Още

  Как студеното време влияе върху психиката? 5 неочаквани ефекта

  Всеки знае от опит, как времето влияе върху настроението и поведението. Но има влияния, с които не сме напълно наясно. Изборът на цвят на дрехите или филм за домашно гледане, отношението ни към непознати – всичко това се променя в студения сезон.

  Апатия, раздразнителност, нарушения на съня и либидото, депресия, агресивност – тези и други странични ефекти от студеното време са добре известни. Но влиянието му върху психиката е по-сложно, според последните научни изследвания.

  Жените избират червено

  Жените избират дрехите си в зависимост от времето. Това заключение е направено от психолози от Университета в Британска Колумбия в Канада. „През студения сезон жените са по-склонни да носят червени или розови дрехи в различни нюанси“, казва един от авторите на изследването професор Джесика Трейси. И този модел се проявява само в онези дни, когато жената има овулация, или с други думи, когато вероятността за зачеване е най-висока.

  Учените не са намерили още точно обяснение на това явление. Но изглежда доста убедителна версията, че всичко е в несъзнателното желание да се увеличи тяхната сексуална привлекателност. В края на краищата, червените и розови цветове, според Джесика Трейси, са един вид сексуални сигнали. Подобно проучване е проведено от същите учени през лятото, но там не е открита такава връзка. Може би причината е, че летните дрехи дават на жена много повече възможности да изглежда съблазнително.

  Топлината и студът оказват влияние върху способността ни да оценяваме колко опасен е непознатият.

  Заобиколени сме от студени хора?

  Оценяваме хората по различни начини, в зависимост от това, дали сме изложени на топлина или на студ. Самите наблюдавани се чувстват интуитивно, а резултатите от различни изследвания потвърждават такива предположения.

  В един експеримент някои участници държали чаша горещо кафе, а други – кафе с лед. Физическото усещане за топлина или студ силно повлиява тяхното възприятие: втората група е по-склонна да счита другите за отдалечени и студени.

  Топлината и студът засягат способността да се прецени, колко опасен е непознатият. Това се доказва от експеримента на немски учени. В него участвали 133 студенти, на които били показани снимки на 8 престъпници, заснети в анфас и в профил. Студентите били помолени да напишат какъв вид престъпление според тях тези хора биха могли да извършат и да преценят дали са действали умишлено или импулсивно.

  Участниците, намиращи се в студената стая били склонни да видят в снимката студенокръвните престъпници, които действат съзнателно. Обратно, когато били в топло помещение, студентите оценили хората по-снизходително, като ги разглеждали като небалансирани хора, които са извършили престъпления в пристъп на емоция.

  Дилемата на затворниците

  От температурата на въздуха зависи доколко хората се доверяват един на друг. Такъв е изводът от експеримент, проведен от британски психолози през 2013г. –  на 60  участници, разделени на двойки, им било предложено да играят играта Дилемата на затворниците. В тази игра, двама души, извършили престъпление, са заподозряни и биват разпитвани в отделни помещения. Ако и двамата мълчат, при липса на доказателства няма да бъдат осъдени, т.е. ще спечелят. Дилемата обаче на всеки от тях двамата е следната: „Ако аз си мълча, а другият си признае, то той ще получи по-малка присъда, защото съдейства на правосъдието, аз аз ще имам по-тежка присъда, защото не съм признал.“ Има обаче и трети вариант – ако и двамата признаят, и двамата ще бъдат осъдени. Всеки от тях може да избере да си мълчи и да се надява и другият да мълчи или да си признае (за да има по-малка присъда) и да се надява другият да упорства с мълчание. Физическото усещане за топлина увеличава доверието в другите, а в студа – стават по-подозрителни. По тази причина, някои участници получили бутилки топла вода, а други получили пакети лед. Както можете да предположите, първата  група била много по-склонна да си сътрудничи помежду си (т.е. отказала да свидетелства срещу съотборниците).

  С други думи, физическото усещане за топлина повишава доверието на другите, а в студа ние ставаме по-подозрителни.

  Сезонно творчество

  В студено и топло време ние сме склонни да проявяваме различни видове творчество. В поредица от експерименти било доказано, че усещайки физическата топлина – в топло помещение или затопляне с горещ чай – участниците се справяли по-добре със задачи като рисуване, категоризиране на предмети или измисляне на идеи за подаръци за конкретни хора. В условия на студ, участниците пък били по-способни да разпознават метафори, да измислят оригинални имена за тестени изделия или абстрактни идеи за подаръци.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови