Още

  Испания иска да пусне ГМО мухи

  Компания, която се занимава със създаването на генетично модифицирани комари вече има нов проект. Британците от Oxitec искат да пуснат генетично модифицирани маслинени мухи в Испания. Мухите са едни от най-големите вредители по маслиновите дървета.

  Идеята е тези мухи, всичките мъжки, да се чифтосат с дивите си половинки. Всяка женска муха, родила се от това, умира още като ларва, докато мъжките пренасят смъртоносния ген на следващите поколения. С течение на времето, това трябва драстично да намали популацията на маслинените мухи.

  Испания иска да пусне ГМО мухи

  При опитите в клетка, мухите на Oxitec са смазали естествената популация. Добавените гени са подобни на онези в комарите на Oxitec, които компанията е изпробвала в Бразилия, елиминирайки 96% от пренасящата денга популация.

  Пускането на генетично модифицирани насекоми на свобода е спорен въпрос (засега насекомите са единствените генетично модифицирани животни, които се пускат в природата). Новата муха може да има някои други нежелани черти, например устойчивост към пестициди, които ще предаде на останалите.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link