Още

  Истинската история за Покахонтас

  Читателите не би трябвало да се учудват от факта, че истинската история на Покахонтас няма много общо с прочита на Дисни. Измислената версия на Дисни се върти около романса на Покахонтас с англичанина Джон Смит, който всъщност никога не се е случил. Нека сега разгледаме истинската история на тази индианска принцеса.

  Родена и отгледана в патриархално семейство.

  Покахонтас е била дъщерята на Поухатан, алгонкински вожд във Вирджиния, и е родена около 1596 година. Израснала е в строго патриархално семейство, а баща й имал много съпруги, като от всяка от тях имал по едно дете. Под ръководството на племето си, тя била обучавана в женските дейности като събирането на дърва за огрев, събирането на фураж,  земеделие, изграждането на подслони, готвене, носене на вода, изплитането на рогозки, предназначени за спане, изработката на сребърни прибори и подноси. Жените били учени на това колко е важно да се грижат и да отглеждат децата си.

  Пристигането на англичаните.

  През 1607 година, когато Покахонтас била на възраст между 9 и 11 години, английските заселници пристигнали в Джеймстаун, Вирджиния. Капитан Джон Смит, един от предводителите им, започнал да изследва Чесапийк Бей и да картографира заобикалящите го земи. На Смит се приписва и заслугата за спасяването на колонията, с помощта на силно изразените си водачески умения, както и с факта, че е успял да научи колонизаторите да извършват различни дейности в областта на селското стопанство и строителството. Научил ги на основни трудови навици, като в същото време е установил правила като: „който не работи не трябва да яде.“

  Смит имал впечатляваща биография. Започнал да се занимава с мореплаване, когато бил на едва 16 години, след като баща му починал. Служил е като наемник в армията на Хенри IV от Франция, плавал е на пиратски кораби в Средиземно море, бил е посветен като рицар от принца на Трансилвания заради това, че е обезглавил трима турци в единични дуели и е бил продаден в робство, след което е успял да избяга и да се завърне в Англия, малко преди да отплава към Новия свят.

  Смит очевидно бил бунтовник, защото преди да отплава към Америка, бил осъден на смърт. Малко след това бил помилван и определен за лидер на експедицията.

  Смит бил заловен от Поухатан и тук отново има доста противоречия – счита се, че има вероятност да е бил спасен от Покахонтас. Смит твърди, че главата му е била притисната между два камъка, когато тя се спуснала и се хвърлила върху него, спасявайки живота му. Някои хора твърдят, че това никога не се е случило. Други казват, че това е било само индианска церемония и всъщност животът на Смит никога не е бил в опасност. А други твърдят, че Смит си е измислил тази история само за да направи Покахонтас да изглежда като героиня в очите на англичаните.

  Днес много историци се съмняват в съществуването на този инцидент, независимо, че именно той е в центъра на сюжета на Дисни. Независимо каква е истината обаче, Смит бил освободен.

  Името Покахонтас било всъщност прякор, който означавал „палавата“ или „развалено, разглезено дете“ и тя наистина била такава. Покахонтас (по това време на не повече от 12 години) често посещавала англичаните, носейки им храна и буквално дефилирайки пред английските мъже, пременена със съвсем оскъдно, а понякога и никакво облекло. Хранителните запаси намалявали и все повече англичани пристигали с корабите. Вождът Поухатан започнал да става подозрителен и се тревожел какви биха могли да бъдат техните искания. Затова спрял да ги снабдява с храна.

  Англичаните от своя страна, отчаяни от нуждата от храна, се договорили да продават оръжията си в замяна на храна. Преговорите не вървели никак добре и вождът Поухатан решил да убие Смит, но Покахонтас избягала и го предупредила за намеренията на баща си, обричайки по този начин племето си на смърт.

  Скоро след това избухнала война, а Покахонтас била заловена и взета на един от корабите.

  Докато била в плен, тя лесно се нагодила към начина на живот на англичаните, приела името Ребека и била посветена в християнската вяра.

  С нея се отнасяли повече от добре и тя скоро се отрекла от своите хора. По време на един конфликт между англичаните и Поухатан през 1614 година, на Покахонтас било разрешено да отиде и да говори с племето си. Тогава тя им казала, че предпочита да живее при англичаните.

  През същата тази година се случило и първото американско бракосъчетание между хора от различни раси – Покахонтас се омъжила за англичанин на име Джон Ролф. През идния януари Покахонтас родила момче.

  Племето на Поухатан било нападнато от англичаните, които убили кралицата, а всички деца удавили в близката река. Племената, които се намирали най-близо до селището на английските заселници били изцяло унищожени и така и никога не се възстановили. Бащата на Покахонтас починал, а чичо й бил по-късно убит от англичаните.

  Но нищо от това,  което се случило, не успяло да притесни Покахонтас, тъй като тя била далеч в Лондон.

  Заминала за Англия през 1616 година, където с нея се отнасяли като с кралска особа. Сега известна като лейди Ребека Ролф, тя била изпращана на обиколки из страната и посещавала приеми с крал Джеймс I и кралица Ан.

  Покахонтас починала на едва 21 години, най-вероятно вследствие на заболяване, с което имунната й система не могла да се пребори.

  Измислената версия.

  Единствено с цел забавление ще се спрем и на версията на Дисни, защото и в нея има уроци, които можем да научим. Във филма на Дисни от 1995 година, английският капитан Джон Смит пристига във Вирджиния тъкмо навреме, за да спаси индианската принцеса от брак с един смел воин от нейното племе.

  Покахонтас се бунтува, защото има свободен дух и е твърде независима, за да бъде току-тъй омъжена за един мъжествен воин.

  Покахонтас бяга в гората заедно със своите приятелки, където те посещават говорещо дърво и срещат горски същества, които я съветват да потърси приключения и й казват, че съвсем скоро един чуждоземец ще пристигне по море.

  Смит пристига, построява селище и среща Покахонтас в гората. Племето й се натъква на англичаните и започва схватка помежду им. Вождът Поухатан предупреждава дъщеря си за присъствието на англичаните, за злостните им намерения и й забранява да се доближава до тях.

  Тя изведнъж започва да се бунтува, целува се с Джон Смит в гората, докато воинът, за който е трябвало да се омъжи и когото тя е зарязала – Кокоум, ги наблюдава от далечно, скришно място. Той напада Смит, но е убит от един от членовете на английския екипаж.

  Смит е заловен от племето и малко преди да бъде екзекутиран, Покахонтас се намесва и се моли на баща си да пощади Смит и да се помири с англичаните.

  Вождът се съгласява, но английският губернатор се опитва да го убие, ранявайки Джон Смит. Раненият Смит се връща у дома, за да се лекува. Той моли Покахонтас да го последва, но тя отказва.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link