Още

  Интересните факти за китайците

  Тази страна е толкова многообразна, че в една статия е невъзможно да се обхванат всички шокиращи факти, известни за историята, културата, традициите и живота на китайците.

  Едни причисляват към китайците 56 етнически групи, официално признати от властите на тази страна за местно население на Поднебесната империя. Други прибавят и тайванците, и членовете на многобройните диаспори, които са в чужбина дълго време. Основният проблем в Китай, както е известно, е пренаселеността. Според демографи китайският народ в момента е 1 милиард и 357 милиона души. Това означава, че те са една пета от всички жители на нашата планета. От 1980 до 2015 основният етнос хан имал право да има само едно дете.

  На представители на националните малцинства било разрешено да отглеждат три деца във всяко семейство. Тъй като раждането на момче се превърнало в приоритет за китайците, защото само мъжете се считат за последователи на клана, много брачни двойки са решили да правят аборт, като са научили от лекарите, че ще имат момиче. Това доведе до безпрецедентен брой изкуствено прекъснати бременности. Експертите смятат, че в продължение на 35 години тежки демографски ограничения китайските жени са направили около 400 милиона аборти.

  На лекарите в Поднебесната империя със закон им било забранено да информират родителите за пола на бъдещото  бебе, за да намалят по такъв начин тази шокираща статистика.

  Portrait Of Multi-Generation Chinese Family Relaxing In Park Together

  Има много градове призраци в Китай. Те са построени съвсем наскоро и продължават да се строят нови. Огромни комплекси от жилищни и административни сгради, търговски центрове и стадиони обаче стоят празни. Според експерти в Поднебесната империя има приблизително 64 милиона жилищни сгради, където няма хора. И това е в пренаселена страна.

  Най-големият призрачен град е Ордос, където работи кметството, а общинските служители редовно почистват улиците. Други хора няма. Тази ситуация изглежда фантастична. Всяка година китайците строят около 20 призрачни града. Например, това са Ченгун, Цяндучен, Дунгуан, Циншуйха, Синьян, Сучжоу и много други. Но това не е всичко. По споразумение с правителството на африканска Ангола китайците са построили град Нова Сидад де Киламба близо до столицата. Той е предназначен за 500 000 жители, но все още остава празен. Целта на изграждането на всички тези комплекси не е ясна. Има различни предположения: от подготовката за глобален катаклизъм към желанието на властите да стимулират икономическия растеж и да предприемат нещо работещо.

  От 2004 г. насам смъртното наказание в КНР може да се извърши и в … специални автобуси. Те са необходими за ускоряване на процеса на налагане на смъртно наказание, автоматизиране и оптимизиране на разходите. И самото появяване на такива „автобуси на смъртта“, както е замислено от властите, трябва да спре хората да вършат престъпления. Мобилните бригади на екзекуторите използват в своята работа инжекции с отровно вещество, наречено „Пекински коктейл. Автобусите са оборудвани със специални столове с електрическо задвижване – за удобство. Те обикалят по пътищата, заплашват гражданите и решават основната си задача. Все пак в Китай има много затворници, които чакат изпълнението на присъдата.

  Въпреки факта, че територията на Китай се намира в пет часови зони, официално има само едно време в страната – Пекинското. Това е удобно за столичните служители, защото техните регионални колеги са винаги на работното място в точното време. Но на жителите в отделните райони им е трудно. Например, в западната част на Китай – в автономен регион Синьцзян-Уйгур – слънцето изгрява в 10 часа сутринта. А през зимата дневната светлина преминава отвъд хоризонта още след обяд в официалното време. Жителите на много региони от Поднебесната империя са недоволни от тази ситуация, отказват да работят в Пекин, незаконно придържайки се към по-удобен график.

  Зедно с кучетата в китайската полиция служат … гъски. Те се използват за защита на стратегическите съоръжения. Виждайки непознат, домашните птици веднага започват силно да издават звуци, привличайки вниманието на полицейските служители към евентуален извършител на престъпление. И ако кучетата могат да бъдат отровени чрез смесване на отрова в храната, то гъските не се хващат на тази уловка. Те никога не приемат храна от ръцете на другите. Китайците възприемат опита на древните римляни, които според легендата са спасени от атаката на галите през 390 г. пр. Хр. от птици. Също така е известно, че през 80-те години на ХХ век американската армия е използвала гъски, за да защити своите съоръжения, разположени в Германия.

  За цялото хилядолетие – от X век до ХХ-ти век – обичайно е в аристократичните семейства в Китай изкуствено да деформират ходилата на момичетата, така че да са възможно най-малки.

  Такива стъпала били сравнявани с листата на лотос, понякога собствениците им не можели да ходят сами, т.е. те станали инвалиди. И били носени от слуги. Било смятано за красиво и изключително престижно да имаш малки крака. Такива булки са много ценени, тъй като „лотосовите крака“ са знак на аристократичен произход. И само селските жени се нуждаят от здрави крака за тежка физическа работа.

  Деформации на стъпалата на момичетата се постигали по различни начини. Краката били плътно бинтовани, чупени и с отрязани палци. Кастрацията заради работа по време на династията Мин (1368-1644), наброявала повече от 100 000 евнуси в Китай. Те работели в многобройните хареми на владетелите. За един беден човек перспективата да бъдеш в двореца на благородника или дори при самия император изглеждала като красива мечта. Искайки да получат такава работа, самите мъже кастрирали синовете си. Конкурсът обаче бил много строг, до двеста потенциални евнуси понякога кандидатствали за едно свободно място.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link