Още

  Каква е цената на една война?

  Повечето хора смятат, че войните са рядкост, но това не може да бъде по-далеч от истината. От края на Втората световна война, по света са избухвали 250 войни, което е средно по 4 войни годишно. Но те не са нов проблем, породен от стреса и напрежението на модерния живот. През последните 3400 години човечеството е било в мир, изцяло без война, само за 268 години. Това означава, че е имало мир само в 8% от историята. Всички тези боеве разбира се, не идват без да заплатим висока цена за тях. Войните са безумно скъпи, измерено както в загуба на човешки животи, така и в пари. Но колко точно е цената на войната?

  Нека първо поговорим за най-грозния и ужасяващ ефект от войните – загубата на човешки животи. Всяка битка има различна цена, затова за целта на това проучване ще разгледаме по-скорошна и добре документирана война – тази в Афганистан. Това е изключително пагубна и ужасяващо скъпа война, която започва през 2001 година след атаките срещу кулите близнаци на 11.09. Броят на загиналите във войната в Афганистан в периода 2001-2014 година е както следва:

  – Американски военни – 38 733 души;

  – Журналисти – 344 души;

  – Хуманитарни работници – 438 души;

  – Афганистански военни – 88 024 души;

  – Цивилни граждани – 220 000 души;

  За съжаление в повечето войни най-голям брой загинали има в графата на цивилните и най-често напълно невинни граждани. Посоченият брой се отнася само за онези, които са загинали в директен конфликт. Те не включват хилядите индиректни смъртни случаи, причинени от ефектите от войните като глад и болести.

  Не може да се отрече, че човешката цена на войната е изключително трагична, но нека погледнем и другата цена – тази на парите. Колко пари й трябват на една страна, за да започне война срещу друга?

  Тук отговорът отново зависи от самата битка, затова нека отново разгледаме войната в Афганистан. Защо? Защото тя е най-скъпата война за последните 50 години. През 2014 година сумите, похарчени за тази война, възлизат на 6 трилиона щатски долара. И ако погледнем на тази цена от друг ъгъл – 6 трилиона долара биха хранили всеки гладуващ човек на Земята в продължение на 200 години. И по точно – с тези пари можем да нахраним по 1 милиард гладуващи хора всяка година.

  Но това не е толкова лесно, както просто да изпратим тази сума в Африка. Голяма част от парите, които Америка използва за войната в Афганистан, са пари, взети назаем, най-често от Китай. Но за какво са похарчени всички тези заети пари, както и парите на милиони данъкоплатци? По-голяма част от тези долари отиват за военна екипировка, оръжия, тренировки, заплати на военните, както и назначаване на длъжност на нови лица. Изчисленията показват, че поддръжката само на 1 американски военен в Афганистан за година струва около 3.9 милиона щатски долара.

  Най-високата цена на войната идва от последствията от нея. Особено в случаите, когато си заел голяма част от парите, с които да воюваш. Америка заема тези пари, а лихвите по връщането им нарастват главоломно. Но има и по-дългосрочна цена от войната. Грижата за ветераните и това, което трябва да получат онези от военните, които се връщат живи и здрави. От Ирак и Афганистан се връщат 970 000 ветерани, които са включени в регистъра на военните инвалиди. През следващите 50 години страната трябва да изплаща лечението на всички тези ветерани.

  За съжаление за всеки човек, участвал във войната, тя никога не приключва. През 2012 година ветераните от Ирак и Афганистан, които извършват самоубийство, са повече от онези войници, убити при самата война.

  Войните имат множество ужасяващи лица и независимо от това дали е средновековна битка или високотехнологично сражение, ефектите са катастрофални, а цените изключително високи. Въпреки това, не е задължително сраженията да са толкова скъпи. През 1920 година британските военни побеждават силите на Мохамед Абдула Хасан. Тази война е „най-евтината война в историята“, възлизайки на 77 000 паунда. Звучи скъпо, но всъщност е доста ниска парична цена за война. Повечето битки струват между няколко милиарда и няколко трилиона долара.

  Щом повечето войни са толкова скъпи и причиняват единствено страдания, тогава защо съществуват? Много хора вярват, че те не решават абсолютно никакви проблеми. Все пак човечеството е живяло в мир само около 8% от времето, което е документирано. Ако военните действия решаваха проблеми, не би ли трябвало да се случват по-рядко? В реалността се случва точно обратното.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link