Още

  Истории за произхода на имената и логата на най-големите марки и компании в света

  Има лога, които няма как да се сбъркат, те са всеизвестни. Но откъде са дошли идеите за даден вид бизнес и неговата запазена марка. Както се казва, идея за милион долара. Всеки, който се вълнува от успешен бизнес, търси златната идея, и тези примери могат да бъдат много полезни за тях и любопитни за всички останали.

  Sony

  Името на легендарната корпорация идва от латинската дума „sonus“ (звук) и е избрана заради лекотата на произношението в повечето езици на света. Логото е изписването на самата дума.

  Apple

  Малко известен факт за известната компания, че през 1976 г. не само Стив Джобс и Возняк я създават, но и Роналд Уейн инвестирал 10% от първоначалния капитал в компанията. Негова била идеята за първото лого на компанията – табелка с Нютон, седнал под ябълково дърво. Роналд Уейн работил със Стив точно две седмици, след което взел своите 800 долара, защото преценил, че Apple е твърде рисковано капиталовложение.

  Компютърът Apple I се продавал бавно и Джобс решил, че трябва да се промени нещо, и започнал с логото. Нагризаната ябълка е измислена от дизайнера Роб Янов, агенция Regis McKenna. 

  Adidas и Puma

   

  Много често компаниите носят името на своя основател или дума, производна от него. Такъв е случаят с Адидас, нейния основател е Адолф Даслер, наричан „Ади“. Така с частите на псевдонима и фамилията се е получило Ади-дас. Интересен факт е, че неговият брат Рудолф Даслер, наричан „Руди“ също основа своя собствена компания за обувки. Ако беше следвал логиката на брат си би трябвало да кръсти марката си Рудас, но  крайна сметка тя се превърна в марка Puma. Използвайки символа на хищника, бягащ бързо.

  Но защо братята не са работили заедно? Ето каква е историята:

  По време на Втората световна война двама братя произвеждали обувки за немските войници, въпреки че първоначално семейната компания, основана през 1920 г., правела чехли и ортопедични обувки за спортисти с увреждания.  Нацистите конфискували фабриката и пратили братята на фронта. Ади се завърнал от фронта с една ръка и основал Адидас. А Рудолф бил дълго време американски военнопленник. Когато се освободил, той решил да се завърне към занаята си и създал другата световно известна марка Пума.

  Samsung

  Фирмата първоначално била магазин за хранителни стоки, специализиран за морски дарове и юфка. Компанията преминава през рафинирането на захар, текстил и мелници, преди най-накрая да премине към производството на електроника.

  Nokia

  Интересен факт за Nokia е, че  международната корпорация за телекомуникационно оборудване, всъщност започва като  производител на хартия, в близост до финландския град Нокиа. Макар в логото да няма нищо оригинално и е изписване само на наименованието на компанията, днес всеки го познава.

  Starbucks

  Някои компании черпят вдъхновение от художествената литература, за да излязат с най-привлекателното име. Известната верига кафенета е заложила на герой от романа „Моби Дик“. На логото е изобразена русалка, която през годините е претърпяла много трансформации, докато стане толкова целомъдрена.

  Adobe

  Софтуерната компания Adobe се ориентирала към географски имена и избрала за своя марка Adobe Creek, която тече през земята на основателя на компанията, Джон Уорнок.

  Coka Cola

  Името на тази легендарна напитка идва от името на растението кока, използвано в рецептата за първата версия на газираната напитка. Въз основа на шрифта „Спенсър“, през 1886 г. било създадено логото, при това не от дизайнер или дори художник, а от счетоводител на име Франк Робинсън, който бил приятел на създателя на легендарната напитка – фармацевта Джон Пембъртън.

  Shell

  Shell се появява през 1891 г., започнала с антикварен магазин, в който се продават ковчежета, украсени с черупки, след това се занимавала с морски транспорт на керосин и постепенно станала лидер в петролния бизнес. Първото лого на компанията било черно-бяло възпроизвеждане на мида. Модерното лого е създадено от известния дизайнер Реймънд Лоуи през 1971г.

  Amazon

  Джеф Безос е избрал за име на компанията дума, звучаща като наименованието на южноамериканската река Амазонка. Всъщност идеята била предлагане на продукти от А до Z и така се получило името на компанията.

  Avon

  Дейвид Макконъл започва кариерата си като продавач на пътеписи. Той започва да разпространява парфюми на своите клиенти, за да увеличи продажбите. Оказа се, че те харесват повече парфюма и в резултат на това той основава компанията Avon.

  eBay

  Някога тази платформа се управлявала от Echo Bay Technology Group. Било предложено името Echobay, обаче то вече се използвало в мрежата от рудодобивна компания, затова било съкратено до  eBay.

  Volkswagen

  На немски volks wagen буквално се превежда като народна кола.

  Ikea

  Основателят на компанията просто комбинира своите инициали I.K. (Ингвар Кампрад) и първите букви от името на семейното му стопанство и родното село Е.А. (Елмарид Агунарид).

  Lego

  Известната марка за детски конструктори носи името на словосъчетанието leg godt, означаващо играй добре.

  Kodak

  Първите камери на Kodak се появили през 1888 година. Слоганът на кампанията бил: „Натиснете бутона, ние правим останалото“. През 1900 г. Kodak е един от първите, които се опитват да интегрират името и изображението на компанията в символ. През 30-те години на логото се появява в  жълто и червено. 

  Canon

  През 1930 г. в Япония Горо Йошида и Сабуро Учида създали компанията Precision Optical Instruments Laboratory. Четири години по-късно създавали първата си камера, която кръстили Kwanon, в чест на хилядоръката богиня на милостта. На логото не  събрали хиляди ръце, но сложили колкото могли. Добавили и пламъци и се получила илюстрация от древна книга, а не лого. В последствие опростили и логото и името, за да стане вече познатото лого на Canon.

  Goggle

  Преди 12 години студентите от Станфорд, Лари Пейдж и Сергей Брин предложили нова търсачка и я нарекли BackRub, което показвало способността й да анализира връзки. Но много скоро те променили името й на Google. Това е преработена дума „googol“, означаваща последното от числата, които имат някакво значение – едно със сто нули.
  Първото лого на Google е измислено от самия Сергей Брин.

  MasterCard 

  През 1966 г. 17 банкери се обединили в Междубанковата асоциация на карти (ICA), чийто латински символ е i. През 1969 г. банката е преименувана на Master Charge и в логото се появяват два пресичащи се кръга. Символичното „i“ било поставено в долния десен ъгъл. През 1979 г. Master Charge била преименуван на MasterCard и буквата „i“ напълно изчезна от логото. През 1990 г. хоризонталните ивици се появили като символ на междубанковите отношения.

  Microsoft

  През 1975 г. е основана  Micro-soft. Тирето впоследствие било премахнато и създали лого с типография в стил диско.
  След 7 години диското излиза от мода и Microsoft представи ново лого с централната буква O под формата на стилизирано око. Логото на версията от 1987 г. по същество е същото като това, което виждаме сега.

  Nike

  Логото е измислено от студентка в Портландския университет Каролайн Дейвидсън през 1971г. За създаването на едно от най-известните лога в света, са платени 35 долара. От него е премахнат текста, за да стане изчистен и въздействащ символ.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link