дек. 28, 2010
18576 Views

Изумителни факти за Коледа

Автор:
Датата

В началото Коледа не е бил голям празник. Църквата за първи път се опитва да постави дата на Рождеството през 200г, когато богословите в Александрия определили денят да е 20 Май. До 380г. Църквата в Рим се опитва да обедини различни региони с датата 25 Декември като универсален празник и от тогава Коледа се празнува на този ден. Тогава се чества и рождението на Слънцето.

Рождеството

Може би сте чували за Свети Франциск – той е светец-покровител на Италия, а също така и светец-покровител на животните и е пътувал в Средния Изток, за да проповядва на мюсюлманите. Всички сме виждали сцени от Рождеството, на които са изобразени хората, присъствали на раждането на Исус. Малко хора знаят, че всъщност Свети Франциск изобретява сцената през 13 век.

Подаръците

Подаряването на подаръци и картички не е идва от капитализма. Всъщност традицията произлиза още от древните римляни, които си разменяли подаръци на Нова година. В един момент обаче, Църквата забранява тези обичаи и те в крайна сметка се прехвърлят на Коледа.

Коледата е била забранена


В Англия Коледата е била забранена през 1644г. Пуританите твърдели, че празникът подтиква към прахосване и вреди на основните християнски вярвания. Всички дейности свързани с Коледа били забранени, включително и събирането на много хора на едно място.

В Бостън празникът също бил забранен от 1659г. до 1681г. Забраната, наложена от пилигримите, била премахната през 1681г. от губернатор сър Едмънд Андрос, но едва през 19-ти век честването на Коледа става обичай в региона.

Митове

Както често се случва с много древни традиции, около Коледа има най-различни митове. Най-известният е, че рождеството не е истина, а е базирано на Митра – езическото божество на слънцето. Като доказателство за това се разказват много аспекти от живота на Митра. Според легендата той се ражда по същия начин като Христос, но всъщност езичниците вярват, че е роден на върха на планина. Още повече, че пастирите при рождеството на Митра се споменават чак след като историята за Рождество Христово става известна по света.

Коледната елха

Снимка: DreAminginDigITal

Може би сте чували как Мартин Лутер, известният протестант, е дал на света коледната елха. Това всъщност не е вярно. Първата връзка между елхите и Коледа е от 7-ми век, когато Свети Бонифаций отсича Дъба на Тор, за да докаже на местните селяни, че техните богове не са истински. До 15-ти век хората вече отсичали дръвчета и го носели в домовете си, където ги украсявали с плодове, сладки и свещи.

Дядо Коледа

Белобрадият старец всъщност е базиран на Свети Никола. Той бил роден през 3-ти век в Патара, Турци и е известен с това, че тайно оставял пари на бедните. Модерната представа за него като весел старец с червен костюм вероятно идва от поемата от 1823г. „Посещение от Св. Никола“, известна още като „Нощта преди Коледа.

Източник: listverse.com

loading...
Етикети:
·
Категория:
Мистерии
loading...

Comments to Изумителни факти за Коледа

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *