Още

  История на порта Хандара – какво представлява нашумялото място за снимки в Бали

  Порта Хандара, която през последните години се превърна в желано място за снимки за социалните мрежи, се намира в северната част на Бали, близо до село Панкасари. Тя е станала символ на Бали и представлява интересна балийска архитектура на фона на красив природен пейзаж. Пищни, изумрудени планини се издигат величествено в далечината. Върховете им обгръщат кратерни езера, които блестят като сапфири. Въздухът жужи от шепота на екваториалната тропическа гора, създавайки симфония на спокойствие. Портата е не просто вход. Тя е портал към завладяващо красив свят. По тази причина мястото е познато и под името Пътят към спокойствието.

  Какво представлява порта Хандара

  Емблематичната порта Хандара е символ на индуизма в Индонезия. Нейният сложен дизайн отразява богатото културно наследство на острова. Детайлите по нея са тихо свидетелство за вярванията и традициите, които са оформяли Бали от векове.

   

  Практическата функция на портата в същото време е изненадваща. Тя е вход към голф игрище – Хандара голф ризорт. Посещението на портата е с отделен билет и не включва входа в курорта. Същевременно гостите на голф игрището се допускат безплатно до порта Хандара.

  История на порта Хандара

  За разлика от много исторически храмове или структури в Бали, завладяващата порта Хандара е със сравнително нова история. Построена е през 1974 г. от Ибну Сутово – мечтател, известен като „бащата на голфа в Индонезия“. Визията му не е само за голф игрище, а за създаване на място за отдих и бягство, сгушено сред естествената красота на Бали.

  През 90-те години на миналия век завладяващият дизайн и живописната обстановка на порта Хандара започват да привличат вниманието извън голф общността. Мястото започва да се появява в маршрутите на любопитни пътешественици и проницателни фотографи.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Кулата на Херкулес – най-старият функциониращ фар в света

   

  Любопитно: 8 очарователни животни, за които не сте чували

   

  Възходът на социалните медийни платформи като Инстаграм в началото на 2000-те години допълнително спомага за популяризирането на порта Хандара. Визуално удивителната архитектура и спиращият дъха фон от тучна зеленина и планини се превръщат в магнит за жадните за снимки туристи. Популярността на портата нараства, затвърждавайки позицията си на задължителна дестинация в Бали.

   

  Посещението и снимките

  Снимките пред порта Хадара са силно желани през последните години. Мястото е много посещавано, особено от потребители на Инстаграм. Правенето на селфи на това така желаното място обаче далеч не е толкова лесно, колкото изглежда. Желаещите са много и в силния сезон се образуват опашки, на които понякога се чака над час. За да избегнат навалицата, част от посетителите се опитват да намерят по-слабо натоварени часове (например много рано сутрин при изгрева на слънцето) или избират посещение по време на дъждовния сезон. При втория вариант обаче има опасност условията за снимки да не са добри.

  Най-натоварени откъм посещения са месеците юни, юли, август и декември. Периодите април-май и септември-октомври предлагат баланс между време за чакане и подходящи атмосферни условия.

  Слабият сезон (ноември-март) предлага най-малко чакане и потенциално по-ниски входни такси. Честият дъжд обаче, особено по време на пиковите дъждовни месеци (декември-февруари), също застрашава идеалния кадър.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Пещерите Лонгю – една от най-големите загадки на древния свят

  Буртанж – историята на звездовидното нидерландско селце

   

   

  Портата няма официално публикувано работно време. Таксата, която се заплаща за посещение е около 3,60 щатски долара. За снимки с професионален фотоапарат или дрон се заплаща допълнително и е необходимо специално разрешително.

  Емблематичната порта Хандара е завладяваща смесица от модернизъм и традиция. Построена сравнително скоро, тя въплъщава вечната елегантност на балийската архитектура и символичното значение на традиционна индуистка порта, представляваща преминаване от външния свят към свещено пространство. Докато първоначално приветства единствено играчи на голф, сега тя посреща разнообразни посетители, търсещи поглед към балийската култура и перфектна снимка сред зашеметяваща природа.

  За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: ИскамДаЗнам

   

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  10 от най-красивите гръцки острови

  Кулата на Херкулес – най-старият функциониращ фар в света

   

  Любопитно: 8 очарователни животни, за които не сте чували

  Великата зелена африканска стена

  Кой е бил мъжът с желязната маска?

  10 изключителни праисторически пещерни рисунки

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови