Още

  Как кобрите са придобили отровата си, способна да разяжда плът

  Проучване на Университета в Куинсленд е открило как един от най-страховитите видове змии на планетата – кобрите, са придобили силната си отрова.

  Професор Брайън Фрай от UQ’s School of Biological Sciences казва, че кобрите са истински убийци в Африка и Азия и са причинили тежки социални и икономически вреди посредством множеството оцелели след тяхно ухапване, които са се нуждаели от ампутация, вследствие на разяждащата плътта отрова на змиите.

  „Докато бяхме наясно с резултатите от ухапването им, не знаехме как е възникнала тази уникална защитна отрова“, казва той.

  „Нашето проучване откри еволюционните фактори, които са оформили не само отровата на кобрите, но и орнаментите на качулките им, както и изключително ярките цветове, които притежават някои от видове.“

  Екипът от учени изследвал 29 вида кобри и подобни на тях змии и открил, че разяждащата плътта отрова първо се е появила заедно с широките качулки на змиите, които правят кобрите толкова различими от останалите видове змии.

  Доктор Фрай казва, че по-нататъшният потенциал на токсините се е появил заедно с предупредителните им стратегии – като например орнаментите на качулката, обкантването на телата им, червените окраски и това, че могат да плюят.

  „Техните невероятни качулки и запомнящи се шарки са еволюирали, за да предупреждават потенциалните хищници и врагове, защото за разлика от другите змии, които използват отровата си, за да парализират жертвите си, кобрите използват отровата си и за своя защита“, казва той.

  „Дълго време се е считало, че само плюещите кобри имат големи количества от тези защитни токсини в отровата си, сега обаче става ясно, че те са широко разпространени сред всички видове кобри. Тези резултати показват фундаменталната важност на изучаването на базовите еволюционни процеси и по какъв начин са свързани те с хората.“

  Доктор Фрай казва, че следващата стъпка в проучването на екипа му е да проведат широко тестване на противоотрова.

  „В глобален мащаб, ухапването от змия е най-пренебрегваното сред всички тропически болести и производителите на противоотрова работят в полза на далеч по-евтини продукти, които се продават по-лесно и по-добре“, казва той.

  „Противоотровата е много скъпа за произвеждане, има кратък живот и не е търсен продукт в развиващите се страни. Следователно, трябва да проверим как тези противоотрови не само могат да неутрализират токсините и да спасят човешки живот, но и как могат да предотвратят сериозни наранявания“.

  Той казва също, че тези проучвания могат да бъдат полезни и за лечението на ракови заболявания.

  „Всеки вид съединение, което селективно убива клетките, може да се окаже нещо добро“, казва Фрайд.

  „Тези химически съединения могат да доведат до нов вид лечение на рака, ако успеем да открием такива, които да реагират на раковите клетки, а не на нормалните, здрави клетки. Кобрите са богат източник на нови съединения и биха могли да се окажат потенциално решение в борбата с рака.“

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link