Още

  Как звукът засяга човешкото тяло

  Всяка секунда от живота си човек е заобиколен от всевъзможни звуци. Слушането е неразделна част от пълното възприемане на картината на света. Звучи всичко. Но не всеки чува. Но звуците, които не могат да уловят човешкото ухо, засягат тялото му. Този ефект влияе на нашето благосъстояние и цялостно здраве. Последните проучвания на физиците показват, че абсолютно всичко в нашия свят има вълнова природа, включително човешките мисли и чувства. Както всички знаем, звукът също е вълна. От това следва, че човек възприема информация от всеки обект, често несъзнателно.

  Налице е такава наука като киматика, тя изучава формиращите свойства на вълните. Основател е швейцарският лекар Ханс Йенни. Той провежда серия опити, създавайки видима звукова среда. Ученият поставя пясък, пластмаса, катран, глина, прах, вода и други течности върху метални пластини, прикрепени към устройство, способно да произвежда хиляди честоти. При създаването и промяната на честотите веществата се оформят в невероятни и разнообразни симетрични модели. Колкото по-голяма е честотата на вибрациите, толкова по-сложни са формите.

  И някои от тях приличат на традиционни мандали (сакрално схематично изображение, използвано в будистки и индуски религиозни и езотерични практики). Тези експерименти доказват, че звукът има способността да създава форма. Климатиката доказа, че вибрациите организират материята. Следователно, хармоничните звуци създават ред в хаоса. С течение на времето учените започнаха да осъзнават, че различните честоти имат определен ефект върху човешкото тяло. Както полезно, така и разрушително.

  Какви честоти възприема човек

  Звуковите честоти, възприемани от човешкото ухо, са в обхвата от 16 до 20 000 Hz. По-малко от 20 Hz е инфразвук, който човешкото ухо не възприема. Инфразвукът се съдържа в шума на атмосферата, гората и морето. Източникът на инфразвукови колебания се явяват мълниите, както и експлозиите и оръдейните изстрели. В земната кора, сътресенията и вибрациите на инфразвуковите честоти са много разнообразни.

  За инфразвука е характерна ниска абсорбция в различни среди, поради което инфразвуковите вълни във въздуха, водата и земната кора могат да се разпространяват на много дълги разстояния. Разпространението на инфразвука на дълги разстояния в морето дава възможност да се предскажат цунами. Звуците на експлозии, съдържащи голям брой инфрачервени честоти, се използват за изследване на горните слоеве на атмосферата, свойствата на водната среда. Честотите над 20 000 Hz се наричат ултразвук. В природата ултразвукът се намира като компонент на много естествени шумове: в шума на вятъра, водопада, дъжда, морски камъчета, валцувани от прибоя.

  Много бозайници, като например котки и кучета, имат способността да възприемат ултразвук при честоти до 100 kHz, а локалните способности на прилепите, нощните насекоми и морските животни са добре известни на всички. Не забравяйте, че способността за възприемане на звукови вибрации при всички различни хора е различна. Тя се влияе от наследствеността и физическата форма, възрастта и дори пола.

  Какво е това шум

  Шумът са силни звуци, сливащи се в нестройно звучене. Нивото на шума се измерва в единици, изразяващи степента на звуковото налягане в децибели. Нивото на шума от 20-30 децибела е почти безвредно за хората, това е естествен шумов фон.

  Например, човешкият шепот е шум от около 20 децибела. Ниската човешка реч (30 – 40 децибела) засяга съня на спящ човек, чийто мозък, реагиращ на звука с такава интензивност, започва да генерира сънища. Разговорът с високи тонове (50 – 60 децибела) намалява не само вниманието и реакцията на човек, но също така намалява зрението. Дискотеките (80 децибела) причиняват промени в кръвния поток на кожата, стимулират нервната система. 80 децибела е допустимата граница на поносимо шумово въздействие в човешкото тяло. Звукът от 130 децибела вече ще причини болка, а при 150 тя вече ще стане непоносима. През Средните векове имало дори наказание „под камбаната“. По времето на Иван Грозни това се явявало начин за бавно убиване на човек. Това звънене измъчвало и бавно убивало осъдения. Много висок е и индустриалният шум. На много работни места и при шумни производства се достига до 90-110 децибела и повече. В момента учените в много страни по света провеждат изследвания, за да определят ефекта на шума върху човешкото здраве. Както се оказа, абсолютната тишина също има неблагоприятно влияние върху човешкото състояние.

  Например, служители на едно дизайнерско бюро, което имало отлична звукоизолация, след седмица започнали да се оплакват от невъзможността да работят в условията на потискаща тишина. Те станали нервни и загубили способността си да работят. Друго откритие е, че звуците с определена сила стимулират процеса на мислене, особено процеса на преброяване. Постоянното излагане на силен шум може не само да повлияе неблагоприятно на слуха, но и да причини други вредни ефекти – звън в ушите, главозамайване, главоболие и повишена умора. Прекалено силната съвременна музика, между другото, също смущава слуха и причинява нервни заболявания.

  Как звуците влияят на състоянието на човек

  Както показват проучванията, звуците, които не се чуват от хората, също могат да имат пагубен ефект върху тяхното здраве. По този начин инфразвукът особено силно влияе на психическото състояние на човек: засягат се всички видове интелектуална дейност, настроението пада, понякога човек се чувства объркан, изпитва безпокойство, страх, а при висока интензивност – чувство на слабост, подобно на силен нервен шок.

  Влизайки в резонанс с човешки биоритми, инфразвукът с особено висока интензивност може да причини незабавна смърт. Инфразвукът действа не само върху ушите, но и върху цялото тяло. Вътрешните органи започват да се колебаят – стомаха, сърцето, белите дробове и т.н. В този случай техните щети са неизбежни. Инфразвукът, който дори не е с много голяма сила, може да разруши работата на нашия мозък, да причини припадък и да доведе до временна слепота. В началото на 50-те години френският изследовател В. Гавро, който изследва ефекта на инфразвука върху човешкото тяло, установил, че с вариации от около 6 Hz, доброволците, участвали в експериментите, изпитват умора, после тревожност, превръщаща се в ужас.

  Някои обясняват феномена на Бермудския триъгълник с инфразвука, който генерира големи вълни: хората започват да се паникьосват много, стават небалансирани (могат да се убиват един друг).

  Как звуците влияят на състоянието на човек

  Независимо от това, трябва да се отбележи, че човек е успял да извлече от този честотен диапазон полза за своето здраве. Създадени са медицински устройства, които могат да извършват ултразвуков микромасаж, който подобрява кръвообращението, което допринася, например, за ускоряване на регенерирането на телесните тъкани след различни лезии. Има и медицински съоръжения, които унищожават бактериите и вирусите, като стрептококи и полиомиелит чрез ултразвук.

  Разбира се, има звуци, които са не само разрушителни, но и полезни за човешкото здраве. Така котешкото мъркане подобрява сърдечно-съдовата система и нормализира кръвното налягане, подобрява съня. Класическата музика има успокояващ ефект. В допълнение, тя също забавя сърдечния ритъм. Звуците на природата имат още по-благоприятен ефект. Те са в честотния диапазон, който най-добре отговаря на човешката природа. Човекът вибрира с природата на същата честота. Птичите песни подобряват настроението, а шумът на дъжда успокоява и отпуска.

  Светът на звуците изглежда толкова близък и разбираем за нас, но в същото време има много загадки и тайни. Всеки ден нараства броят на изкуствените звуци, създадени от човека, които оказват влияние върху човешката психика и здравето. Естествено, не можем напълно да избегнем цялото разнообразие от честоти, които оказват негативно влияние върху човешкото физическо и психическо състояние. Но в рамките на съществуващите възможности, да се предпазим от разрушителните вълни и да възприемаме благоприятни звуци, все пак е нашата непосредствена задача.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link