Още

  Изумителни факти за Коледа

  Датата

  В началото Коледа не е бил голям празник. Църквата за първи път се опитва да постави дата на Рождеството през 200г, когато богословите в Александрия определили денят да е 20 Май. До 380г. Църквата в Рим се опитва да обедини различни региони с датата 25 Декември като универсален празник и от тогава Коледа се празнува на този ден. Тогава се чества и рождението на Слънцето.

  Рождеството

  Може би сте чували за Свети Франциск – той е светец-покровител на Италия, а също така и светец-покровител на животните и е пътувал в Средния Изток, за да проповядва на мюсюлманите. Всички сме виждали сцени от Рождеството, на които са изобразени хората, присъствали на раждането на Исус. Малко хора знаят, че всъщност Свети Франциск изобретява сцената през 13 век.

  Подаръците

  Подаряването на подаръци и картички не е идва от капитализма. Всъщност традицията произлиза още от древните римляни, които си разменяли подаръци на Нова година. В един момент обаче, Църквата забранява тези обичаи и те в крайна сметка се прехвърлят на Коледа.

  Коледата е била забранена


  В Англия Коледата е била забранена през 1644г. Пуританите твърдели, че празникът подтиква към прахосване и вреди на основните християнски вярвания. Всички дейности свързани с Коледа били забранени, включително и събирането на много хора на едно място.

  В Бостън празникът също бил забранен от 1659г. до 1681г. Забраната, наложена от пилигримите, била премахната през 1681г. от губернатор сър Едмънд Андрос, но едва през 19-ти век честването на Коледа става обичай в региона.

  Митове

  Както често се случва с много древни традиции, около Коледа има най-различни митове. Най-известният е, че рождеството не е истина, а е базирано на Митра – езическото божество на слънцето. Като доказателство за това се разказват много аспекти от живота на Митра. Според легендата той се ражда по същия начин като Христос, но всъщност езичниците вярват, че е роден на върха на планина. Още повече, че пастирите при рождеството на Митра се споменават чак след като историята за Рождество Христово става известна по света.

  Коледната елха
  Снимка: DreAminginDigITal

  Може би сте чували как Мартин Лутер, известният протестант, е дал на света коледната елха. Това всъщност не е вярно. Първата връзка между елхите и Коледа е от 7-ми век, когато Свети Бонифаций отсича Дъба на Тор, за да докаже на местните селяни, че техните богове не са истински. До 15-ти век хората вече отсичали дръвчета и го носели в домовете си, където ги украсявали с плодове, сладки и свещи.

  Дядо Коледа

  Белобрадият старец всъщност е базиран на Свети Никола. Той бил роден през 3-ти век в Патара, Турци и е известен с това, че тайно оставял пари на бедните. Модерната представа за него като весел старец с червен костюм вероятно идва от поемата от 1823г. „Посещение от Св. Никола“, известна още като „Нощта преди Коледа.

  Източник: listverse.com

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  1. Църквата никога не е налагала такова нещо.Налагала го е властта. Правете разлика между църква и власт.

   • Много често двете са едно и също. Църквата е имала огромна власт и до ден днешен продължава да има. Също така е една от най-богатите институции в света.

  2. За Митове -това твърдени не е базирано само на мита за Митра, а и на поне още 10 други митове и легенди за други богове, като най-ранния е Хор или Хорус – 3000 години преди новата ера. А и не е нужно митовете да са 1 към 1, въпросът е, че има очевадни сходства. В по-ранните години, когато християнската религия все още не е имала такава власт, много хора с езически религии са забелязвали сходства с техните религии (митове,обичаи и т.н.) и са се питали как е възможно това, при което отговорът на църквата е бил "Дяволът ги е създал за да ви обърка." Не знам дали това е и отговорът на авторът на тази статия, но е трябвало да намери повече източници на информация преди да споменава това.

  3. Разлика между Църквата и Властта няма.
   Има разлика между вярата в Бога и политическата организация наречена Църква.

  4. Като допълнение към статията, знам друга теория за символиката на коледното дърво – самата елха с играчките символизира първородния грях, т.е. това е райската ябълка. Тъй като през зимата по нашите ширини широколистните дървета „зимуват“, затова ябълката е заместена с иглолистно дръвче, което се украсява първоначално със сферични играчки (ябълки), а звездата на върха символизира Витлеемската звезда. Такава е била логиката…

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови