Още

  Как действа сапунът?

  Вече повече от век здравните експерти повтарят, че миенето на ръцете със сапун е един от най-ефективните методи да се спре разпространението на зарази и инфекции. Резултатът от внимателното измиване със сапун всъщност се дължи на физически, а не на биологични процеси. Точно така, противно на популярното схващане, сапунът просто помага за премахването на микробите, а не за убиването им.

  През деня, върху ръцете ви попадат бактерии и вируси от най-различни обекти. Компютърната клавиатура например, според някои експерти, е по-мръсна дори от тоалетната чиния. Смартфоните и таблетите също не остават по-назад. Да не говорим за парите и кредитните карти или обичаят да се ръкостискаме. Дори хартията за подсушаване на ръце в обществените тоалетни е пълна с микроби, попаднали върху нея от тоалетните.

  Как действа сапунът?

  Да, микробите са навсякъде и добре че повечето са безобидни, а някои пък дори са неразделна част от живота ни. Какъвто и да е източникът им, щом попаднат върху вас, те полепват по мазните секрети, които ръцете ви произвеждат. Ако останат достатъчно дълго, те достигат крайната си цел (във вашето или нечие друго тяло), където вършат пакости.

  Как точно сапунът помага, щом не убива микробите? Когато миете ръцете си с обикновен сапун (не говорим за антибактериален) и вода, сапунът химически разгражда мазнините, а търкането помага механически. Колкото повече сапун използвате и колкото по-дълго търкате ръцете си, толкова по-малко микроби ще останат по тях.

  Експертите казват, че 20-секундно измиване със сапун е доста ефективно при премахването на бактериите, пък дори и да не ги убива. Ако държите да се борите с микробите, може да използвате антибактериален сапун. Той обаче е само малко по-ефективен от обикновения, защото съставките му действат само върху определени микроби. Освен това масовата употреба на антибактериални сапуни води до увеличена антимикробна устойчивост.

  Разбира се, дори обикновеният сапун не е ефективен, когато е замърсен, а това се случва доста често с течните сапуни и диспенсърите. Възможно е да стане така, че ръцете ви да са по-мръсни след като сте ги измили, ако сапунът е замърсен.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link