Още

  Най-смъртоносните буболечки

  Домашна стоножка
  Снимка: e_monk

  Произхождайки от средиземноморието (а според някои източници от Мексико), домашната стоножка е често срещана буболечка по цял свят. Може да смятате стоножките за отвратителни, но те са от „добрите“, понеже се хранят с други вредители и паяци. Разбира се, ако имате ентомофобия (страх от насекоми), този факт едва ли ще ви помогне. По-принцип стоножките не са заплаха, но могат и да бъдат опасни. Ако ви ухапе, със сигурност ще усетите. Потърпевши споделят, че е болезнено, но ще го преживеете.

  Въпреки, че стоножките не са насекоми, отговорни за смъртта на милиони хора, ще се учудите да разберете, че на две години един човек умира от ухапване от стоножка. Обикновено причината е алергична реакция към отровата на насекомото.

  Огнени мравки
  Снимка: mang M

  Да ви навестят мравки докато сте на пикник не е чак толкова лошо, имайки предвид, че повечето мравки са безобидни и миниатюрни, но ако са огнени мравки, определено няма да е весело. Има над 280 различни вида хапещи мравки и най-разпространените са огнените. Когато ухапят човек, усещането може да се сравни с изгаряне.

  Една малка мравка не може да навреди много на човек. Трябва само да си отръскате крачола и готово. Лошото е, че мравките живеят в колонии и понякога, ако ви ухапят достатъчно пъти, може и да ви убият. Според статистиката около 5% от ухапаните от огнени мравки умират поради анафилактичен шок. Разбира се случаите са много редки, но са факт.

  Мравки Сиафу

  Подобно на огнените мравки, Сиафу се срещат предимно в източна и централна Африка, но и в части от Азия. Смята се, че тези мравки живеят в колонии от по 20 милиона. 20 милиона слепи мравки. Те се ориентират с помощта на феромони. Отделно от тях има група мравки, познати като мравки войници. Те са тези, които хапят и убиват. Челюстите на тези мравки са толкова силни, че в някои части на Африка се използват като конци за шиене на рани и издържат до четири дена.

  Ако ви ухапе мравка Сиафу, обикновено не е нищо сериозно и не изисква лекарска намеса. Някои хора обаче са доста уязвими от техните ухапвания и могат да умрат след усложнения. Около 20-50 човека умират всяка година от ухапване от Сиафу. Тези мравки са много агресивни и ако обезпокоите колонията им, може да си навлечете доста проблеми.

  Оси и пчели
  Снимка: macropoulos

  Където и да отидете може да откриете досадните оси и пчели. По цветята, около нещо сладко или гнездейки на някое удобно място. Те са неразделна част от всекидневието, когато времето е достатъчно топло. Много е вероятно да сте били ужилени поне веднъж през живота си, така че знаете какво е усещането. Обикновено не е нищо сериозно, стига да не сте алергични. В такъв случай ще имате сериозен проблем. Около 53 човека умират всяка година от алергична реакция след ужилване от пчели.

  Азиатски гигантски стършел
  Снимка: donald_mcmunn

  Сигурно сте виждали стършел и едва ли ви е било много страх от него, понеже обикновено са малки и лесно се убиват. Сега си представете стършел на стероиди. Азиатският гигантски стършел е най-големият в света и достига до 5см на дължина и размах на крилете 7см. Макар че няма да откриете такъв стършел в САЩ или Европа, ако имате път към източна Азия със сигурност ще видите.

  Ужилените от този стършел казват, че чувството е сякаш ви забиват нажежен пирон в тялото. Отровата на стършела има осем различни съставки. Една причинява дискомфорт, друга наранява тъканите, а трета пуска миризма, която може да привлече още стършели. Алергичните към пчели могат да умрат от ужилването, но някои умират от самата отрова, която може да е фатална в големи дози. Годишно умират около 70 човека след ужилване от тези стършели.

  Африканска медоносна пчела
  Снимка: Ashrunner’s Photo Safaris

  Ужилването от медоносна пчела доста се различава от това на обикновената. През 1956г. тези пчели са пренесени в Бразилия, за да се създаде по-ефективна медоносна пчела. Опитите се провалят и повечето пчели успяват да избягат. От Бразилия пчелите достигат Централна Америка и югозападните Щати.

  Понеже се движат на рояци, когато тези пчели нападнат, целият рояк напада. Един рояк може да повали цял кон. Пчелите са убили около 1000 човека откакто са пренесени в Бразилия.

  Целуваща буболечка

  Открита през 19-ти век от Чарлз Дарвин, тази буболечка е насекомо, с което не бихте искали да си имате работа. Има 138 познати вида и повечето се срещат в САЩ, а другите са разпръснати из Азия, Австралия и Африка. Всички видове предават паразита Trypanosoma cruzi, който може да е смъртоносен.

  Опасната буболечка живее там където са хората, както отвън, така и в къщите. Около 50 000 човека умират годишно от ухапване от целуваща буболечка. Причината е в паразитът Trypanosoma cruzi, който причинява болестта Чагаз. В началото тя изглежда незначителна, но краят е фатален.

  Муха цеце

  Мухите са доста досадни и обикновено са безобидни, но си представете, ако се хранят с кръвта на животни и хора. Мухата цеце се среща в пустините Калахари и Сахара и усилено се изследва поради болестта, която пренася. Тя много прилича на обикновената домашна муха, само че има хоботче, с което смуче кръв. Има 34 вида муха цеце.

  Около 300 000 човека умират всяка година от сънна болест. Мухата цеце пренася протозоа и когато ухапе някого, тя навлиза в тялото и причинява сънната болест. Ако не се лекува правилно, болестта може да спре жизненоважните функции на тялото.

  Плъхова бълха
  Снимка: National Geographic

  Бълхите обикновено са с дължина 1-2мм., тъмни на цвят и смучат кръв от приемника. Ухапването от бълха обикновено оставя червеникаво петно, което сърби. Има много видове бълхи, но една от най-смъртоносните е тази, която се открива по плъховете.

  Въпреки миниатюрния си размер, бълхите пренасят изключително опасни болести и бактерии, най-известната от които е Yersinia pestis. Бактерията е известна с това, че причинява смъртта на три четвърти от населението на Европа през 14-ти век. Черната смърт убива 375 милиона души между 1348г. и 1350г. Чумата никога не е унищожена напълно и през годините смъртоносната бактерия продължава да убива. Въпреки, че днес рядко има смъртни случаи в САЩ и Европа, в страните от третия свят опасността продължава да е на лице.

  Маларичен комар
  Снимка: National Geographic

  Щом температурата отвън мине 10 градуса по Целзии, със сигурност ще забележите комарите. Въпреки че само женските комари хапят хората, някои от тях пренасят смъртоносни болести. Има около 3500 вида комари и много от тях пренасят жълта треска, тропическа треска, енцефалит и дори кучешка тения.

  Едва ли има човек, който да не е хапан от комар и да не е добре запознат с характерните пъпки след това. В някои случаи ухапването може да разболее и дори убие човек. Една от най-разпространените болести, предавани от комарите днес е маларията. Често се среща в тропическите страни, където има около 500 милиона случаи годишно, от които 1-3 милиона са с фатален край. Маларията засяга около 10% от световното население.

  Източник: toptenz.net

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link