ян. 17, 2019
3971 Views

Интересни факти за библиотеките

Автор:

Най-голямата библиотека в света е Библиотеката на Конгреса в САЩ, която има повече от 150 милиона екземпляра в своята колекция. Тя е основана през 1800 г. от американският президент Джон Адамс, който е отпуснал 5000 долара за закупуването на книги, от които Конгресът може да се нуждае. Понастоящем около 1 700 000 читатели посещават библиотеката годишно.

Американският библиофил Стивън Блумберг става известен в целия свят заради странната си „любов“ към книгите. През живота си Блумберг откраднал повече от 20 000 ценни книги на стойност милиони долари от библиотеките. Той е бил зад решетките повече от веднъж, но след освобождаването си отново започвал да краде книги. Интересното е, че не е продал или развалил нито една от книгите. Той дори обяснявал действията си с благородни цели – да лиши държавата от правото на изключителна собственост върху редки книги. Блумберг твърди, че е прочел всички откраднати книги и е можел да разказва на хората съдържанието им.

Непознат връща стара книга в библиотеката на малкия град Вантаа във Финландия. Съдейки по записите на задната корица, тя е издадена преди повече от сто години. Може би този запис може да бъде бъде вписан в Книгата на рекордите на Гинес.

Между другото, Библията и тази книга на Гинес са най-често крадените от библиотеките.

Малка библиотека дори беше събрана на борда на орбиталния комплекс „Мир“. В нея нямало много книги – около сто, но по разнообразни теми – от произведения по космонавтика до романи на известните съветски сатирици И. Илф и Е. Петров.

Много известни личности са посветили живота си на библиотечното дело. Например: Иван Андреевич Крилов, Николай Иванович Лобачевски, Имануел Кант и др.

Дори известният авантюрист Джовани Джакомо Казанова прекарва последните години от живота си в библиотеката на граф Вальдщайн, която е в Бохемия. Там Казанова написал автобиографията  си „Историята на моя живот“.

Норвегия може да се счита за рай за писателите. Ако някой от тях публикува книга в тази страна, тогава норвежкото правителство незабавно купува 1000 копия и ги разпространява в библиотеките. Така писателите се подкрепят от държавата.

Библиотеката Haskell се намира в две държави едновременно – САЩ и Канада. Половината от сградата се намира в американския град Дерби-Лайн, а другата в канадския Стенстед. Било е възможно да влезете в библиотеката само от САЩ. Вярно е, че канадците също са свободни да използват библиотеката.

След атентата на 11 септември мерките за сигурност бяха подсилени и служителите на националната сигурност на САЩ непрекъснато дежурят в близост до сградата.

През 1857 г. британският търговец и филантроп Джордж Мур открил първата мобилна библиотека в света. Така той решава да разпространява полезни познания сред селското население. Каруцата с книгите се местела от едно село в друго, всеки можел да вземе книга и да я върне по време на следващото посещение на мобилната библиотека.

Понастоящем най-старата функционираща библиотека се намира в Египет в манастира „Света Елена“, който се намира на полуостров Синай. Библиотеката е открита през 6-ти век. Вярно е, че всеки, който пожелае, не може да я посети. Това е позволено само на монаси и студенти, които имат специално разрешение.

loading...
Категория:
Изкуство · Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *