Още

  Историческо кацане – Falcon 9 се приземи успешно

  Третият е на късмет! Частната космическа компания SpaceX успя да върне на Земята своята ракета Falcon 9, отбелязвайки първoто в историята кацане на ракета след полет в орбита. (Blue Origin, компания на основателя на Amazon.com, приземи своята New Shepard успешно миналия месец, но ракетата не излезе в околоземната орбита).

  Falcon 9 излетя днес от Флорида със задачата да изнесе в орбита 11 космически апарата на комуникационната компания Orbcomm. Двустепенната ракета се раздели, след което първият модул извърши поредица от три маневри, за да се приземи меко отново на площадката в Кейп Каневерал, Флорида.

  Историческо кацане - Falcon 9 се приземи успешно

  SpaceX се опита да приземи Falcon 9 два пъти преди това, и двата пъти на безпилотен кораб на стотици километри от брега на Атлантическия океан. Приземяванията на ракетата обаче бяха прекалено твърди и тя се разби.

  Днешното кацане е повратен момент за компанията, която иска да произвежда ракети за многократно използване. Подобна технология би намалила цената на космическите полети стотици пъти и може да направи колонизирането на Марс много по-достъпна цел.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови