Още

  Известни личности, които внезапно изчезнаха на върха на славата

  Наскоро в мрежата се появи трейлърът за филма „Едно вдишване“, който ще излезе през март 2020 г. Това е първият руски игрален филм, заснет в открито море на големи дълбочини. Лентата е базирана на историята на Кралицата на фридрайвинга, Наталия Молчанова, която изчезна през 2015 година.

  Решихме да си припомним кои други от известните исторически личности изчезват без следа на върха на славата. Може би пък да предложим още няколко интересни теми за сценаристите.

  Наталия Молчанова

  Тя е известна в целия свят като „Кралицата на фридрайвинга“ („Freediving“ е гмуркане на дълбочина без специално оборудване и кислородна бутилка). Наталия влиза в световната история на спорта, след като започва да се занимава с фридрайвинг на 40-годишна възраст, опитвайки се да намери начин да се справи с депресията след развода.

  След година тренировки Наталия печели първото си първенство, а пет години по-късно поставя световен рекорд – тя става първата жена в света, която успява да се гмурне на дълбочина над 100 метра с едно поемане на въздух. Наталия става световна шампионка 22 пъти и поставя 41 световни рекорда, сред които – да задържи дъха си повече от 9 минути!

  Тествайки себе си, тя разработва своя собствена методика на обучение, при която се обръщало голямо внимание на психологическото състояние – тя се научава да преодолява ограниченията на мозъка и да увеличава възможностите на човешкото тяло. Това се доказва и от успехите на сина й Алексей, който продължава работата си и в момента ръководи Руската федерация по фридрайвинг. Наталия и Алексей Молчанови са първите руснаци, които се гмуркат през арката на Синята дупка на един дъх, заедно.

  Изчезване

  На 2 август 2015 г., по време на поредното гмуркане край остров Ибиса, Наталия изчезва. По време на тренировките по фридайвинг Молчанова се откъсва от своите спътници, очевидно изпаднала в силно подводно течение при гмуркане със задържане на дъха на 30-40 метра.

  Намиращите се във водата фридрайвъри и хора на спасителния катер видели момента на нейното изплуване на около 60 метра от мястото на гмуркането, след което Наталия бързо изчезнала под водата. Опитите незабавно да я открият с катера или с водолази, били неуспешни.

  Следващи претърсвания са извършени в светлата част на деня и в следващите дни, но на 4 август Наталия е обявена за мъртва, а на 7 август търсенето й е прекратено.

  Антоан дьо Сент Екзюпери

  Както е известно, френският писател е бил и професионален пилот. По-скоро, той е преди всичко пилот, който просто се увлича по литературата, докато се възстановява от черепно- мозъчна травма. Въпреки факта, че е ранен по време на самолетна катастрофа, той все пак се връща в авиацията и става пилот на компанията Aeropostal, която доставя поща до северния бряг на Африка по линиите Тулуза-Казабланка и Казабланка-Дакар. Първата си творба – романът „Южна поща“ – той пише на самата граница на Сахара, докато работи като началник на междинната станция Кап-Джуби. И тогава започва Втората световна война.

  Сент-Екзюпери прави няколко бойни полета, предложен е за наградата „Военен кръст“, стига до неокупираната част на страната, а след това в Ню Йорк, където през 1942 г. създава известната книга „Малкият принц“.

  През 1943 г. трудно, но отново бива зачислен в бойна част, овладявайки пилотирането на новия високоскоростен самолет P-38 Lightning. За събитията от онези години той ще напише:

  „Сегашният ми живот – закуска в шест сутринта в трапезария, палатка или стая, избелена с вар, полети на надморска височина от десет хиляди метра в свят, забранен за хората – предпочитам непоносимото алжирско безделие … Избрах работа на максимални обороти, тъй като винаги трябва да се раздавам докрай, няма да отстъпя. Бих искал само тази гнусна война да приключи, преди да изгоря като свещ от полъха на кислород. Имам какво да правя и след това. “

  Изчезване

  На 31 юли 1944 г. Антоан дьо Сент-Екзюпери тръгва от летището в Борго на остров Корсика за разузнавателен полет и не се завръща. За повече от 50 години този полет е последният известен факт от обстоятелствата около неговото изчезване. До 1998 г. някъде в близост до Марсилия рибар извадил от морето гривна със запазена гравюра: „Антоан“, „Консуело“ (това било името на съпругата на писателя) и „с /о Рейнал и Хичкок, 386, 4-ти авен. Ню Йорк САЩ. „Това бил адресът на издателството, което публикува книгите на Сент Екзюпери.

  По-късно в същия район били открити и останките на самолет – те били разпръснати в ивица с дължина километър и ширина 400 метра. Един от фрагментите на пилотската кабина потвърждава, че това е самолетът P-38 Lightning със същата модификация, с която летял Екзюпери.

  Появили се много версии – от ветераните на Луфтвафе, които приписвали на себе си свалянето на самолета, до дезертьорство и дори самоубийство на депресирания писател. Но не са открити останки от Сент-Екзюпери, както и следи от стрелба по самолета, така че изследователите са склонни да предполагат, че катастрофата е от неизправност на самолета.

  Във всеки случай, останките от самолета вече са в Музея на авиацията и космонавтиката в Льо Бурже, а тайната на изчезването на известния писател все още не е разкрита.

  Шон Флин

  Шон Флин, 1962 година

  Шон Флин, бившето въплъщение на холивудската мечта – зноен красавец със страхотна фигура и искрящо бяла усмивка, дълго време живеел в сянката на баща си – известният американски актьор Ерол Флин. Той се опитвал убеди хората, че заслужава признание не само защото е „син на Ерол“. Точно поради тази причина той решава да се пробва в друга област – във фотографията.

  Шон Флин, 1966 година

  Снимките му с охота били отпечатвани от най-популярните вестници и в резултат на това Шон получава работа като фоторепортер на свободна практика в Time.

  Изчезване

  Шон Флин с пушка на патрул заедно със Зелените барети и китайските наемници, Нунгами. Той е военен фотограф и участва в битки заедно с други войници на американските специални части в Дък Фонг, Виетнам 1966 година.

  В началото на април 1970 г. Флин заедно с колегата си журналист Дан Стоун заминават на екскурзия до Камбоджа. Мъжете събрали много интересни материали за пресата, но скоро загубили контакт и за по-нататъшната съдба на Шон  има само догадки.

  Шон Флин (вдясно) и Дан Стоун във виетнамската джунгла по време на военна операция с американските морски пехотинци, 1969 г.

  Според една от версиите, на един от контролните пунктове Шон и Дан са били спрени от червените кхмери и екзекутирани година по-късно. Според друга – той бил видян в Мексико – приличал на клошар и бил в състояние на крайно изтощение. Във всеки случай тялото на Шон така и не било намерено, въпреки всичко, той бил официално обявен за мъртъв.

  Още известни личности, които внезапно изчезнаха на върха на славата

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link