Още

  Как се влизало в светския „елит“ през ХІХ-ти век

  Как можело да се влезе в светското общество през ХІХ-ти век? Ето част от указанията в такъв наръчник.

  Господата трябва да бъдат грижливи, галантни и внимателни с дамите. Не е задължително да ги слушат, но е необходимо навреме да кимат и да отгатват реакцията, която трябва да проявят. Не забравяйте, че по-слабият пол не прощава безразличието.

  Комплиментът е най-краткият път към сърцето на жената. Овладейте умението на комплимента – и ще бъдете добре дошъл гост във всяко женско общество!

  Отделни господа си позволяват да пренебрегват малките, понякога незначителни признаци на внимание към дамите: например, не желаят да поемат някои дребни работи, извършвани от слугите. Повярвайте ми, това е непростимо! Жените са много наблюдателни. Те ще забележат всяка ваша грешка и вече след това няма значение колко достойнства ще покажете пред тях. Всичко ще бъде напразно! Ако не си правите труда да ставате, когато една жена влезе в стаята, да й подадете ръка, когато излиза от каретата, да вдигнете падналата й ръкавица или носна кърпичка, да отворите вратата пред нея и т. н., тя никога няма да ви прости, че сте сметнали това за нещо под вашето достойнство.

  Когато влизате на бал, прием или на гости, трябва да се държите уверено, без да бързате, за малко да спрете на вратата, за да огледате обществото и да дадете възможност на другите да ви забележат. Вашите движения трябва да са бавни, дори малко лениви.

  Не се задържайте около един-единствен човек. Движете се из залата, говорете по-малко с всички. Така по-бързо ще си оформите кръг от приятели и ще се отдалечите, като ги заинтересувате, но без да им омръзвате.

  Отнасяйте се към хората с интерес и уважение (или поне се преструвайте). Когато разговаряте с висшестоящи, не прекалявайте с желанието да им бъдете приятни. Прекалено сладкото започва да горчи.

  Трябва да знаете своята цена, но да не се изтъквате, за да не изглеждате досаден. Ако ви обиди човек под вашето ниво, за предпочитане е да пропуснете грубостта покрай ушите си, като по този начин покажете, че наглецът дори не ви е засегнал. Ако оскърбителят е по-висок от вас по обществено положение, толкова по-глупаво и опасно е да го превръщате в свой враг. По-добре е да се посмеете заедно с останалите над самия себе си и да вземете това под внимание. Обидата трябва да се приема като урок, а за уроците се плаща – в този случай със собственото самолюбие. Ако очаквате това да се случи отново в обществото, подгответе предварително ироничен и весел отговор, което да постави опонента ви в глупава светлина. Но използвайте този куршум само като последна мярка и не за човек, от когото зависи бъдещето ви. В противен случай ще станете факир за един час – но може да унищожите всички свои перспективи за бъдещето. Помнете, че обидата обижда само онзи, който й обръща внимание.

  На дамите се препоръчва по-добре да закъснеят, отколкото да дойдат по-рано. Тогава всички ще ви забележат.

  Помнете, че бързият начин на говорене изглежда плебейски – сякаш сте свикнали постоянно да ви прекъсват. Бавно изречената фраза звучи по-внушително. Ходете с малки крачки, дръжте главата и гърба си изправени и не бързайте. За да се чувствате по-уверени, трябва да покажете, че всичко наоколо не е ново за вас. Гледайте красивите излишества с лека скука, а богатството на къщата – с равнодушие. Ухажването и знаците на внимание, което ви оказват, приемайте, сякаш друго и не сте очаквала. Не прекалявайте с изразяване на благодарност. Образът на разглезената от внимание жена е много по-подходящ.

  В никакъв случай не показвайте негативни емоции! Не се ядосвайте на слугите, не се оплаквайте от приятелките, от несериозността на вашия годеник. Винаги и навсякъде е по-добре да демонстрирате, че всичко наоколо ви е наред и благополучно, че всеки се отнася с вас великолепно и много се радва на вашето общество. Само не прекалявайте, иначе вашите познати ще се присмиват зад гърба ви.

  Запомнете: в светското общество всичко трябва да изглежда – а не да бъде! Малко вероятно е хора, които се оплакват или отегчават всички с дълги разговори, да бъдат поканени отново. На приемите бъдете повърхностни, шлифовани и внушителни. Но не се опитвайте да покажете, че сте по-добра, по-умна или по-красива от всички. Това е неприятно за другите и често е опасно. Твърде забележимата съперница вече няма да бъде поканена. А мъжът, който е по-умен от своя шеф, вероятно ще загуби мястото си.

  Винаги ще бъдете добре дошъл гост, ако ненатрапчиво подчертавате добродетелите на други хора, на домакините и на онези, чието мнение е важно за вас. Старайте се повече да питате – хората предпочитат да говорят, а не да слушат.

  Но дори да се съобразявате с всички тези условия, няма да създадете впечатление на светски човек, ако нямате изправена осанка (разгърнати рамене и високо вдигната глава). Слушайки събеседника, не трябва да го гледате през цялото време (освен ако сте мъж и искате да спечелите вниманието на дамата).

  Не забравяйте, че най-важно е не това, което казвате – а как го казвате (в края на краищата повечето хора по приемите слушат половинчато или дори изобщо не слушат).

  Когато избирате тема за разговор, опитайте се да я направите интересна за всички и да не бъде прекалено сериозна. Класическа фраза е: „Какво прекрасно време! Не е ли така?”

  И още едно основно правило: никога не използвайте светски събития, за да излеете душата си! Оскар Уайлд е казал: „Няма нищо по-скучно от искреността!”

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link