Още

  Как да работите ефективно – част 2

  Виж част 1: Как да работите ефективно – част 1

  Планирайте нещо хубаво след работа.

  Например, среща с приятели. Ако искате да напуснете работата в 18 часа, планирайте среща след това или отидете на ресторант. Външните фактори и стрес ще ви принудят да се фокусирате върху делата и да ги изпълнявате в определеното време.

  Изградете си навик, който ще ви отклонява от делата.

  Този навик ще е много полезен, ако не можете да забравите за бизнеса си. Помага леката физическа активност – върнете се от работа пеша. Много хора предпочитат да ходят преди лягане, защото им помага да избягат от мислите за работа.

  Може да помогне за отпускането ви и воденето на дневник или разговор с приятел. Ако запишете всичко, което ви се е случило в един ден, вие не само ще можете да проследите резултатите си, но ще престанете да мислите за работата. Този навик ще бъде идеалният край на работния ден: след като напишете всички важни неща, можете спокойно да се отпуснете.

   Правете повече почивки.

  Средно, вашият мозък може да поддържа концентрация само 90 минути. След това се нуждаете от поне 15 минути почивка. Това явление се основава на човешкия физиологичен цикъл. Правете почивка на всеки 90 минути. Така позволявате на тялото и ума си да почиват и да се актуализират, за да ги подготвите за следващия 90-минутен период на висока активност. Някои хора трудно се връщат на работа след 15-20 минути почивка. Въпреки това, дори кратките почивки ще ви помогнат да опресните мозъка си и да се концентрирате.

   Спете повече.

  Проучване показа, че сънят подобрява когнитивната функция на мозъка, творческото мислене и паметта. Освен това, помага при ученето – мозъкът започва да възприема и съхранява по-добре информацията.

  Друго проучване на проблемите с паметта установило, че участниците в експеримента, които преди това са направили почивка, отговарят на тестовите въпроси много по-добре от тези, които не са спали.

  Сънят не само ви помага да организирате паметта и да запомните нова информация. Той ви предпазва от преумора. Както казват учените, умората е сигнал, че една част от мозъка ви не може да възприема повече информация, докато не поспите.

  Прекарвайте повече време на открито.

  Учените решили да проверят, колко отпочинали се чувстват две групи хора: едната, след разходка по улицата и другата – в тих парк. Както се оказало, за да се ориентирате в града, докато се разхождате по улицата, се нуждаете от много внимание. Следователно, такава разходка не позволява на мозъка ви да почива и не може да възстанови нивото на концентрация.

  Когато прекарате време сред природата, умът ви е напълно спокоен. След такава почивка ще ви бъде по-лесно да се съсредоточите за работа. В допълнение, учените установили, че извън класната стая учениците имат по-голямо желание да учат.

  Проверявайте електронната си поща сутринта.

  Този съвет може да изглежда противоречив за вас, защото всеки съветва обратното. Но това е много полезен навик.

  Когато работите с отдалечен екип, вероятно знаете какво е, когато половината (ако не повечето) от вашите колеги работят, докато вие спите. Ето защо, е много важно да проверите пощата в началото на работния ден, за да сте сигурни, че не изоставате от останалите.

  Виж част 1: Как да работите ефективно – част 1

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови