окт. 19, 2017
17169 Views

Как 6 от световните валути са получили имената си

Автор:

1. Долар

Когато Конгресът на САЩ основава монетния двор през 1792 година, валутата в Америка продължава да се нарича „долар“, въпреки че самата дума има по-дълга история. Тя започва през 1500-те години, когато аристократът Йеронимус Шлик започва да сече сребърни монети, които нарича „йоахимсталер“ – на името на мястото, от което е добивано среброто за изработката на монетите. Наставката „-ер“ показва, че произходът на думата е от немския език. Съкратена в немския на краткото „taler”, думата се променя в различните езици – на шведски е „daler”, на норвежки „dalar”, а в Холандия е „Daaler”. Интересното при тези монети е, че те тежат по-малко, с което стават популярни между търговците, защото се пренасят по-лесно. Когато идва моментът да се избере валута в Америка, доларът вече е изключително популярен и става официален.

2. Британска лира

Според самите британци британската лира (паундът) е най-старата валута – на възраст повече от 1000 години. По тази причина етимологията на лирата не е сигурна, но най-вероятно произлиза от старата английска дума „steorra”, която означава „звезда“. По-късно е добавена наставката „-ling”, за да се образува „малка звезда“, използвана като жаргонен израз за „сребърна монета“/“сребърно пени“. Не е учудващо, че съществува практика за именуване на валутата според теглото и тя не се използва единствено в Обединеното кралство. Имената на лирата, песото и рублата например идват от думи, свързани с тегло.

3. Евро

Еврото разбира се, идва от думата „Европа“ и заменя ЕКЮ (Европейската валутна единица) през 1999 година. Но от къде идва думата „Европа“? Нейният произход може да бъде проследен до героиня от гръцката митология, наречена Europa и която е с неизвестен произход, макар че етимолозите са успели да свържат името с думата „eurys”, която означава „широко лице“ или със семитска дума, означаваща „регионът на залязващото Слънце“. Не е ясно по какъв начин името е свързано с континента, но гърците наричат мястото, на което живеят, Европа, още през 522 година пр.н.е. С течение на времето географските граници се разширяват, обхващайки целия континент.

Търговски обучения - myjobistosell.com

4. Японска йена

Създадена през 1871 година, валутата „йен“ идва от японската дума „えん(„en”), която е свързана както с китайския „yuan”, така и южнокорейския „вон“. Когато в Китай и Япония пристига испанският долар, той е известен като „сребърен кръго“ заради формата му. Англоговорящите посетители на Япония транскрибират думата „en” като „yen” и вероятно отговорността за това е на Джеймс Хепбърн – американски мисионер, който създава първия японско-английски речник, в който всички „e” той транскрибира като „ye”.

5. Швейцарски франк

Франкът получава името си от Франция, където е официална валута в периода 1795 – 1999 година. През 1850 година швейцарският франк е въведен в Швейцария като името му се запазва, вероятно в резултат на популярността на валутата. Първите франкове са френски златни монети, изсечени през 1360 година, чиято цел е да помогнат за стабилизирането на френската икономика по време на Стогодишната война.

6. Индийска рупия

Индийската рупия се използва не само в Индия, но и в много страни, сред които Индонезия, Малдиви, Непал, Шри Ланка и други. Името на валутата произлиза от санскритската дума „rūpya”, която означава „подпечатан“/“изсечен“. Тя съществува от 1500-те години, когато сребърните монети са наричани „рупии“, златните „мохур“, а медните монети „дам“.

loading...
Категория:
Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *