Още

  Изобретението, което промени живота на цялата планета

  По-голямата част от нас дори не могат да си представят свят без автомобили. Независимо дали ги обичате или мразите, използвате ги често или от време на време, ще трябва да признаете, че автомобилите играят водеща роля в живота ни. Те са оформили нашата култура, нашето поведение. Те са променили дълбоко възгледа ни за света и са белязали въображението ни.

  Въпреки че автомобили се произвеждат още в края на 1800-те, едва в началото на 20-ти век, с изобретяването на Model-T на Форд, колите наистина оказват влияние върху транспортния пазар. Около 1900 г. в САЩ са произведени по-малко от 1000 автомобила. През 1914 г. вече са продадени 1,7 милиона автомобила.

  Защо автомобилите се радват на такъв интерес? Те били практични, разбира се, и доста революционни. Хората, всъщност, биха могли да си представят, че отиват навсякъде, където искат, по всяко време, когато искат. Няма повече коне, няма повече ходене, няма повече влакове. Но също така, благодарение на Форд автомобилите били на достъпна цена.

  Mustang Cobra II и Джил Мънро (Фара Фосет). Снимка: imdb.com

  Всъщност, със своя Model-T, Хенри Форд не само прави революция в света. Той буквално променя лицето на индустрията завинаги, като създава непрекъснато движещата се поточна линия. Принципът да има работници, назначени на определена длъжност, които вършат определена работа, проста и високо ефективна, позволява на Форд да увеличи печалбите си и производството си и следователно да продава автомобилите си на по-достъпна цена, допринасяйки за популярността на колата. Изведнъж онези изискани превозни средства, които само най-богатите могат да си позволят, стават достъпни за много други хора.

  Всъщност, Хенри Форд е известен като кръстник на американската автомобилна индустрия, въпреки че Карл Бенц е изобретил първото превозно средство през 1879 г. Може и да не е измислил автомобила, но е направил революция в начина, по който са произведени, което е направило автомобилите достатъчно достъпни за хората.

  Монтажната линия направи автомобилите достъпни

  Форд усъвършенства производството на поточната линия стъпка по стъпка, като използва стандартизирани, взаимозаменяеми части. След това той обучавал служители само в един или два процеса, за да може всеки човек да работи възможно най-бързо и ефективно. Но след това той прави крачка напред, използвайки първата по рода си движеща се поточна линия за мащабно производство. Това е производствен модел, който е приет в безброй други индустрии, позволявайки масово производство, което намалява разходите. Без Model T, производството можеше да не е това, което е днес.

  След това колите променили човешкия живот по два начина: първо те позволили на хората да се движат по по-лесен и бърз начин и тяхното бързо производство било копирано от много други производители, увеличавайки скоростта на производство и преобразявайки лицето на индустрията завинаги.

  Веднъж станали популярни, колите започнали да променят света доста бързо. С новата свобода на движение хората вече нямало нужда да живеят близо до работното си място. Те можели да се установят по-далеч и да имат повече пространство.

  Колите накарали и търговията да се издигне на ново ниво: изведнъж можело да опитате манго, без да се налага да ходите до Южна Америка. Можело да поръчате сервиз за хранене от Дания и да го доставите в рамките на една седмица. С други думи, бихте могли да купите много повече, отколкото преди.

  Само си представете: преди автомобилите, пътуването между Ню Йорк и Бостън /320 км/ отнемало средно 12-14 дни с кон или пеша, или няколко дни с влак. Пътуването било скъпо, сложно и опасно. Повечето хора били само на няколко мили от родното си място през целия си живот.

  Берта Бенц със съпруга си Карл Бенц в Benz Viktoria, модел 1894 г. Уикипедия

  Днес това отнема само три часа и четиридесет и пет минути от Ню Йорк до Бостън. Можете да планирате пътуването си минути, преди да се впуснете в него. Преодоляването на разстоянието е  лесно. Независимо дали става въпрос за уикенд в страната или пътуване извън граница, пътуването е станало нещо нормално в живота ни. Можете да отидете навсякъде, когато решите. След изобретяването на автомобилите светът е много, много по-малко място. И навсякъде има пътища, виещи се през гори, пустини, блата, над планини, над реки и езера. Лицето на земята е променено.

  Промяна за по-добро или по-лошо?

  Да, движим се по-бързо, изминаваме повече разстояние, имаме достъп до ресурси, които някога са били недостъпни. Но дали автомобилите са променили света към добро или към лошо?

  В крайна сметка транспортът е отговорен за над една трета от световните емисии на парникови газове. Замърсяването на въздуха причинява близо 800 000 смъртни случая всяка година. Да не говорим, че произшествията, свързани с автомобилите, убиват над 1,2 милиона души на планетата годишно. те са причината номер едно за случайна смърт в много страни. Изграждането на пътища унищожава екосистемите, а шумовото замърсяване, създадено от превозните средства по тези пътища, гони различни животни от естественото им местообитание, застрашавайки техните видове.

  Също така автомобилите могат да бъдат държани частично отговорни за увеличаването на индивидуализма. Тъй като вече не живеем на една крачка разстояние, общностите се разпръснаха и хората са по-малко склонни да си сътрудничат или дори да говорят помежду си.

  Има още: колите ни позволяват да се движим по-бързо, да – и не. В някои големи градски райони стигането до дестинацията всъщност отнема повече време с кола. Поради нарастващия брой превозни средства на пътя, в определени градски центрове задръстванията са толкова критични, че преминаването от точка А до точка Б сега е по-бавен процес, отколкото преди изобретяването на автомобилите.

  Разбира се, можете да намерите както положителни, така и отрицателни страни на автомобилите. И всъщност, не е възможно да се каже дали промяната, която са създали, е била към добро или към лошо, тъй като и двата отговора носят някаква истина в себе си.

  Може би въпросът, който наистина си заслужава да бъде зададен, е: наистина ли автомобилите са отговорили на дадена нужда или са създали нужда?

  Малко изобретения са оказали толкова силно влияние върху света, колкото автомобилът. Това е изобретение, което не само промени начина на живот на хората, но и повлия върху бизнеса и икономиката по начини, които никой не би могъл да предвиди по времето, когато Хенри Форд организира операция за масово производство на своя модел T.

  Разбира се, имаше и няколко недостатъка в създаването на автомобила.

  Днес над 4,25 милиона души работят директно в автомобилната индустрия. Производството на автомобили не само се е превърнало в една от най-големите индустрии в света, но и е движещата сила на растежа в петролната и газовата индустрия. Разбира се, през годините коневъдите и производителите на бъгита са фалирали.

  Но опасенията за околната среда доведоха до създаването на най-новите автомобилни технологии. Производството на хибридни и електрически превозни средства непрекъснато се увеличава всеки ден, тъй като търсенето на по-чисти автомобили нараства. Това накара производителите на автомобили да преосмислят двигателите, системите за зареждане с гориво и цялостния дизайн на автомобилите.

  Tesla е сред най-изявените компании в челните редици на движението за чисти автомобили. Тя доказа, че изцяло електрическите превозни средства могат да бъдат мощни и стилни, както и енергийно ефективни.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link