Кипър, а именно Никозийския университет, чиито офиси се намират в Никозия, Ларнака и Лимсоле, приема плащане само под формата на електронни пари, включително криптовалути.

  А знаете ли, че първото плащане през Интернет е било направено за доставка на пица вкъщи? Компанията за производство и доставка на пици решила да поеме риска от плащане по нов начин и останала много доволна от резултатите, защото средствата за храна постъпвали като авансово плащане.

  Фактите за електронните пари могат да бъдат много разнообразни и информативни, а самата електронна валута може да се похвали не само с интересно минало, но и с много обещаващо бъдеще.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link