Още

  Изумителни факти за сънищата

  Слепите хора сънуват

  Хора, които са ослепели след раждането си, могат да виждат образи в сънищата си. Тези, които са родени слепи, не виждат образи, но сънищата им са също толкова реални, що се отнася до другите им сетива.

  Забравяме 90% от сънищата си
  Снимка: ξωαŋ-ThΦt

  Само 5 минути, след като сте се събудили вече сте забравили половината от това, което сте сънували. След 10 минути вече не помните 90% от съня. Някои от най-известните истории са се родили именно в сънищата на хората. Такива са например историите за Джекил и Хайд от Робърт Луис Стивънсън и Франкенщайн от Мери Шели.

  Всеки сънува
  Снимка: SunnyMarry

  Всеки човек сънува (изключение правят някои хора с тежки психологически заболявания), но мъжете и жените имат различни сънища и различни физически реакции. Мъжете обикновено сънуват повече за други мъже, докато жените сънуват поравно за други мъже и жени. И мъжете и жените изпитват сексуални усещания в сънищата си, независимо дали самите сънища са от сексуален характер.

  Сънищата предотвратяват психозата
  Снимка: Meredith_Farmer

  В скорошно проучване, студенти са будени точно в началото на сънищата си, но след това са оставени да спят 8 часа. Всички те след това изпитват проблеми с концентрацията, раздразнителни са, получават халюцинации и признаци за психоза само след три дни. Когато най-после са оставени да спят нормално, мозъците им компенсират, като ги карат да сънуват по-дълго.

  Сънуваме само познатото
  Снимка: eyebrowpaul

  Сънищата ни често са пълни с непознати, които имат някаква роля. Всъщност мозъкът ни не си ги измисля. Всички те са истински хора, които сме срещали, но вероятно не си спомняме. Всеки вижда безброй познати и непознати лица всеки ден, така че мозъкът ни има достатъчно материал за сънищата.

  Не всеки сънува цветно
  Снимка: Chimera • Photography

  12% от хората сънуват само в черно и бяло. Забелязват се и общи теми в сънищата на хората – че някой те преследва, че бягаш бавно на едно място, че падаш, че мъртвите оживяват, че летиш, сексуални преживявания и т.н. Не е ясно дали въздействието на сънищата са по-емоционални при хората, които сънуват цветно или при тези, които сънуват в черно и бяло.

  Сънищата не са буквални
  Снимка: SunnyMarry

  Ако сънят ви се отнася за някакъв определен обект, много вероятно е всъщност да не става въпрос точно за обекта. В сънищата важи езикът на символите. Мозъкът се опитва да ви каже нещо, като го представи за нещо друго.

  Хората, които отказват цигарите имат по-ясни сънища
  Снимка: Jon Jacobsen

  Хората, които са пушели цигари дълго време и ги отказват, имат по-ясни сънища. При проучване между 293 пушачи, които не са пушели между 1 и 4 седмици, 33% от тях са имали поне един сън за пушене на цигари. В повечето от тези сънища, субектите се виждат как пушат и усещат силно негативни емоции, като паника и вина. Тези сънища се дължат на отказването от зависимостта към никотина и 97% от субектите не са ги получавали преди.

  Външно стимулиране на сънищата
  Снимка: himitsuhana

  Повечето от нас са изпитвали това, когато звук от реалността се пренесе в съня. По същия начин, ако сте жадни, мозъкът ви ще интерпретира това чувство в съня ви.

  Докато спите сте парализирани
  Снимка: innaminnafly

  Тялото ви е буквално парализирано докато сънувате. Това вероятно е като защитен механизъм на тялото, за да не реагира на сънищата.

  Източник: listverse.com

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link