Още

  Как би изглеждал светът след ядрен апокалипсис

  Сигурно поне веднъж сте се замисляли, че живеем във време, в което ядреният апокалипсис е напълно реален сценарий за нашето бъдеще. Големите суперсили разполагат с оръжия за масово унищожение, които биха могли да влязат в употреба при евентуален глобален конфликт. А ако това се случи, човечеството ще бъде на ръба на своето изчезване. Малцина ще оцелеят. Но какъв свят ще обитават?

  Ето какви ще бъдат някои от последиците при евентуален ядрен апокалипсис:

  Електромагнитен импулс ще преустанови електричеството

  Когато ядрената експлозия стане факт, тя може да изпрати импулс от електромагнитна радиация, която ще накара електрическата система да спре да работи. Възможно е да бъде прекъсната електрическата мрежа в цялата страна.

  По време на тест с подобна бомба, импулсът изпратен от взрива е бил достатъчно силен, за да преустанови работата на улични лампи, телевизори и телефони в радиус от цели 1600 километра от взрива. При това, говорим за ефект от взрива, който е бил инцидентен. Съвременните бомби правят това по предназначение.

  Днес има чудовищни бомби, проектирани така, че да изпращат мощни електромагнитни импулси при взривяване. Защото липсата на електричество при врага е огромен плюс за ответната страна.

  Пушекът ще блокира слънцето

  Ако се стигне до ядрен апокалипсис и взривяване на подобни адски устройства, то забравете за слънцето.

  Когато подобна бомба се взриви, всичко в нейния радиус, което може да гори, ще започне да гори. Сгради, гори, пластмаса, дори асфалтът на пътя – всичко ще бъде в пламъци.

  Токсичният дим ще започне да си проправя път към атмосферата, а след това – и в стратосферата. Тъмният облак, намиращ се на 15 километра над земята, ще започне да расте и да се движи, благодарение на вятъра. В един момент, покрита ще бъде цялата планета.

  С години след експлозиите, слънцето няма да огрее планетата нито веднъж. Ако конфликтът бъде наистина глобален, то този период на липса на слънчева светлина може да продължи дори 30 години.

  Ще бъде твърде студено, за да отглеждаме храна

  Както можете да предположите, при евентуален ядрен апокалипсис, най-големият враг на човечеството след приключване на войната ще бъде гладът.

  Имаме обаче лоши новини – заради липсата на слънчева светлина, планетата ще се превърне в едно адски, адски студено място. Толкова студено, че ще бъде невъзможно да отглеждаме храна. Ако войната е била наистина опустошителна, средната температура на Земята може да спадне с цели 20 градуса. Представете си за каква драматична разлика говорим.

  Отглеждането на храна ще бъде невъзможно, а животните ще започнат да измират от глад. Дали и ние ще последваме съдбата им?

  Консервите ще стават за ядене

  Един от основните начини, по които човечеството може да оцелее, е консумирайки консервирана храна и напитки от бутилки.

  Група учени извършили експеримент, поставяйки бутилки от бира и сода в близост до мястото на ядрена експлозия. Резултатите показали, че макар и бутилките да имат радиация по себе си, самото им съдържание е безопасно за консумация.

  Остава въпросът: доколко ще ни стигнат консервираната храна и бутилките след подобен конфликт?

  Очакват ни яростни бури

  Не само липсата на слънце и студът ще бъде проблем за нас в годините след ядрен апокалипсис. Ще бъдем принудени да се справяме и с бури, каквито не сме виждали досега.

  Достигналите до стратосферата отломки не само ще блокират слънцето, но също така ще окажат ефект и върху слънцето. Ще се промени начинът, по който се формират облаците, като те ще “произвеждат” много повече дъжд. Докато не се нормализират нещата, можем да очакваме почти постоянни валежи и яростни бури.

  Хората все пак ще оцелeят

  И нещо оптимистично за финал – все пак ние ще оцелеем.

  В днешно време прогнозите на учените са далеч по-оптимистични, отколкото преди десетилетия. През 80-те години се вярваше, че евентуален ядрен конфликт ще заличи цялото население на Земята.

  И да, много хора ще умрат. Повечето. Смята се, че около 500 милиона души ще загинат още при самото падане на бомбите. Много повече ще умрат заради последствията.


  След 25-30 години обаче животът ще може да започне наново. Температурите ще се нормализират, а оцелелите ще могат да започнат отново да изграждат света. От самата нула. Да, планетата ще изглежда като един голям Чернобил, но човечеството ще оцелее.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link