Още

  Как да работите ефективно – част 1

  Подредете списъка си със задачи.

  Един от най-противоречивите, но ефективни методи за подобряване на производителността е да включите само ограничен брой задачи във вашия списък.

  Изберете от една до три от най-важните. Те включват големите и трудни задачи, които трябва да се свършат днес. Ако не ги следвате, ще трябва да останете след работно време или да пропуснете обяда.

  Направете най-важните неща първо, още от сутринта, докато сте вкъщи или когато току-що сте дошли на работа. Ако ги отложите, ще бъдете заети и няма да имате достатъчно време за тях. Останалата част от списъка може да бъде запълнена с по-малко приоритетни задачи. Още един съвет: направете списъка със задачи за утре от вечерта. Много често, преди да си легнете, лежите в леглото и мислите за това, което трябва да направите утре – затова ви е трудно да заспите. Когато направите списъка предварително, тогава ще ви е по-лесно да се отпуснете и да заспите. И на следващия ден няма да губите време и веднага ще започнете първото най-важно дело.

  Оценявайте резултатите си, а не времето.

  Много хора прекарват часове в работа, за да разберат по-късно, че не са постигнали голям напредък. Ето защо хората търсят начини да направят повече за кратко време. Един подход е, че трябва да промените методите за оценка на производителността.

  Например, ако работите по голям проект, опитайте се да го изпълнявате на фази. Благодарение на този набор от по-малки задачи, ще можете  всеки ден да проверявате вашия напредък в изпълнението на големия проект, дори ако пълното завършване на работата ще отнеме няколко дни работа по него.

  Друг начин, по който можете да измерите постиженията си в рамките на един ден, е да съставите списък на приключените дела. Много компании използват тези списъци, за да знаят какво е направил всеки служител за един ден.

  Когато започнете да създавате списъци с приключените задачи в един ден, ще бъдете изненадани колко мотивация ще имате. Обърнете внимание на резултата, а не на времето, вложено в работа и определено ще станете по-продуктивни.

   Изработете си навици, които ще ви помогнат да започнете работа.

  Обикновено сутрин, когато не знаете какво да направите първо, отлагате и губите време. За да разрешите този проблем, потърсете ежедневен навик, който ще коригира мозъка и тялото и ще ги вкара в работен режим. Трябва да бъде нещо просто, като пътуване до работата или чаша кафе. Налейте си кафе и проверете любимите си сайтове. Веднага след като приключите с кафето вече имате вътрешен сигнал: време е да се работи.

  Има и други начини да се настроите да работите: изключете телефона, направете гимнастика или закусете. Можете дори да създадете специален плейлист, който да се възпроизвежда и да ви създаде добро настроение.

  Отбележете моментите, когато губите време.

  Първата стъпка към производителността е да започнете да забелязвате                                                                          моментите, когато губите времето си. Може да забележите, че губите време за неща като например избора на дрехи – това е нещо, което можехте да направите вчера вечер.

  Гледайте как прекарвате работния си ден и търсите модели. Може би твърде често и по много се задържате в социалните мрежи. Или от двуминутен делови разговор вие го удължавате до десетминутен.

  Изработете си навици, които ще ви помогнат да спрете да работите.

  Звучи странно, но е важно нещо. Някои хора смятат, че е трудно да започнат да работят, а някои – да спрат да работят. Много е лесно да работите още час или да седите пред компютъра до среднощ. Но това са лоши навици, защото заради тях започваме да отлагаме най-важните неща.

  Има няколко начина, когато се приберете вкъщи, да отклоните ума си от работата:

  Престанете да работите, докато тя върви добре.

  Ако сте спрели в средата на работата – това е супер. Знаете какво сте направили, знаете какво ще направите по-нататък и с радост ще продължите да работите.

  Определете ясно време за завършване.

  Твърдите срокове налагат ясно да се даде приоритет. Друг плюс – затова ще имате повече мотивация да решите преди всичко най-важните неща. Крайният срок помага да се „съберем”. За да ограничите работното си време, опитайте да работите с лаптоп без свързано зарядно устройство. Ще можете да работите само докато батерията се изтощи. Това е доста добър начин да се оправите по-бързо.

  Прочети част 2: Как да работите ефективно – част 2

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link