Още

  История, разказваща как се е появил терминът „Стокхолмски синдром“

  Терминът „синдром на Стокхолм“ означава психично състояние, при което човек, който е бил отвлечен или насилван, вместо страх и омраза, изпитва симпатия и съчувствие към агресора. Това се дължи на механизмът на психологическа защита. Самият термин за първи път е използван от криминалиста и психиатър Нилс Бейерът, когато анализирал необичайна ситуация по време на вземането на заложници по време на обир на Kreditbanken.

  На 23 август 1973 г. Ян-Ерик Олсон, избягал от затвора, влязъл в сградата на банката, на площад Нормалмсторг в центъра на Стокхолм, възнамерявайки да я ограби, и извикал: „Партито тепърва започва“.

  Снимката е направена от полицията на 26 август 1973 г., на 4-тия ден от задържането на заложниците.

  Нападателят взел за заложници три жени – Биргит Лундблад, Кристин Енмарк, Елизабет Олдгрен, както и мъж  на име Свен Сефстром. Държал заложниците 131 часа. Той им закачил експлозивни устройства и ги изпратил в трезора на банката. Престъпникът поискал да бъде доведен неговият приятел и съкилийник Кларк Олофсон, три милиона шведски крони, две пушки, бронежилетки, каски и бърза кола. Олсон не бил непознат за подземния свят. „Той вече бил обвинен в насилствени действия, като първия си грабеж извършил на 16 годишна възраст.“

  Кларк Олофсон бил докаран в деня след представянето на условията. По обяд същия ден нарушителят бил свързан с действащия премиер Улоф Палме. Една от заложниците Кристин Енмарк казала по време на телефонния разговор: „Разстройвате ме, не се страхувам от тези двама мъже, те ни защитават“. Нещо повече, тя молила да й се позволи да се присъедини към престъпниците. Цяла Швеция била объркана отповедението на момичето.

  Полицаите се крият зад колите по време на обира.

  На третия ден от отвличането по радиото съобщават, че полицията планира да пробие дупка в стената, за да извърши газова атака. Разбира се, похитителите и техните жертви също слушали радиото. На 28 август похитителят започнал да губи търпение и самообладание, стреляйки по тавана наранил полицай.

  В същото време заложниците били изцяло подчинени на похитителите, изпълнявали всичките им заповеди, дори им съчувствали. По-късно Олсон заявил в съда: „направиха го така, че просто да не можем да ги убием“. В спомените той пише и следното: „няколко пъти заложниците се изправяха в човешки щит, за да не може полицията да ни разстреля“.

  Снайперисти дебнат престъпниците в банката

  В 9 часа газовата атака все пак била проведена, агентите успели да нахлуят в сградата на банката и да неутрализират престъпниците. По време на спасителната операция Кристин Енмарк извикала: „Не ги пипайте, те не ни направиха нищо.“ И вече на изхода от банката пред стотици камери, насочени към тях, тя  се хвърлила към Кларк Олофсон: „Ще се видим скоро“.

  Поведението на Енмарк и другите жертви на отвличането потопило страната в противоречия. „Вече не се страхувам от тях, но се страхувам от полицията“, казва Енмарк. По-късно Елизабет Олдгрен призна, че смята Олсон за „много мил„, тъй като той й позволява да се движи, докато лежи на пода на банката. Сефстром каза, че дори е благодарен на похитителите. „Когато Олсон се отнасяше добре с нас, го смятахме почти за бог.“

  Ареста на Ян-Ерик Олсон

   Разпитваха ме се в продължение на много дни след освобождаването ни, но никой не се интересуваше от нашите нужди и желания, те само питаха за синдрома на Стокхолм„, припомни Енмарк. По-късно момичето напуснало банката, завършило социология и станало психотерапевт за наркомани. Също така написва и публикува книгата „Имах Стокхолмски синдром“.

  Енмарк призна, че изпитва специални чувства към един от престъпниците, Кларк Олофсон. Дори няколко месеца след отвличането тя продължавала редовно да го посещава в затвора, както и да му пише писма.

  Кристин Енмарк

  Ян-Ерик Олсон попада под амнистия след 8 години затвор. Докато е в затвора получава много писма от свои поклонници, за една от която и се жени.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link