сеп. 1, 2010
37248 Views

Изумителни факти за сънищата

Автор:
Слепите хора сънуват

Хора, които са ослепели след раждането си, могат да виждат образи в сънищата си. Тези, които са родени слепи, не виждат образи, но сънищата им са също толкова реални, що се отнася до другите им сетива.

Забравяме 90% от сънищата си

Снимка: ξωαŋ-ThΦt

Само 5 минути, след като сте се събудили вече сте забравили половината от това, което сте сънували. След 10 минути вече не помните 90% от съня. Някои от най-известните истории са се родили именно в сънищата на хората. Такива са например историите за Джекил и Хайд от Робърт Луис Стивънсън и Франкенщайн от Мери Шели.

Всеки сънува

Снимка: SunnyMarry

Всеки човек сънува (изключение правят някои хора с тежки психологически заболявания), но мъжете и жените имат различни сънища и различни физически реакции. Мъжете обикновено сънуват повече за други мъже, докато жените сънуват поравно за други мъже и жени. И мъжете и жените изпитват сексуални усещания в сънищата си, независимо дали самите сънища са от сексуален характер.

Сънищата предотвратяват психозата

Снимка: Meredith_Farmer

В скорошно проучване, студенти са будени точно в началото на сънищата си, но след това са оставени да спят 8 часа. Всички те след това изпитват проблеми с концентрацията, раздразнителни са, получават халюцинации и признаци за психоза само след три дни. Когато най-после са оставени да спят нормално, мозъците им компенсират, като ги карат да сънуват по-дълго.

Сънуваме само познатото

Снимка: eyebrowpaul

Сънищата ни често са пълни с непознати, които имат някаква роля. Всъщност мозъкът ни не си ги измисля. Всички те са истински хора, които сме срещали, но вероятно не си спомняме. Всеки вижда безброй познати и непознати лица всеки ден, така че мозъкът ни има достатъчно материал за сънищата.

Не всеки сънува цветно

Снимка: Chimera • Photography

12% от хората сънуват само в черно и бяло. Забелязват се и общи теми в сънищата на хората – че някой те преследва, че бягаш бавно на едно място, че падаш, че мъртвите оживяват, че летиш, сексуални преживявания и т.н. Не е ясно дали въздействието на сънищата са по-емоционални при хората, които сънуват цветно или при тези, които сънуват в черно и бяло.

Сънищата не са буквални

Снимка: SunnyMarry

Ако сънят ви се отнася за някакъв определен обект, много вероятно е всъщност да не става въпрос точно за обекта. В сънищата важи езикът на символите. Мозъкът се опитва да ви каже нещо, като го представи за нещо друго.

Хората, които отказват цигарите имат по-ясни сънища

Снимка: Jon Jacobsen

Хората, които са пушели цигари дълго време и ги отказват, имат по-ясни сънища. При проучване между 293 пушачи, които не са пушели между 1 и 4 седмици, 33% от тях са имали поне един сън за пушене на цигари. В повечето от тези сънища, субектите се виждат как пушат и усещат силно негативни емоции, като паника и вина. Тези сънища се дължат на отказването от зависимостта към никотина и 97% от субектите не са ги получавали преди.

Външно стимулиране на сънищата

Снимка: himitsuhana

Повечето от нас са изпитвали това, когато звук от реалността се пренесе в съня. По същия начин, ако сте жадни, мозъкът ви ще интерпретира това чувство в съня ви.

Докато спите сте парализирани

Снимка: innaminnafly

Тялото ви е буквално парализирано докато сънувате. Това вероятно е като защитен механизъм на тялото, за да не реагира на сънищата.

Източник: listverse.com

loading...
Категория:
Човекът
loading...

Comments to Изумителни факти за сънищата

 • ami dosta interesno

  mims ноември 27, 2010 22:50 Отговор
 • Удивително!

  Panislava март 14, 2011 17:26 Отговор
 • stranno tjaloto da se paralizira dokato se sunuva!?!

  tanq май 16, 2011 15:46 Отговор
 • ако не се парализира ходиш на сън

  йо юни 12, 2011 12:51 Отговор
 • “Сънуваме само познатото” – абсолютно грешно…
  Докато сънищата се обясняват от гледна точка на мозъка и физиологията, а не на психологията, ще продължават да се допускат подобни грешки. Първо трябва да се отговори на въпроса: Какво се случва със Съзнанието, Душата и Духът по време на сън?
  Най-лесно е да кажем, че сънувано лице сме го виждали в тази реалност, но не си го спомняме…

  Nosce te ipsum март 1, 2012 14:29 Отговор
 • Доста повърхностно обяснение за сънищата … дайте малко езотерика и обяснете за изкуството на сънуването, за пътуванията, за летенето, за знанието, за войните на знанието, за сънувачите … но е по-лесно да си дрънкаме за как мозъка решавал дали дали да познае някого или не … настоявам автора да събере истински материал за сънуването, да го подготви и да го публикува …

  Кирил март 25, 2012 13:55 Отговор
 • Имам малък въпрос относно спането. Ако някой спи за него времето до сутринта минава като няколко секунди, а ако някой е до него и не спи, същото време минава за часове. Може ли някой да ми обясни как и защо се получава така?

  Сънчо септември 14, 2012 12:49 Отговор
  • Първо- времето протича с различна скорост за различни наблюдатели. Това е физиката на вселената. Още този факт е достатъчен да се види безмислеността на твоя въпрос. Но все пак ще продължа.
   Второ- дори едно и също време може да се стори различно в зависимост от това дали му обръщаме внимание или не. Защото усещането за протичащото време се формира в нашето съзнание. Дори и часовникът да показва часове, ние все пак може да си мислим че са минали само минути или пък цели дни- всичко е въпрос на преценка на мозъка.
   А при спящият човек обяснението е още по-лесно- спящия не наблюдава протичащото време. Толкова е просто.
   Мозъкът ни не успява да усети дори времето през момент на бодърстване, та какво остава за момента в който спи, когато действително той няма с какво да засече и да наблюдава това време.
   По тази причина времето минава за един миг.

   Диан юли 24, 2015 00:06 Отговор
   • И тук се сещам за моята интерпретация за вечността след смъртта.
    Всеки се страхува че когато умре, няма вече да съществува, няма да може да види всичко което ще се случва, няма да е свидетел на съществуващите неща. Ще изпадне в затъмнение за безкрайно дълго време.
    Цялата тази мисъл е толкова плащеша ,че може да влуди човек ако си я представи детайлно.
    Обаче тук аз имам контраотговор.
    Преди да сте се родили , света е съществувал милиарди години. Това е толкова много време, че човешкият мозък не може въобще да си го представи.
    Но беше ли ви лошо тогава? Усещахте ли страх, празнота , от това че не виждате света през това време. Или това цялото време – милиардите години на създаване на вселената и на живота на земята просто минаха за един миг.
    Хоп и вече е денят на вашето раждане. Всичкото това време липсва ли ви? Страдате ли за него?
    НЕ
    По същият начин няма въобще да ви пука и за следващите милиарди милиарди години ,които ще изминат след вашата смърт.
    Съпоставете двете неща и ще видите, че времето е относително. И че всяка мисъл- дори най-мрачната , винаги може да се преодолее с вярната нагласа.
    Просто трябва да се мисли правилно.

    Диан юли 24, 2015 00:29 Отговор
 • Може би тази статя ще ти помогне:
  iskamdaznam.com/2442

  Линка март 17, 2013 13:57 Отговор
 • ПушЕли????? Моля ви, оправете си граматиката!!

  НN март 25, 2018 19:16 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu