Още

  Известни музиканти и групи, флиртували с Нацизма

  Няма никакъв спор, че идеологията на Нацизма е една от най-жестоките и антихуманни в историята на нашия свят. Втората световна война е довела до смъртта на милиони хора, като и до днес Нацизмът е забранен от закона във всяка една цивилизована държава.

  По една или друга причина, не малко известни фигури от света на шоубизнеса и музиката са “флиртували” с нацистката идеология. И са изразявали симпатии към нея

  Ще ви предложим няколко любопитни примера на музиканти, които по един или друг начин, са изразявали известен афинитет към режима на Адолф Хитлер.

  Леми Килмистър

  Покойният вокалист на Motorhead Леми Килмистър е известен като колекционер на всякакви предмети, свързани с Нацизма. Тези, които са посещавали неговата къща, знаят че тя изглежда като един същински музей на Нацизма.

  Самият Леми често е бил критикуван за това, но той винаги е защитавал хобито си да събира нацистки предмети. Той казва – “Аз колекционирам единствено предметите, а не идеите, които стоят зад тях. Това не означава, че и самият аз съм нацист.”

  Rammstein

  Като германска метъл група, за тях сякаш изглежда още по-нормално да засягат Нацизма по един или друг начин.

  В клипа към своята песен “Stripped”, Rammstein използват кадри от филма “Олимпиа”, който е известна нацистска пропаганда на Лени Рифенщал. От бандата споделят, че са използвали кадрите единствено заради тяхната стойност като форма на изкуството.

  Sex Pistols

  Британските богове на пънк музиката Sex Pistols също са били обвинявани в симпатии към нацисткия режим. Което е някак нормално, имайки предвид, че техният фронтмен Сид Вишъс носеше тениски с изобразена свастика върху тях.

  Не е ясно, дали хората от групата наистина са вярвали в Нацистката идеология, или просто са я използвали като инструмент, с който да изразяват своя протест спрямо обществото. Нещо, което е в основата на пънк музиката като цяло.

  Joy Division

  Joy Division е британска група, която твори между 1976 и 1980 година, когато нейният фронтмен и текстописец Иън Къртис се самоубива.

  По време на своето съществуване, Joy Division са демонстрирали известни инспирации именно от Нацисткия режим. Обложката на тяхното първо EP Ideal for Living представлява изобразено момче от Хитлеровата младеж, което удря на барабан. В самата книжка към албума пък са изобразени евреи с вързани ръце, които се предават на нацистите по време на бунтовете във Варшавското гето.

  По време на концертите на Joy Division могат да бъдат забелязани голям брой “скинхедс”, които видимо харесват музиката на бандата.

  The Beatles

  Тук нямаме предвид, че великите The Beatles са били нацисти, разбира се. Става дума обаче за емблематичната обложка на техния албум Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

  Сигурно знаете, че за обложката на албума, Beatles избират определени исторически личности, които да “позират” зад тях при финалната снимка.

  Един от хората, които са избрани, най-вероятно от Джон Ленън, е и Адолф Хитлер. Той обаче не се вижда на самата обложка, тъй като неговата фигура остава скрита зад бандата. Но е потвърдено, че тя е там и всъщност присъства на снимките.

  Има и друго, което свързва The Beatles косвено с Нацизма. В своите най-ранни дни, британската банда често свири в германския град Хамбург. Според някои очевидци, Джон Ленън често е приветствал тълпата в клубовете с вдигната ръка в нацистки поздрав и възглас “Хайл Хитлер”.

  The Rolling Stones

  Момчетата от The Rolling Stones също са имали известен афинитет към нацистките неща. Мик Джагър е бил забелязван да носи тениски със свастики, докато Кийт Ричардс е обичал да се облича в пълна униформа на Вермахта пред своите приятели.

  Това обаче бледнее пред фотосесията на Брайън Джоунс – един от основателите на Rolling Stones. Във фотосесия за германско списание, той позира в нацистка униформа, заедно със своята немска приятелка Анита Паленберг.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link