Още

  Как старите жители на Германия били приучени да спазват реда

  Известно е, че германците са нацията, най-податлива на ред и дисциплина на планетата. Но, от друга страна, всички отлично знаят какъв безпорядък и мизерни условия царят по улиците на средновековна Европа, включително в германските градове. И така, кога германците са се превърнали от хора, изхвърлящи от прозорците върху главите на минувачите помията си, в чисти и спретнати хора?

  Тъй като любовта към чистотата и реда не била вродена на жителите на Германия, тя трябвало да бъде насадена под строгото ръководство на прогресивен владетел. Всичко започнало в югозападната част на страната, наречена Швабия. През 15 век владетелят на тази област, граф Вюртемберг, внезапно осъзнал, че е невъзможно да се живее така.

  Гъстонаселените му земи се превърнали в истинска зловонна клоака. Германците по онова време не се интересували особено от санитарните стандарти и естетиката и изхвърляли боклука директно „зад борда“. В градовете всички отпадъци летели през прозореца, а в провинцията в най-добрия случай се хвърляли над оградата.

  Улрих V граф Вюртемберг

  Селата и градовете на Швабия представлявали потискаща гледка – били осеяни с вонящи купчини боклук, по които пълзяли тлъсти и нахални плъхове. В такава среда епидемиите избухват една след друга и косят хиляди хора, но никой не го свързвал с хигиенните условия в населените места, обвинявали за всичко „Божието провидение“.

  Граф Вюртемберг започнал със специален указ, който задължавал жителите на села и градове да извозват боклука извън селището или поне да го изхвърлят в най-близката река. Това трябвало да се прави през нощта, за да не пречи на движението по тесните улици и пътища. Разбира се, никой не се подчинил на постановлението и всичко останало така, както било.

  Графът не можел да контролира всеки поданик, тъй като за това било необходимо да се постави пазач във всеки двор. В допълнение, вътрешната корупция процъфтявала в Швабия и било обичайно длъжностните лица да се подкупват, вместо да се изпълнява волята им.

  Тогава графът помислил внимателно и намерил изход. Той издал ново постановление, според което се споделя отговорността за чистотата. Идеята била: ако съседът ви не изнесе боклука си няколко седмици подред или го изхвърли точно на портата, тогава не само той, но и вие ще бъдете наказани със солидна глоба.

  А в този случай, ако сте докладвали съсед, не само можете да избегнете наказание, но и да поискате част от земята му, която той не стопанисва по правилата. Резултатът става видим много бързо, защото сега всички в събота ревностно събирали боклука около къщата, страхувайки се от съседи-информатори.

  Днес методът на граф Вюртемберг може да се разглежда като поощряващ доносничеството и посегателство върху индивидуалната свобода, но не забравяйте, че това е било през Средновековието. Освен това, каквото и да се каже, методът е бил ефективен и се е разпространил от Швабия в други земи на Германия. Традицията Кервохе, тоест „седмично почистване“, когато германецът старателно подрежда и почиства къщата, стълбището или чифлика си, произхожда именно от постановлението на мъдрия граф Вюртемберг.

  Сега, векове по-късно, германците са станали образцови европейци, способни да поставят в ред  дори онова, което първоначално е било невъзможно.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link