Още

  Къде е скрит светият Граал?

  Светият Граал е свещен обект, фигуриращ в литературата и някои християнски традиции. Най-често се идентифицира като чинията или чашата, която е ползвал Исус на Тайната вечеря. Смята се, че предметът притежава чудодейни свойства. Има много теории за местоположението му. Ето 10 от тях:

  Акокийк, Мериленд


  Местните твърдят, че езуитски свещеник дошъл с кораба на капитан Джон Смит през 1606г. и бил свързан с Рицарите тамплиери.
  Според легендата той притежавал Граала с години и го скрил на неизвестно място в Акокийк.

  Дъбовия остров, Нова Скотия
  Снимка: oakislandtreasure

  „Съкровището” е открито от три момчета през 1795г. Шест човека са загинали в опити да изнесат тайнственото съкровище, за което всички са сигурни, че е там.
  С течение на времето историята се е променяла и сега се смята, че там е самия Граал, скрит от Рицарите тамплиери през 14-ти век.
  На северната страна на острова има скална формация, образуваща идеален кръст с дължина 250 метра и широчина 100 метра, който сочи на изток. Близо до този кръст се намира дупката.
  Каквото и да лежи там, то е на 30 метра дълбочина и го описват като „парчета метал”. Казват, че мистерията няма да бъде разкрита докато не умре още един човек.

  Църквата Розлин, Шотландия
  Снимка: Zeus Ocean Storm

  Една от легендите, която Дан Браун използва в книгата си „Шифърът на Леонардо”. Тя разказва, че под църквата има скрити тунели и стаи, а самата църква е описана със странни гравюри, които потвърждават това.
  Църквата е построена през 1496г. от Уилиям Синклар – благородник и рицар. Смята се, че той е бил потомък на Рицарите тамплиери.
  Около прозорците има гравюри, приличащи на индийска царевица, която по онова време не е била известна в Европа.
  Друга гравюра е на „зелен човек”, което символизира келтските традиции през пролетта и лятото.
  Колоната на чирака е истинска забележителност. Никой не знае защо е била гравирана по този начин и е единствена в Европа. За изработката на гравюрите в църквата са били нужни 40 години, което показва, че са били важни за Синклар, който умрял малко преди завършването им. Легендата гласи, че Граалът е скрит в Колоната на чирака.

  Хълма Гластънбъри, Англия
  Снимка: alphazeta

  Говори се, че на този хълм се е намирал легендарния Авалон, където е погребан крал Артур. През 1191г. били изровени ковчезите на Артур и Гуинивер, но за това няма никакви доказателства.
  Легендата продължава, че тамплиерите се върнали от Първия кръстоносен поход с всички известни библейски реликви и ги скрили, а Граалът бил заровен на хълма, между ковчезите на Артур и Гуинивер.

  Повече за мистичния хълм можете да научите в статията ни за него.

  Скалният купол, Йерусалим
  Смимка:mypictures4u

  Легендата гласи, че Граалът не е бокалът, значи е погребан с Исус някъде до мястото, където е бил разпнат. Според някои мястото е пролука между две скали, една от които вече се е разрушила, но другата все още е там, върху хълма, където е Скалният купол.
  Мястото е свещено и за трите монотеистични религии. Според юдаизма, Аврам е щял да убие Исак на тази скала, при християнството там е бил кръстът на Исус, а при ислямът Мохамед се е отправил към рая от скалата.
  Граалът вероятно е чаша или купа, която е била близо до кръста на Исус и се е напълнила с кръвта му. Била е погребана с него в гробницата му. Местоположението на тази гробница е неизвестно, но в Библията се посочва, че е някъде наблизо.

  Катедрала Сан Лоренцо, Италия
  Снимка: twiga_swala

  Може да се окаже, че Граалът не е изгубен, а е на показ пред хората в катедралата Сан Лоренцо в Генуа. Реликвата представлява купа, направена от зелено стъкло, която е била смятана за смарагд.
  Никой не знае откъде се е появила, но Уилиям от Тира през 1170г. пише, че за първи път е видяна в джамия в Израел през 1101г.

  Катедрала Санта Мария де Валенсия
  Снимка: Paul Stevenson

  Скептиците твърдят, че АКО Граалът въобще съществува, то най-вероятно е Бокалът на Валенсия. През 1960г. учените са го датирали между 300г.пр.Хр. и 100г. сл.Хр.
  Направен е от тъмно червен минерал, и е поставен на златно столче. Това е официалният бокал на римската католическа църква.

  Санта Мария де Монсерат, Испания
  Снимка: Arshad Habib

  Легендата е свързана със замъка Мунсалвеше, където е живял крал Фишър и е роден сър Галахад.
  Мунсалвеше в превод от немски означава „върхът на спасението”. Монсерат пък на каталонски означава „назъбена планина”. Манастирът се намира в планината и се говори, че Граалът е скрит някъде в църквата.
  Най-високото място там е наречено „Свети Джером”, който се споменава в няколко легенди за светия Граал.

  Някъде в подземните тунели на Йерусалим

  Според легендата Рицарите тамплиери от първия кръстоносен поход така и не успели да открият светия Граал и Кивотът, защото подземните тунели били най-доброто скривалище по онова време. Йерусалим е атакуван неведнъж и евреите скрили свещените реликви в подземията, за да не бъдат открити.

  Съкровищницата на САЩ


  Легендата се базира на това, че съкровищницата е може би най-сигурното място на планетата. Някои от мерките за сигурност се пазят в тайна, но е известно, че дори на президента му е забранено да влиза.
  Най-близо може да стигнете на магистрала 31, на около 400 метра от сградата. Мястото е оградено от множество огради, по които тече ток, аларми, камери, въоръжени пазачи и военните части във Форт Нокс – 30 000 войника, които всеки ден тренират с бойни хеликоптери Апаче, танкове, бронетранспортьори и експлозиви.
  Не броим мерките за сигурност, пазещи се в тайна, които сигурно включват автоматични бойни кули, противотанкови мини, сензори за натиск и движение, снайперисти, и всичко това още преди да сте влезли.
  Страшно много охрана за някакви си златни кюлчета, не мислите ли? Освен ако вътре няма и други неща. Комбинацията за трезора не се знае от никой и е разделена на 10 части, разпределени между висшестоящите. Златото е разпределено в отделни малки помещения със солидни стоманени врати.
  Главната врата тежи 22 тона и може да устои на директен взрив от 2 килотонна атомна бомба. В хранилището се съхраняват копие от Магна Харта, унгарските кралски бижута, короната на Св. Стефан, конституцията на САЩ, декларацията за независимостта и други исторически документи от цял свят.
  Според легендата в съкровищницата има специална зала, където се съхраняват светия Граал, Кивотът, сателитни снимки потвърждаващи, че аномалията Арарат е Ноевия ковчег и истинския кръст, по които има засъхнала кръв, която е изследвана и е установено, че се състои от 3 ДНК щама, един от които е с тройна спирала.

  Източник: listverse.com

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link