Още

  Историята на замръзналия леопард на Килиманджаро

  Скорошните разкази за обикновени леопарди, пресичащи пътя си със снежни леопарди в Тибетското плато ни накара да се сетим за вероятно най-известната история за котка на голяма височина.

  Ърнест Хемингуей започва своя кратък разказ от 1936г „Снеговете на Килиманджаро“ като споменава за труп на леопард близо до връх Килиманджаро, който с 5895м е най-високият в Африка. „Близо до западния склон има изсъхнал и замръзнал труп на леопард. Никой няма обяснение какво един леопард е търсел на такава височина.“

  Кратката история може да е измислена, но котката от нея не е. През 1926г лутерански пастор на име Ричард Ройш, който изкачва няколко пъти Килиманджаро, наистина открива замръзнал леопард на около 5600м височина край ръба на кратера Кибо. На снимката се вижда мъртвото животно, което изглежда точно както бихте очаквали след като е стояло с него бог знае колко дълго.

  Историята на замръзналия леопард на Килиманджаро

  Ройш смята, че леопардът е загинал преследвайки коза, останките от която също са открити наблизо.

  Връщайки се до мумията на следващата година, Ройш отрязва едно ухо за сувенир. В даден момент след това трупът е изчезнал. Остава обаче завинаги обезсмъртен в разказа на Хемингуей.

  Интересно, но това не е единственият случай на откачено изглеждащ труп на леопард, посрещнал планинари в редкия въздух на източноафрикански вулкан. През 1997г изследователи, изучаващи ледените полета на планината Кения, откриват още по-разложен леопард – „почти гол скелет, с петниста кожа и мустаци“ – изхвърлен от носа на ледник Тиндал. Нещастната котка е прекарала доста време в своята ледена гробница: радиовъглеродният анализ е показал, че останките са на около 900 години.

  Историята на замръзналия леопард на Килиманджаро

  Големите бозайници не са честа гледка по Килиманджаро в днешно време, но леопарди се забелязват понякога. Очевидци и следи в снега разкриват, че котките понякога излизат от планинската гора и отиват до високите хълмове на вулкана.

  Лъвовете са много по-редки на Килиманджаро, но също са били забелязвани на 4300м. Още по-изумително, глутница от пет африкански диви кучета е забелязана на върха през 1962г – единствените животни, които някога са били видени на самия връх.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови