Още

  Как 6 от световните валути са получили имената си

  1. Долар

  Когато Конгресът на САЩ основава монетния двор през 1792 година, валутата в Америка продължава да се нарича „долар“, въпреки че самата дума има по-дълга история. Тя започва през 1500-те години, когато аристократът Йеронимус Шлик започва да сече сребърни монети, които нарича „йоахимсталер“ – на името на мястото, от което е добивано среброто за изработката на монетите. Наставката „-ер“ показва, че произходът на думата е от немския език. Съкратена в немския на краткото „taler”, думата се променя в различните езици – на шведски е „daler”, на норвежки „dalar”, а в Холандия е „Daaler”. Интересното при тези монети е, че те тежат по-малко, с което стават популярни между търговците, защото се пренасят по-лесно. Когато идва моментът да се избере валута в Америка, доларът вече е изключително популярен и става официален.

  2. Британска лира

  Според самите британци британската лира (паундът) е най-старата валута – на възраст повече от 1000 години. По тази причина етимологията на лирата не е сигурна, но най-вероятно произлиза от старата английска дума „steorra”, която означава „звезда“. По-късно е добавена наставката „-ling”, за да се образува „малка звезда“, използвана като жаргонен израз за „сребърна монета“/“сребърно пени“. Не е учудващо, че съществува практика за именуване на валутата според теглото и тя не се използва единствено в Обединеното кралство. Имената на лирата, песото и рублата например идват от думи, свързани с тегло.

  3. Евро

  Еврото разбира се, идва от думата „Европа“ и заменя ЕКЮ (Европейската валутна единица) през 1999 година. Но от къде идва думата „Европа“? Нейният произход може да бъде проследен до героиня от гръцката митология, наречена Europa и която е с неизвестен произход, макар че етимолозите са успели да свържат името с думата „eurys”, която означава „широко лице“ или със семитска дума, означаваща „регионът на залязващото Слънце“. Не е ясно по какъв начин името е свързано с континента, но гърците наричат мястото, на което живеят, Европа, още през 522 година пр.н.е. С течение на времето географските граници се разширяват, обхващайки целия континент.

  4. Японска йена

  Създадена през 1871 година, валутата „йен“ идва от японската дума „えん(„en”), която е свързана както с китайския „yuan”, така и южнокорейския „вон“. Когато в Китай и Япония пристига испанският долар, той е известен като „сребърен кръго“ заради формата му. Англоговорящите посетители на Япония транскрибират думата „en” като „yen” и вероятно отговорността за това е на Джеймс Хепбърн – американски мисионер, който създава първия японско-английски речник, в който всички „e” той транскрибира като „ye”.

  5. Швейцарски франк

  Франкът получава името си от Франция, където е официална валута в периода 1795 – 1999 година. През 1850 година швейцарският франк е въведен в Швейцария като името му се запазва, вероятно в резултат на популярността на валутата. Първите франкове са френски златни монети, изсечени през 1360 година, чиято цел е да помогнат за стабилизирането на френската икономика по време на Стогодишната война.

  6. Индийска рупия

  Индийската рупия се използва не само в Индия, но и в много страни, сред които Индонезия, Малдиви, Непал, Шри Ланка и други. Името на валутата произлиза от санскритската дума „rūpya”, която означава „подпечатан“/“изсечен“. Тя съществува от 1500-те години, когато сребърните монети са наричани „рупии“, златните „мохур“, а медните монети „дам“.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link