Още

  Живот с противогаз или какво е да се завърнеш в дома, който може да те убие

  Ако имате възможност да живеете в близост до активен вулкан, намиращ се насред океана, който изригва често и прави въздуха толкова токсичен, че носенето на противогази е силно препоръчително, ще я приемете ли? Вие вероятно не, но 2800-те души население на остров Миякеджима продължават да обитават родното си място.

  Последното изригване на вулкана Миякеджима е през юни 2000 година – след 17-годишно затишие. Вулканът се намира на една наистина недружелюбна планина, наречена Ояма. През 2000 година, освен че вулканът изригва, изхвърляйки прахови частици на цели 16 километра височина, самото изригване предизвиква над 17 500 земетресения, които продължили един месец. Земетресенията причинили големи пукнатини в земята на острова. Няколко други вулкана също изригват, причинявайки допълнителни цепнатини по острова. От тогава вулканът непрестанно изпуска изключително токсичния серен диоксид във въздуха. Това превръща 25% от острова в напълно необитавана зона.

  Островитяните винаги са имали проблеми със серния диоксид, изпускан от вулкана, а противогазите не са ново нещо за тях, но тези драстични събития направили живота им още по-лош. Японското правителство веднага взело мерки и евакуирало всички жители на острова. На островитяните не им било позволено да се приберат в домовете си за цели 5 години. През това време островът бил забранен за посещения, което го превърнало в призрачен град, напомнящ за Чернобил.

  Ояма продължила да изпуска над 20 000 тона серен диоксид всеки ден. С течение на времето отровните газове намалили и в крайна сметка през 2005 година заповедта за евакуация изтекла и хората били свободни да се приберат в домовете си. Въпреки това, ежедневното изпускане на токсични газове не преставало и в интерес на истината, не е престанало и до днес.

  Ако смятате, че хората са отказали да се върнат на острова, знаейки, че въздухът ще продължава да става все по-замърсен, което не би било никак полезно за здравето им, то определено грешите. 2800 души решават да се върнат на острова. Само няколко от тях остават в обществените домове в Токио, които правителството им осигурило. По-голяма част от евакуираните обаче, не пожелали да останат в Токио, а се завърнали у дома.

  Жителите, решили да се върнат на острова, не били задължени да носят противогази на лицата си постоянно, но били посъветвани винаги да имат със себе си по един, тъй като въздухът е силно токсичен. Ако нивата на серен диоксид изведнъж нараснат главоломно, се задейства аларма, която звучи на територията на целия остров. Щом жителите чуят алармата, те са задължени веднага да поставят противогазите си. Освен всичко това, цели 2/3 от острова все още остават напълно необитаеми заради високите нива на токсични газове във въздуха.

  Правителството осигурява редовни здравни проверки на островитяните, за да се увери, че те са добре, въпреки непрестанното присъствие на отровни газове около тях. По-странното от това да искаш да живееш на острова, вероятно е това, че в момента той е предпочитана дестинация от много туристи от цял свят. Най-голямата атракция на острова е старо и неизползвано училище, което е наполовина разрушено от лава. Разбира се противогази се продават на туристите почти във всеки магазин на острова.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link