Още

  Известни женски банди, които надминаха мъжките

  Женските банди са без съмнение, много древно явление. Споменаването на жени, които са тръгнали по неравния път на организираната престъпност, се срещат сред авторите на Древна Гърция, Китай и дори Близкия изток. Възможно е изображенията на войнствени амазонки, характерни за различни части на света, да са били частично заимствани от престъпните красавици.

  Смята се, че една жена трябва да излъчва обич и доброта, да бъде пазител на огнището и радост за своя мъж. В повечето случаи това е така, докато не се намесят сериозни обстоятелства, принуждавайки дамите да вземат оръжие и да тръгнат срещу закона.

  Бандата на блондинките. Сао Пауло, Бразилия

  В Бразилия, където, както знаете, има много диви маймуни, в същото време блондинките са кът. Затова е странно, че момичетата от Сао Пауло са избрали точно такъв имидж за своята група. Бразилският мегаполис се смята за престъпната столица на страната, но „блондинките“ били много по-различни от жестоката местна престъпност.

  Всички участнички в бандата имали добро образование, знаели поне няколко чужди езика и внимателно поддържали външния си вид и дрехите си. Както се оказва, някои от тях дори били студенти в престижен чуждестранен университет.

  Всичко това не само не пречи, но напротив, помага на бандата в престъпната дейност. Момичетата избрали много интелигентна форма на грабеж – „експресно отвличане“. Те се приближавали до добре облечени дами на паркингите на големи търговски центрове и ги отвличали.

  Целта на престъпничките изобщо не е откуп, а банковата карта на жертвата. Отвлечената жена е държана в плен само няколко часа, докато „блондинките“ изпразвали сметките ѝ, теглили пари от банкомати и купували неща, които харесват от скъпи бутици.

  Групировката е разделена на две крила – едното от тях се занимавало с отвличане и сплашване на жертвите, а другото – с набавянето на пари и пазаруване. В главното полицейско управление на Сао Пауло било съобщено, че девойките не са напускали криминалната хроника почти четири години и през това време са били ограбени поне 50 жени.

  Най-големия улов на бандата бил 9 000 долара, които те похарчили в магазините за електроника и маркови дрехи. Хоаким Диас Алвес, ръководител на отдела за отвличания на полицията в Сао Пауло, отбелязва, че само чужденки, и то блондинки, са жертвите на престъпничките.

  Полицията твърди, че изборът е направен по такъв начин, че при представянето на чужда карта, престъпничката може лесно да бъде объркан с жертвата. Лошото познаване на града и езика чужденците значително усложнявало разследването на подобни престъпления.

  За три години оперативна работа били задържани само две участнички в групата – единствената брюнетка в бандата, която управлявала колата по време на отвличанията, и блондинката, чиято вина била само частично доказана. Така че, ако искате да посетите Сао Пауло, тогава се опитайте да се преобразите в гореща брюнетка преди това – това ще ви предпази от неприятно приключение.

  Прелъстителките от Флорида. Маями, САЩ

  Американската организирана престъпност не винаги се характеризира с квадратна челюст и тридневна набола брада. Оказва се, че 2% от престъпните банди в САЩ са женски и много от бандитките изглеждат не по-зле от съпругите на големите бизнесмени и политици.

  Флорида е курортен рай за възрастни богаташи, които не се притесняват от възрастта, за да купонясват с момичета като за последно. За някои от тях това развлечение наистина е последно. Момичета на възраст от 22 до 27 години се запознават с богати чичковци и изпразват портфейлите им.

  Престъпнички обещават нощни страсти, но в хотела упояват стария женкар със сънотворни и взимат всичко, което си харесат. Фактът, че не всеки старец е в състояние да се събуди без реанимация след конската доза наркотици или лекарства, изобщо не ги притеснява.

  Доходът на тези млади дами възлиза на стотици хиляди долари и е почти невъзможно да се хване някоя от тях. Работата на полицията е възпрепятствана от факта, че повечето от жертвите не се обръщат към служителите на реда, а онези, които идват да се оплачат, не могат да си спомнят обстоятелствата, предшестващи упояването. Разбира се, още по-трудно е да се получи каквато и да било практическа информация от починалите стари богаташи.

  Известна е друга женска банда от Флорида, още по-коварна. Участничките ѝ излизат на групи вечер в еднакви бански и когато шофьор спира да си бъбри с тях, насочват пистолет към него и изпразват джобовете му.

  Камората и нейните красиви дами. Сицилия, Италия

  На снимката по-горе виждате не домакиня, арестувана заради скандал с фризьора, а  Ана Скарало, лидерът на клана Понтичели от сицилианската камора, безмилостната мафия, която дори известният комисар Катани не успя да спре.

  Италианската мафия става все по-женствена с всяка изминала година – сега в нея има 10 пъти повече жени, отколкото в края на 20 век. Това се дължи на факта, че някои ръководители на клана са арестувани и излежават дълги присъди, а други са загинали по време на разговори с колеги във фабриката.

  И наистина, сицилианските мафиоти са смазани днес – оказа се, че жените са по-пресметливи, внимателни и безмилостни от мъжете, които заемат високи постове в престъпния свят. Най-успешният дамски шеф с право се смята Нунция Д`Амико – майка на пет деца.

  Тази уважавана дама просто бомбардира юга на Италия с кокаин, след като полицията арестува уважаваните ѝ братята в Неапол, Салваторе, Джузепе и Антонио. Никой не е очаквал, че Нунция ще бъде по-ефективна от тримата мъже, които безславно се забъркали в дребна контрабанда на наркотици.

  С враговете на семейството и предателите мадам Д’Амико се справя без ни най-малко съжаление. „Външно съм жена, но вътре съм по-мъж от вас“ – така майката героиня говорела на своите подчинени. Ръководителката на мафиотския клан умира зрелищно и трогателно – неизвестен човек я убива с два изстрела с пистолет, когато се навежда над люлката на едно от децата си. Нужно е да се уточни, че детето не е пострадало по време на убийството.

   „Гулаби Ганг“ или „Розовата банда“. Щата Утар Прадеш, Индия

  Родината на Розовата банда е бедното село Бунделханд в щата Утар Прадеш, разположено на 500 км от Делхи. Именно там е родена, израснала и живее г-жа Сампат Деви Пал – основателка и пожизнен лидер на Гулаби Ганг.

  Членовете на тази чисто женска банда са облечени в ярко розови сарита и ходят навсякъде с лати – бамбукови палки. Заслужава да се спомене веднага, че членовете на тази група не ограбват и убиват никого, а нараняват по различен начин. Те дори носят на масите доброто и вечното, макар и не винаги по законен начин.

  Водачката на Гулаби Ганг извършила първите си незаконни действия самостоятелно. Всичко започнало с факта, че като 12-годишно момиче, Сампат става съпруга на продавач на сладолед, който бил груб и недодялан. Момичето родило първото си дете на 15-годишна възраст, а на 16 едва не умряла, когато се застъпила за съседка, която била жестоко пребита от съпруга си.

  Отървала се от побоите, които ѝ наложили заради намесата в чужди семейни отношения, Деви Пал убедила петте си приятелки и те набили с бамбукови пръчки войнствения съсед, принуждавайки го да поиска прошка на колене от цялото село.

  Момичето вече не било в състояние да спре и определила справедливостта като цел на живота си. Сампат и нейната доста голяма група държат в страх всички фенове на домашното насилие в радиус на много километри около родното им село. Щом една жена получи информация, че някой мъж е разбил носа на своята жена, армията на „розовите” веднага тръгва на боен поход.

  Досега не е имало трагедии, но жертва на благородната банда са вече няколко десетки натупани мъже и дори някои доста умни местни политици. Полицията гледа триковете на момичетата през пръсти, тъй като те изпълняват част от нейната работа. Освен това Сампат и нейните приятелки имат такъв авторитет в държавата, че арестът им може да предизвика сериозни обществени протести.

  Борецът срещу домашното насилие и грубостта Сампат Деви Пал вече стана публична личност, говори по телевизията и на феминистки конференции, а броят на нейните привърженици в Индия се увеличава.

  Сукебан. Япония

  На японските острови, където в традиционното общество доминирали мъжете, вятърът на промяната повял след Втората световна война. Жените станали по-независими и започнали да се състезават с мъжете в някои области. В бизнеса, науката и спорта японките не били особено желани, но в тъмните портали на Токио и Осака можели напълно да се реализират.

  В началото на 60-те години в Япония се е образувала специална младежка субкултура  „сукебан“ , която включвала момичета с добре оформени престъпни наклонности. Думата, с която те наричали себе си, се превежда от японски като „момиче – шеф“ и младите хора действали съответно – независимо и нахално.

  Момичетата сукебан хулиганствали, биели се, сътворявали лъжи и дребни грабежи, пиели алкохол и не пренебрегвали наркотиците. Те имали свой стил на облекло, според който в началото на 80-те полицията можела да ги различи сред тълпа обикновени ученички.

  Сукебан дори носели в училище ярки чорапи вместо бели, къси блузи с макси поли, запретнати ръкави и специфични татуировки. Мнозина украсявали дрехите си с бродирани емблеми на своята група, от които имало много в големите градове на Япония.

  До 90-те години модата се е променила донякъде – момичетата сукебан започва да боядисва косата си в ярък цвят, да носи мини поли и да използва много грим. Момичетата се събирали близо до жп гари или големи магазини на големи вериги и се държали много предизвикателно.

  Преминаващите рядко им правели забележки, защото знаели, че нямат спирачки, всяка от тях имала опасен бръснач или парче велосипедна верига в джоба си.

  Бандите сукебан били специализирани в кражби от магазини, обири на лавки и случайни граждани, понякога трафик на наркотици и проституция. Най-голямата женска банда в японската история била съюз на бандитките Канто, в който членували над 20 хиляди момичета. Техният авторитет бил толкова висок, че дори и якудзите ги уважавали.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link