Още

  История на Партската империя

  Партите са номадски ирански народ, дошъл на Иранското плато от Централна Азия. 

  Те управлявали от 247 г. пр.н.е. до 224 г. пр.н.е., създавайки огромна империя, която се простирала от Средиземноморието на запад до Индия и Китай на изток.

  Царството е основано и управлявано от династията на Аршакидите, водачи на номадското племе парти (или парни) , завладяло голяма част от източните територии на Селевкидското царство.

  Сведенията за партите са оскъдни. Те нямат собствена литература и писмените сведения за тях се състоят от външни описания на конфликтите им с римляни, гърци, евреи и на другия край на пътя на коприната, с Китай.

  Дори наименованието им за самите тях е спорно, поради липса на местни записи.

  Историята им започва източно от Каспийско море, в земите на днешен Туркменистан. Там била първоначалната им родина. 

  Партите се появили на историческата сцена в бурните времена след разпада на империята на Александър Македонски и борбите за власт за наследството му между държавите основани от неговите пълководци.

  Карта на Партското царство около 60 година пр.н.е. Източник: Уикипедия

  Първа под ударите им попаднала Селевкидската империя – елинистична държава с център Сирия, но владееща земите на днешен Ирак, Иран и Турция. Гръцките легиони не успели да устоят на могъщата конница на партите и скоро, Партия покорила земите на днешен Иран, които станали център на държавата им.

  Огромните земи, които завладели, поставили партите в контакт със стоки и културни влияния от различни части на света. От тези влияния партите не само смесили архитектурните стилове, за да създадат своя уникална култура, на която се възхищават учените и до днес, но им позволили да създадат една от най-мощните държави на своето време.

  Настанявайки се в обработваеми земи, партите създали най-могъщата конница на своето време. Пред нея не можело да устои никоя от войските на съвремието ѝ. 

  Те са били ненадминати ездачи, известни с партската стрелба – изстрелвали стрела обърнати назад при пълна скорост.

  Скоро партите завладели земите на цяла Месопотамия, където преместили центъра на своята държава, обявявайки за столица град Ктезифон.

  В следващите няколко десетилетия партите разгромили гръцкото царство в Бактрия и така царството и се разпростряло върху земите на днешен Пакистан и западна Индия. Завоеванията им на запад обаче били спрени от нова сила, която щяла да се превърне в смъртен враг на държавата им – Рим.

  Войните между Партия и Римската империя продължили повече от двайсет години. Те се водили с променлив успех, като макар в един или друг момент някои от страните да имала успех, нито една от двете империи не излязла краен победител.

   

  Краят на Партия не дошъл от външен враг, а от вътрешен. Могъщата фамилия на Сасанидите, която владеела обширни земи в южна Персия, се вдигнала на бунт срещу партите. Сасанидите смятали себе си за истински перси и наследници на владетелите на страната Персийска империя – Ахеменидите.

  Бунтът им се разраснал с изключителна бързина и скоро, отслабените от гражданска война, партите били разбити. Макар и че поискали помощ от най-големия си враг Рим, това не успяло да ги спаси и скоро те загубили власт на Партия. Това дало началото на Сасанидската империя, а Партия бавно потънала в забрава.

  ВИЖТЕ ОЩЕ: Кавалерията на партите – предшественик на европейските рицари

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link