ян. 6, 2018
10726 Views

Как студеното време влияе върху психиката? 5 неочаквани ефекта

Автор:

Всеки знае от опит, как времето влияе върху настроението и поведението. Но има влияния, с които не сме напълно наясно. Изборът на цвят на дрехите или филм за домашно гледане, отношението ни към непознати – всичко това се променя в студения сезон.

Апатия, раздразнителност, нарушения на съня и либидото, депресия, агресивност – тези и други странични ефекти от студеното време са добре известни. Но влиянието му върху психиката е по-сложно, според последните научни изследвания.

Жените избират червено

Жените избират дрехите си в зависимост от времето. Това заключение е направено от психолози от Университета в Британска Колумбия в Канада. „През студения сезон жените са по-склонни да носят червени или розови дрехи в различни нюанси“, казва един от авторите на изследването професор Джесика Трейси. И този модел се проявява само в онези дни, когато жената има овулация, или с други думи, когато вероятността за зачеване е най-висока.

Учените не са намерили още точно обяснение на това явление. Но изглежда доста убедителна версията, че всичко е в несъзнателното желание да се увеличи тяхната сексуална привлекателност. В края на краищата, червените и розови цветове, според Джесика Трейси, са един вид сексуални сигнали. Подобно проучване е проведено от същите учени през лятото, но там не е открита такава връзка. Може би причината е, че летните дрехи дават на жена много повече възможности да изглежда съблазнително.

Топлината и студът оказват влияние върху способността ни да оценяваме колко опасен е непознатият.

Заобиколени сме от студени хора?

Оценяваме хората по различни начини, в зависимост от това, дали сме изложени на топлина или на студ. Самите наблюдавани се чувстват интуитивно, а резултатите от различни изследвания потвърждават такива предположения.

В един експеримент някои участници държали чаша горещо кафе, а други – кафе с лед. Физическото усещане за топлина или студ силно повлиява тяхното възприятие: втората група е по-склонна да счита другите за отдалечени и студени.

Топлината и студът засягат способността да се прецени, колко опасен е непознатият. Това се доказва от експеримента на немски учени. В него участвали 133 студенти, на които били показани снимки на 8 престъпници, заснети в анфас и в профил. Студентите били помолени да напишат какъв вид престъпление според тях тези хора биха могли да извършат и да преценят дали са действали умишлено или импулсивно.

Участниците, намиращи се в студената стая били склонни да видят в снимката студенокръвните престъпници, които действат съзнателно. Обратно, когато били в топло помещение, студентите оценили хората по-снизходително, като ги разглеждали като небалансирани хора, които са извършили престъпления в пристъп на емоция.

Дилемата на затворниците

От температурата на въздуха зависи доколко хората се доверяват един на друг. Такъв е изводът от експеримент, проведен от британски психолози през 2013г. –  на 60  участници, разделени на двойки, им било предложено да играят играта Дилемата на затворниците. В тази игра, двама души, извършили престъпление, са заподозряни и биват разпитвани в отделни помещения. Ако и двамата мълчат, при липса на доказателства няма да бъдат осъдени, т.е. ще спечелят. Дилемата обаче на всеки от тях двамата е следната: „Ако аз си мълча, а другият си признае, то той ще получи по-малка присъда, защото съдейства на правосъдието, аз аз ще имам по-тежка присъда, защото не съм признал.“ Има обаче и трети вариант – ако и двамата признаят, и двамата ще бъдат осъдени. Всеки от тях може да избере да си мълчи и да се надява и другият да мълчи или да си признае (за да има по-малка присъда) и да се надява другият да упорства с мълчание. Физическото усещане за топлина увеличава доверието в другите, а в студа – стават по-подозрителни. По тази причина, някои участници получили бутилки топла вода, а други получили пакети лед. Както можете да предположите, първата  група била много по-склонна да си сътрудничи помежду си (т.е. отказала да свидетелства срещу съотборниците).

С други думи, физическото усещане за топлина повишава доверието на другите, а в студа ние ставаме по-подозрителни.

Сезонно творчество

В студено и топло време ние сме склонни да проявяваме различни видове творчество. В поредица от експерименти било доказано, че усещайки физическата топлина – в топло помещение или затопляне с горещ чай – участниците се справяли по-добре със задачи като рисуване, категоризиране на предмети или измисляне на идеи за подаръци за конкретни хора. В условия на студ, участниците пък били по-способни да разпознават метафори, да измислят оригинални имена за тестени изделия или абстрактни идеи за подаръци.

loading...
Категория:
Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *