Още

  Лоши черти от характера, които ни помагат

  Защо мързелът, завистта и други човешки недостатъци могат да бъдат полезни?

  Леност

  На пръв поглед изглежда, че мързелът е лоша черта на характера. Всъщност тя може да служи като добър маркер за човека. Например, мързелът е в състояние да помогне да се определи какво е наистина важно за вас в живота и какво не. Ако ставате всяка сутрин за работа, а ужасно ви мързи, тогава това е повод да се замислите да смените работата си. Същото важи и за взаимоотношенията: когато е трудно човек да направи нещо за половинката си (да речем да отиде да напазарува), това е сигнал за умора от партньора. По този начин мързелът е един вид подсъзнателен филтър, който разделя важното от незначителното. Между другото, познаването на този принцип е полезно не само за самоанализ, но и за комуникация с децата. Ако едно дете, например, мечтае да стане актьор, но го мързи да ходи на уроци по литературата, тогава то трябва да се мотивира не с висока оценка, а с простата логика: ако не знаеш добре литературата и не се стремиш към висок резултат на изпита, то е малко вероятно да постъпиш в театралното висше училище .

  Гордост

  Високомерието и гордостта често са осъждани, но нерядко гордостта помага на хората да спазват и поддържат своите морални правила и принципи в живота. Ако си спомните древните трагедии, много от героите в действията си са били ръководени от гордостта: тя им дава сила да не се предават пред враговете и да се борят за идеалите си докрай. Предвид замъгляването на моралните граници в съвременния свят, гордостта не изглежда толкова лошо качество.

  Инфантилност

  В ситуация, в която мислите за кризи, потокът от новини и неплатените ипотеки развалят живота на голям брой хора, можем само да завиждаме на хората с малко инфантилност. Може би те не достигат тези висоти на кариерата, които други постигат, но много трудности в живота възприемат и преживяват по-лесно и би било добре да се поучим от тях. Хубаво е да имате приятел с тази черта на характера, за да можете да се отпуснете в неговата компания и да отвлечете вниманието си от безкрайната суета.

  Егоизъм

  Безкористността е добра, но често помагайки на други хора правим това в ущърб на самите себе. Непоисканата помощ или прекомерната загриженост често предизвикват раздразнение у приемащата страна, и разбира се, всичко това изисква много сила от лицето, което иска да „помогне на ближния си“: Много често такива ситуации се случват в отношенията между майката и детето. И тук идва времето на здравия егоизъм или на инстинкта за самосъхранение: да не забравяте за себе си, отдавайки се безрезервно и без остатък. Първо, бързо ще ви свършат силите и няма да можете да помогнете никому и на второ място, вашият собствен живот е с голяма стойност, която не трябва да забравяте.

  Лек цинизъм

  Психиката е уникално нещо, което в много случаи е в състояние да развие механизми за приспособяване на човек към реалността. Така например, лекият цинизъм, който се появява при хората около 30-те години, им помага да се адаптират към обкръжаващата ги действителност. Без това едва ли е възможно да се съществува в съвременното информационно пространство, когато всеки ден чуваме за трагични инциденти по цял свят. Така че, не обвинявайте твърде много циниците: като правило, това, което те демонстрират, е просто защитна реакция, която се появява поради страх от заобикалящата ги действителност.

  Завист

  Невинаги да се движим напред е следствие от желанието ни да станем по-добри, много често това причина за това е завистта.

  Например, ако едно лице се дразни понеже друг служител несправедливо е повишен в кариерната стълбица, завистта може да го накара да отиде в друга фирма и да направи всичко възможно, за да стигне желания висок пост. Именно тази черта на характера е типична за много творчески хора: колко романа са написани от класици, които завиждат на своите конкуренти, дори е трудно да си представим. Владимир Набоков (въпреки че е крил това) завиждал на славата и влиянието на Фьодор Достоевски и в книгите си редовно влизал в задочни дискусии с него. В резултат на това светът получи няколко блестящи творби, въпреки че, както знаем, завистта не е най-добрата човешка черта.

  Максимализъм

  Той може да бъде и опасен, но без това качество е невъзможно да си представим всеки истински талантлив човек. Ако вземем някоя изключителна фигура в изкуството или науката, ще видим, че той е максималист – поне по въпросите, свързани с основната цел в живота му. Тази характерна черта ви помага да бъдете целенасочени и да постигате целта си на всяка цена; да защитавате моралните и жизненоважни принципи, като не обръщате внимание на опасността и недостатъците на избраната позиция. Като цяло не е най-лошата черта, въпреки че понякога ни плаши и отнема всичките ни сили.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови