ян. 6, 2018
5090 Views

Как да работите ефективно – част 1

Автор:

Подредете списъка си със задачи.

Един от най-противоречивите, но ефективни методи за подобряване на производителността е да включите само ограничен брой задачи във вашия списък.

Изберете от една до три от най-важните. Те включват големите и трудни задачи, които трябва да се свършат днес. Ако не ги следвате, ще трябва да останете след работно време или да пропуснете обяда.

Направете най-важните неща първо, още от сутринта, докато сте вкъщи или когато току-що сте дошли на работа. Ако ги отложите, ще бъдете заети и няма да имате достатъчно време за тях. Останалата част от списъка може да бъде запълнена с по-малко приоритетни задачи. Още един съвет: направете списъка със задачи за утре от вечерта. Много често, преди да си легнете, лежите в леглото и мислите за това, което трябва да направите утре – затова ви е трудно да заспите. Когато направите списъка предварително, тогава ще ви е по-лесно да се отпуснете и да заспите. И на следващия ден няма да губите време и веднага ще започнете първото най-важно дело.

Оценявайте резултатите си, а не времето.

Много хора прекарват часове в работа, за да разберат по-късно, че не са постигнали голям напредък. Ето защо хората търсят начини да направят повече за кратко време. Един подход е, че трябва да промените методите за оценка на производителността.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Например, ако работите по голям проект, опитайте се да го изпълнявате на фази. Благодарение на този набор от по-малки задачи, ще можете  всеки ден да проверявате вашия напредък в изпълнението на големия проект, дори ако пълното завършване на работата ще отнеме няколко дни работа по него.

Друг начин, по който можете да измерите постиженията си в рамките на един ден, е да съставите списък на приключените дела. Много компании използват тези списъци, за да знаят какво е направил всеки служител за един ден.

Когато започнете да създавате списъци с приключените задачи в един ден, ще бъдете изненадани колко мотивация ще имате. Обърнете внимание на резултата, а не на времето, вложено в работа и определено ще станете по-продуктивни.

 Изработете си навици, които ще ви помогнат да започнете работа.

Обикновено сутрин, когато не знаете какво да направите първо, отлагате и губите време. За да разрешите този проблем, потърсете ежедневен навик, който ще коригира мозъка и тялото и ще ги вкара в работен режим. Трябва да бъде нещо просто, като пътуване до работата или чаша кафе. Налейте си кафе и проверете любимите си сайтове. Веднага след като приключите с кафето вече имате вътрешен сигнал: време е да се работи.

Има и други начини да се настроите да работите: изключете телефона, направете гимнастика или закусете. Можете дори да създадете специален плейлист, който да се възпроизвежда и да ви създаде добро настроение.

Отбележете моментите, когато губите време.

Първата стъпка към производителността е да започнете да забелязвате                                                                          моментите, когато губите времето си. Може да забележите, че губите време за неща като например избора на дрехи – това е нещо, което можехте да направите вчера вечер.

Гледайте как прекарвате работния си ден и търсите модели. Може би твърде често и по много се задържате в социалните мрежи. Или от двуминутен делови разговор вие го удължавате до десетминутен.

Изработете си навици, които ще ви помогнат да спрете да работите.

Звучи странно, но е важно нещо. Някои хора смятат, че е трудно да започнат да работят, а някои – да спрат да работят. Много е лесно да работите още час или да седите пред компютъра до среднощ. Но това са лоши навици, защото заради тях започваме да отлагаме най-важните неща.

Има няколко начина, когато се приберете вкъщи, да отклоните ума си от работата:

Престанете да работите, докато тя върви добре.

Ако сте спрели в средата на работата – това е супер. Знаете какво сте направили, знаете какво ще направите по-нататък и с радост ще продължите да работите.

Определете ясно време за завършване.

Твърдите срокове налагат ясно да се даде приоритет. Друг плюс – затова ще имате повече мотивация да решите преди всичко най-важните неща. Крайният срок помага да се „съберем”. За да ограничите работното си време, опитайте да работите с лаптоп без свързано зарядно устройство. Ще можете да работите само докато батерията се изтощи. Това е доста добър начин да се оправите по-бързо.

Прочети част 2: Как да работите ефективно – част 2

loading...
Категория:
Любопитно · Човекът
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *