Още

  5 от най-необичайните и най-страшни теории за вселената и живота в нея

  Светът може би е, а може би не е точно такъв, какъвто изглежда. Все още имаме много да изследваме, за да опознаем космоса, вселената и причината нас, хората, да ни има. От началото на съществуването си човечеството е представяло различни теории по тези въпроси, а сега сме събрали някои от най-страшните и най-необикновените от тях.

  1. Фалшив (изкуствен) вакуум

  Това е кратка научна хипотеза, според която нашата вселена всъщност се намира във фалшиво фазово състояние като част от много по-голяма вселена, което означава, че космосът и всичко, което знаем за него, е временно. Фалшивият/изкуствен вакуум, в който се намираме, в крайна сметка ще експлодира и по-голямата вселена ще възвърне нормалното си състояние. В такъв случай всичко, което познаваме във видимата вселена, включително и ние самите, ще престане да съществува внезапно и без никакво предупреждение за това.

  2. Великият филтър

  Някога запитвали ли сте се защо, въпреки че вселената е толкова голяма и в нея има предпоставки за живот, не сме открили друга цивилизация? Теорията за Великия филтър се опитва да отговори на този въпрос. Според нея някъде между началото на живота и човешката еволюция, Великия филтър спира развитието на цивилизациите и прекратява живота им. Ако теорията е вярна, то тогава хората в момента се намираме в един от тези сценарии:

  1. Преминали сме Великия филтър както други цивилизации и сме на път да ги открием;

  2. Ние сме първите, кои са преминали Великия филтър и засега няма други цивилизации, които да са го направили;

  3. Все още не сме достигнали до Великия филтър.

  Последният сценарии е най-страшен, а откриването на доказателства за съществуване на развити цивилизации на други планети би означавало, че филтърът е по-вероятно да стои пред нас и тепърва да разберем дали ще успеем да го преминем или ще загинем.

  3. Мозък в съд

  Тази теория често се използва при експерименти, целящи изучаването на представите ни за знание, реалност и истина. Според нея мозъкът е единственият източник на всичко съзнателно и несъзнателно, няма душа, просто мозък, който бива управляван от електрически импулси. Теорията твърди, че тъй като мозъкът може да се повлияе от външни импулси, то той не може да определени правилно коя стимулация е симулирана и коя е естествена. Представете си, че вие сте само един мозък, поставен в съд, който бива управляван чрез електрически импулси, които захранват всичко, което знаете и виждате. Това означава, че цялото ни съществуване е извън нашия контрол и ние никога не бихме разбрали дали това наистина е така.

  4. Многоизмерни същества

  Според тази теория съществуват многоизмерни същества, които са решили да не влизат в пълен контакт с нас. Представете си двуизмерен човек. Когато го погледнете от един определен ъгъл, може дори да не го видите, че е там. Двуизмерният човек е възможно никога да не разбере, че някой го гледа, тъй като всичко, което знае и вижда ще е двуизмерно като него.

  Сега си представете нас, триизмерните хора и едно многоизмерно същество, което ни наблюдава, но ние няма как да разберем това, защото не можем да го осъзнаем. Нашият свят се състои от дву и триизмерни обекти. Възможно е тези многоизмерни същества да стоят точно до нас, но ние дори да не подозираме. Четириизмерен човек би могъл да контактува с нас, но само ако реши, че е необходимо, в противен случай, той може да ни наблюдава без наше знание.

  5. Шесто масово измиране

  Това е може би една от най-възможните заплахи за човечеството. Много биолози вярват, че Земята вече е достигнала до шестото масово измиране. Защо? Всичко се отнася до световното население. През около 1800-та година населението на планетата ни е достигнало 1 милиард – брой, до който се е достигнало след толкова много време. 215 години по-късно световното население е 7.2 милиарда души. Учените вярват, че това би създало изключително отрицателни последици, които ще продължават да се влошават, докато човечеството не загине.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови