Още

  Как да правим инфрачервени снимки

  Всеки фотограф е добре запознат с видимата светлина, благодарение на която се заснемат снимки или видео, но има и други видове светлина, които са невидими за човешкото око. Светлина с дължина на вълната между 700 и 900 нанометра се нарича инфрачервена светлина.
  Снимка: Hannes R

  Инфрачервената фотография има силата да превръща ежедневните и обикновени обекти в незабравими снимки. За да снимате в ИЧ ви е нужен филтър.

  Понеже сензорите в дигиталните фотоапарати са чувствителни към повече от видимата светлина, някои производители поставят инфрачервен филтър, който блокира ИЧ светлина, за да не обърква цветовете. Ефективността на филтъра варира от модел до модел, но при някои фотоапарати той пропуска достатъчно ИЧ светлина, за постигане на „почти инфрачервена фотография“.

  Снимка: Hannes R

  Ако не сте сигурни дали вашия фотоапарат пропуска ИЧ светлина, най-лесният начин да проверите е като насочите дистанционното на телевизора към обектива. Когато натиснете някое копче, на дисплея трябва да видите светлина. Това означава, че можете да правите ИЧ снимки с него. Единственото, което ви е нужно е подходящ филтър.

  Снимка: JOLEYE

  Един от често използваните филтри е Hoya R72, защото е евтин и работи отлично. 52mm-овия струва около 80лв., но ако ви трябва по-големия 72mm, ще ви струва двойно.

  Едно от първите неща, които трябва да направите, когато снимате в ИЧ, е да забравите всичко, което знаете за светлината и да уцелите точният момент от деня. За да придадете известният сияещ ефект на снимките, трябва да снимате, когато е най-слънчево.

  В инфрачервената фотография листата на дърветата излизат бели. Това е така, защото дърветата и тревата отразяват инфрачервената светлина от слънцето, вместо да я поглъщат.

  Друго, което ще ви трябва е статив. Невъзможно е да получите добри ИЧ снимки без подходящ стабилизатор. Понеже се използва по-малка скорост на затвора и по-дълга експонация, стативът е задължителен.

  Снимка: The Original Ki

  Преди да започнете със снимките, трябва да разберете идеята зад инфрачервената светлина – а именно, че тя е невидима за човешкото око. Светът изглежда абсолютно различно и трябва да сте наясно с някои неща.

  Синьото небе ще е черно или много тъмно, а зеленината ще е в ярко бели цветове. Това създава удивителен контраст. Поради по-дългата експонация, портрети и движещи се обекти са трудни за заснемане, за това повечето ИЧ снимки са пейзажни.

  Снимка: d3sign

  Когато закачите филтъра на фотоапарата си, вероятно няма да виждате абсолютно нищо на дисплея. Филтърът е създаден да блокира видимата светлина и точно това прави. Така че няма да виждате нито какво снимате, нито дали е на фокус. Най-доброто решение на първия проблем е да си намерите добър статив и да нагласите фотоапарата преди да закачите филтъра.

  Фокусното разстояние при ИЧ светлина и видимата светлина е различно, така че ще трябва да настроите фокуса след като сте поставили филтъра. Това може да е доста трудно, понеже не виждате нищо. Най-доброто решение е да оставите фотоапарата на авто фокус.

  Сега вече можете да снимате, но индикаторът за експонация не показва вярно при ИЧ, така че ще трябва да преминете на ръчни настройки. Повече ИЧ фотографи използват експонация между 10 и 30 секунди. При такива големи стойности рискуваме не само да получим размазване, но и доста шум по снимките. Колкото по-дълга е експонацията, толкова повече шум ще получите, това си е правило изобщо при фотографията. Използвайте по-ниско ISO, за да намалите шума.

  Снимка: rob smith photography

  Инфрачервените снимки, които ще получите зависят от филтъра, който използвате и как фотоапаратът ви понася ИЧ светлина. При Hoya R72 снимките излизат в червени и розови нюанси. Това са „фалшиви цветове“ и могат да бъдат оправени във Photoshop.

  За да коригирате снимката, отворете я с Photoshop. Направете нов коригиращ слой (adjustment layer) и изберете Channel Mixer. Трябва да контролирате каналите на червеното, зеленото и синьото (Red, Green, Blue). Трябва да разменим червеното със синьото. Изберете червения канал и нагласете Red на 0%, а Blue на 100%. Изберете синия канал и нагласете Blue на 0% и Red на 100%.

  В общо линии е това. Можете да експериментирате с различни настройки, за да получите различни резултати.

  Още публикации

  Коментари

  1. Амм, някой да знае качествени филтри, но по възможност на по ниска цена? Не съм много запозната все още и не знам колко е нормалната, но 80лв лично на мен малко множко ще ми дойдат .. до 60 лв има ли нещо?

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link