Още

  Как усвояваме витамините?

  Витамините, които са органични вещества в растенията и животните, помагат на тялото да функционира правилно. Те са от съществено значение за функциите на клетките, органите и имунната система и са основен източник на енергия.

  Какво се случва обаче, когато приемаме витамини? Какво става с храната, в която се съдържат молекули витамини? Как ги абсорбираме, за да се възползваме от положителните им ефекти?

  Витамин С

  Това зависи от типа витамини, за които говорим. Има два типа: мастноразтворими и водоразтворими.

  По отношение на храносмилането, случващото се не е нещо необикновено. Храносмилателният тракт започва от устата, където сдъвкваме храната и я примесваме със слюнка, започвайки процеса на разграждане. Храната преминава през хранопровода до стомаха, където молекулите на въглехидратите, мазнините, протеините, витамините и други хранителни вещества се разграждат, обикновено от стомашните киселини. Веществата след това преминават през тънките черва, дебелите черва, ректума и накрая през ануса, откъдето се изхвърлят нехранителните остатъци.

  Витамините се усвояват именно в тънките черва. Водоразтворимите витамини, например витамин С, имат „активни канали“ за усвояване – молекули, които ги поемат от празното черво (горните 2/5 от тънките черва). От там витамините преминават през клетъчните стени на червата и проникват в тялото, след което навлизат в кръвта. Понеже се разтварят във вода, не е необходимо стомашните киселини да спомагат за усвояването им; освен това означава, че напускат тялото с урината, което налага консумирането на тези витамини ежедневно.

  Сьомга

  Витамините от група В също са водоразтворими и трябва да ги приемате всеки ден, макар те да се усвояват малко по-различно. Те са прикрепени за протеини и следователно имат нужда от стомашните киселини, за да бъдат разделени. Усвояването на повечето В витамини се случва по-надолу в тънките черва, в илеума.

  Другият тип витамини, мастноразвторимите (А, D, E и K), трябва да се разтворят в мазнини, преди да бъдат усвоени от тялото. Процесът изисква жлъчен сок, който се секретира от черния дроб. Когато жлъчният сок разгради мазнините, в които са разтворени витамините, те преминават през стените на червата и достигат до черния дроб и телесните мазнини, където се складират докато не станат нужни.

  По тази причина мастноразтворимите витамини не се изчерпват и приемат ежедневно, а остават за по-дълго в тялото.

  Един техен недостатък е, че всъщност могат да се натрупат в организма, затова е важно да не се прекалява с тях. С други думи, внимавайте с добавките, съдържащи мастноразтворими витамини.

  От друга страна, водоразтворимите витамини обикновено все недостигат, понеже не се съхраняват продължително време в тялото. Затова е важно да ядете редовно плодове, зеленчуци, риба, яйца и пилешко месо.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови