Още

  Класически и причудливи изобретения за пушене

  Логично е страстните пушачи да се стремят към комфорт по време на своите занимания. Ето някои доста странни ретро изобретенията в тази област:

  Мундщук за пушене по време на дъжд (1931г.)

  Двоен мундщук за особено пристрастени пушачи (1932г.)

  Кутия за цигари за нудисти (1938г.)

  Мобилен пепелник (САЩ, 1950г.)

  Мобилен пепелник, прикрепящ се към цигарата (САЩ, 1950г.)

  За да се стигне до съвременния начин на пушене, хората са минавали през какви ли не приспособления. Тютюнът  се използва от хиляди години. Отначало, пушенето било част от религиозни церемонии. Старите шамани познавали халюциногенните му качества и го използвали за изпадане в транс по време на своите ритуали. Родината на тютюна е Америка и той се пренася в Европа от Колумб. Излязъл от пределите на родината си, тютюнът започва да се използва като развлечение и постепенно някои хора се пристрастили към него. Тютюнът се използвал чрез дъвчене, пушене на лула и пура. Цигарите са се появили в началото на 20-ти век.

  Отношението към пушенето на тютюн е било различно в различните времена и краища на света. За едни е било знак на изтънченост и възвишеност, а за други – вулгарно занимание и дори грях. Ето и класическите, утвърдили се през времето приспособления за пушене:

  Лула

  Още старите индианци са използвали лули за пушене на тютюн. В най-древни времена са копаели дупка в земята, пълнели са я с тютюн, покривали са я и са вкарвали дълга сламена тръба, през която са вдишвали. С времето открили портативния вариант – чашка за тютюна и тръба за вдишване.

  Пура

  Пурата представлява, завити по специален начин, цели листа тютюн. Днес това се смята за много изискан начин на пушене и качествените пури са доста скъпо удоволствие.

  Цигара

  Цигарата представлява нарязан, завит в хартия тютюн. С времето започнали да слагат в единия край на цигарата филтър. Аксесоар за цигарите е табакера за съхранение.

  Цигаре

  Представлява тръбичка, в която се е поставяла цигарата, с цел да се отдалечи от устните. Използвало се е предимно от знатни дами.

  Наргиле

  Това е конструкция, която използва за филтър стъклен съд с вода и тръби. С наргиле освен тютюн, може да се пушат и билки. Наргилето се свързва с Ориента, но всъщност няма доказателства за произхода му. Различни източници спорят за произхода на наргилето, защото е разпространено из целия свят.

  Бонг

  Стъклено шише с тръби, нещо средно между наргиле и цигаре. Разпространено е предимно в Азия.

  Други приспособления са средствата за съхранение на тютюн, листа, цигари и пури, средства за запалване на тютюна и за събиране на пепелта. Запалването в древни времена се е осъществявало чрез триене. Дълги векове хората са ползвали кремък за създаване на искра. След това са изобретени кибритът и запалката.

  Днес  тютюнопушенето е обявено за враг на човешкото здраве. Проблемът с отказването от цигарите вълнува все повече хора. Затова най-модерното изобретение е електронната цигара.

  Тирадите за вредата от тютонопушенето, забраната му и мерките за ограничаването му, едва ли ще спрат страстните пушачи. Увеличаването на цените на цигарите и слагането на зловещи предупредителни надписи по кутиите ги кара само да стават по изобретателни.

  Непреклонните пушачи се връщат към ръчно завиване на цигари и ретро кутии и табакери. Напоследък на пазара се появиха дори машинки за завиване на цигари. Популярност добиват и стикерите и кутии за цигари, които прикриват неприятните картинки и надписи.

  Никой не знае какво предстои… Дали пушенето ще бъде изкоренено или пък ще се изобретят иновативни приспособления.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови