ян. 29, 2017
11382 Views

Слоновете изчезват

Автор:

Национален парк Амбозели е най-популярният резерват в Кения. Намира се северно от величествената планина Килиманджаро и е дом на някои от най-добре познатите диви животни. Маймуни, големи котки, черни носорози, антилопи, хипопотами и газели се ширят на 250кв.км., но не са единствени. Всяка година хиляди туристи посещават парка само заради шанса да зърнат великолепните слонове. Блатистите земи на Амбозели са най-доброто място в Африка, където могат да се видят слонове на свобода, в тяхната естествена среда.

Снимка: Christoph Bauer

Но опасността се връща бързо в тези красиви земи. Въпреки, че през 1989г. търговията със слонова кост е забранена от ООН, проблемът с избиването на животните никога не е решен. Все още има гладни за слонова кост международни пазари, особено на Изток, където се търси за изработката на лекарства и украшения. Според TRAFFIC, група, следяща търговията с диви животни, само през 2009г. международните агенции са конфискували 25 тона нелегална слонова кост, за която за били избити 2500 слона.

Снимка: ChasRob

Но това е само върха на айсберга. Скорошен доклад на Международния фонд за грижа за дивата природа гласи, че всяка година са убивани между 35 000 и 38 000 слона – това са по 104 животни на ден или 10% от общата им популация. Ако това продължава със същите темпове, слоновете в Африка ще изчезнат до 2025г.

Снимка: Nicola Destefano

През 70-те години на миналия век в Африка е било ад за красивите животни. Поради бракониерството популацията на слоновете намалява от 1.3 милиона на 609 000. Само в Кения 65% от слоновете са избити заради бивните си. За щастие от тогава стадата слонове постепенно се възстановяват, но бракониерството си остава проблем.

Слонова кост се прекарва нелегално до околните градове или се продава на китайски работници, които вече са се заселили в околността по програма за обмен. Китай изкупува суровите материали от политически стабилните африкански страни, като по този начин поддържа силния им икономически растеж и намалява зависимостта им от западните пазари.

Снимка: Nick Brandt

Има пряка връзка между нарастването на бракониерството и растящото китайско население в страната. Конвенцията за международна търговия със застрашени видове до сега е разрешила провеждането на два търга за слонова кост от животни, които са починали по естествен път, с надеждата законната търговия да помогне в борбата с незаконната. Въпреки това има много противници и на тази „законна търговия“. Те твърдят, че по този начин се подхранва търсенето на слонова кост, което е основната причина за високите нива на бракониерство.

През последните 40 години слоновете в Амбозели свободно бродят из парка, защитени от бракониерите. Поради това те са едни от малкото, които доживяват до 50 и дори 60 години. Тамошната популация, макар и относително малка, е от изключително значение както за Кения, така и за целия свят.

Снимка: Nick Brandt

Сега обаче ефекта от нарастващото бракониерство се усеща дори и в Амбозели. На 25 Април 2010г. са преследвани и заловени двама заподозрени, които са пренасяли 750кг. слонова кост от 40 животни. Това е най-голямата конфискация в региона от десетилетия. Престъпниците се признават за виновни и са осъдени на 2 години затвор. Стойността на конфискуваната слонова кост се определя на $750 000.

Снимка: Nick Brandt

Питър Янгър от Интерпол обяснява, че при нелегалната търговия със слонова кост не говорим само за трафиканти и бракониери – последствията са много по-големи. Служители на закона биват убивани, хората са заплашвани, корупцията е навсякъде.

На всичкото отгоре в Амбозели сушата опустошава големи райони от парка и животни от всички видове измират. Дори племето Масаи губи 80% от добитъка си. Според изчисленията преди и след сушата, в засегнатите райони са загинали 92% от антилопите гну и 86% от зебрите. Това обаче е дело на природата и с падането на продължителните дъждове, популацията на животните се увеличава. Човекът за съжаление продължава да избива наред и тук природата е безсилна.

Снимка: Nick Brandt

Преди време в Искам да знам ви представихме фотографа Ник Бранд и неговите снимки от Африка (виж тук). Той става свидетел на бързо влошаващата се ситуация в Амбозели и създава фондацията Big Life, която има за цел да събере 1.5 милиона долара за стратегия, която да подобри координацията и комуникацията между скаутите и рейнджърите, закупуването на превозни средства и оборудване и инсталирането на камери, захранвани със слънчеви батерии, с които да се следят маршрутите на бракониерите.

Снимка: Nick Brandt

С нарастващите нелегални пазари на слонова кост в Азия и незаинтересоваността на останалия свят, африканските слонове имат отчаяна нужда от подкрепа, каквато предоставят организациите като тази на Ник. Ужасно е да си помислим, че нашите наследници ще говорят за тези величествени създания точно както днес ние говорим за птицата Додо и стотиците други животни, които са изчезнали заради човека.

Източник: environmentalgraffiti.com

loading...
Категория:
Животни · Избрани
loading...

Comments to Слоновете изчезват

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *